Fobiträning med (Sund-)svallande känslor

Avståndet mellan Sundsvall och Östersund är ungefär som mellan Sandviken och Stockholm. Trots det känns det nästan som om jag är på väg Tillbaka, nu när jag åker norrut.

Först Kramfors, som jag inte kan minnas att jag varit i, så det är inga problem. Sedan Härnösand, som jag har en del fina minnen av från när jag distanspluggade in en missad gymnasiekurs.

Men så: Sundsvall…

Jag har både bra och dåliga minnen från den stan. De dåliga är långt ifrån de jobbigaste minnena jag har; de är hanterbara.

Och jag är fast besluten att pröva det som Dennis brukar säga åt mig att göra: om det finns en plats som är jobbig för att man förknippar den med jobbiga händelser i någon form, och det inte bara går att undvika den platsen, så får man helt enkelt se till att byta ut associationerna. Man måste fylla platsen med fina minnen istället, så att associationen till det jobbiga bleknar.

Det tänker jag göra med Sundsvall. I Sundsvall.

This entry was posted in Resor. Bookmark the permalink.

9 Responses to Fobiträning med (Sund-)svallande känslor

 1. Dreadnallen says:

  Wow!

  Även jag förknippar Sundsvall med en hel del tråkiga minnen, som jag samlade på mig under mina första arton år i tillvaron.

  Igår sprang jag på en gammal kompis från Sundsvall, som undrade när jag tänkte komma upp och hälsa på. Jag har inte varit där sedan min mamma flyttade ner till Stockholm för sex år sedan.

  Och nu läser jag den här texten.

  Kanske är detta ett tecken? 🙂

  More power to ya!

 2. Savox says:

  Efter att ha bott i Kramfors så kan jag säga att det är inte så svårt att hitta. Centrum är pyttelitet och kommer man utanför Ringvägen så är det vildmark. 🙂

 3. Reb says:

  Lycka till med associationsförändringen! När man inte kan undvika en plats, eller om man har mer att vinna än att förlora på att åka till den (trots allt) så är det nog en bra plan.

  Även om jag gillar Timbuktu-formuleringen “vissa platser måste förbli kryssade av oss för all framtid” (fritt ur minnet, ur låten “Åk dit”), också…

  Vill du ha lite hjälp på traven så kan jag påminna om att Edgar (http://mirjamsdotter.blogspot.com/ ) finns där. Om jag inte har missförstått det alldeles.

 4. Dreadnallen: Menar du att du funderar på om du inte borde åka dit? 🙂

  Savox: Jag har förstått det av kartan. Och än mer av verkligheten 😉 (sitter och tittar ut över “stan” just nu)

 5. Joe says:

  Aahhh, Sundsvall, de många aspekternas stad. Efter 18 år flydde jag 90 mil till framsidan, men nu när jag varit tillbaka och hälsat på känner jag att åren som gått gett perspektiv.. så ja, jag och Sundsvall har nog förlåtit varandra. Numera ses vi på en stel men välvillig fika en gång om året, som riktiga ex.

 6. Imponerande. Det skulle jag nog inte fixa med Östersund. Det var en obeskrivlig lättnad när mina föräldrar flyttade därifrån.

 7. Savox says:

  Lovar att lägga upp lite bilder från Kramfors på min blogg. Var tyvärr i den enorma metropolen Ullånger (och lagade en tand akut) den dagen du var i Kramfors. Fast det blev ganska fina bilder på bl.a. byns brandstation! 🙂

 8. Åh, Ullånger har jag varit i. Har bilder från färjan därifrån iaf (semester på Ulvön för säkert 20 år sedan) 😀

Leave a Reply