Socialstyrelsen vill slopa tvångssteriliseringar – kommer Göran Hägglund att lyssna?

1534 dagar har gått sedan rapporten om könstillhörighetslagen presenterades. Den från Socialdepartementet, som inte var något vidare, alltså: Som förespråkade att man införde tvångskastrering istället för tvångssterilisering, bland annat.

Ändrad könstillhörighet - förslag till ny lag

Utredningen från 2007: Snyggt lila omslag. Vidrigt innehåll.

För elva månader och en dag sedan presenterade Socialstyrelsen sin egen utredning. De hade lyssnat på vad olika organisationer och berörda privatpersoner tyckte, och la fram ett helt annat förslag än Socialdepartementet – bland annat föreslog de ett slut på tvångssteriliseringarna.

Sedan dess har Socialstyrelsens utredning varit ute på remiss, och nu är man färdig med remissrundan. Och detta är vad Socialstyrelsen föreslår (OBS! pdf):

 1. Att lagen bör ändras. Bland annat vill de slopa kraven på “avsaknad av fortplantningsförmåga”, och de vill göra det möjligt för utländska medborgare bosatta i Sverige att ändra juridiskt kön. De föreslår även att man slopar formuleringen “sedan ungdomen”*. Däremot vill de ha kvar artonårsgränsen för den rent juridiska ändringen.
 2. Att de ska göra fler utredningar i vissa frågor. Socialstyrelsen vill ta fram nationella vårdprogram och rekommendationer – även för behandling av personer som har fått diagnos för någon annan “könsidentitetsstörning” än transsexualism. De vill inrätta regionala utrednings- och behandlingsteam, inriktade både mot minderåriga och mot myndiga. De vill ta fram informationsmaterial. Och så vidare.

Den här nyheten släppte de alltså idag, och i pressmeddelandet säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm:

“Detta är frågor som Socialstyrelsen prioriterar. Det blir en viktig uppgift för oss under 2011 och 2012 att genomföra de här förslagen. Det kan aldrig vara acceptabelt att vården och behandlingen påverkas av vem man är”

Det låter bra, även om det såklart hade varit ännu bättre om de slopat 18-årsgränsen för juridisk könskorrigering. Det är ett bra förslag i sin helhet, och jag hoppas att den här lagändringen blir av snart.

1534 dagar är 4 år, 2 månader och 12 dagar. Så länge har den första rapporten legat och samlat damm. Så länge har socialminister Göran Hägglund skruvat på sig och undvikit att svara på frågor.

Först höll han tyst, sedan hänvisade han till Socialstyrelsens utredning som var på gång, och sedan när den var klar hänvisade han till att den måste ut på remiss först. Det har varit väldigt svårt att få honom att säga något alls – men nu har han inga undanflykter längre.

Nu, när det inte går att gömma sig bakom en massa hummanden av typen “det här måste utredas mer”, så hoppas jag innerligt att Göran Hägglund slutar fega och får tummen ur någon gång. Inte för att mitt förtroende för KD är särskilt stort, utan för att jag tror att det aldrig är för sent att bättra sig. Och för att jag – och många med mig – är desperata.

*) Det hände – kanske framförallt förr – att folk som var “sekundärt transsexuella”, (dvs. som inte kommit på att de var transsexuella innan de blev vuxna) inte fick vård för att de inte ansågs lika solklara fall som de som känt på sig det sedan de var små.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , ,

This entry was posted in Allt du inte visste att du inte visste om trans, Bilder, Genus, HBTQ, HBTQ-juridik, Intersexualism, Könstillhörighetslagen, Politik, Psykiatri, Sexism and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

16 Responses to Socialstyrelsen vill slopa tvångssteriliseringar – kommer Göran Hägglund att lyssna?

 1. Love says:

  “Utredningen har sin utgångspunkt i att varje människa har rätt till en god hälsa och att själv bestämma över sin kropp”
  Det är nästan så att jag gråter när jag läser, hoppas verkligen att det blir något bra av det här!

 2. Loko says:

  …vad ska man säga om regeringen…?

 3. Christian says:

  …hade ju fel namn inställt…:P

 4. Ja hoppas verkligen han får tummen ur nu! Även om han egentligen skulle vara transfobiker kanske han känner sej tvingad att gå på Socialstyrelsens linje… man kan ju alltid hoppas…

 5. dean says:

  Det som slog mig när jag läste det här, var hur lätt det är att få för sig att könsbyte är något som gäller alla och att ju bättre man gör det för “könsbytarna” desto mer kaos skapas i samhället – enligt principen som du själv talar om, att om könen inte är fasta och bestämda av yttre omständigheter kommer alla flippa ut och bli transgenderqueera samhällsmedborgare med snippsnopp.
  Inte konstigt att folk som inte är insatta tror att det är vad som kommer att hända – enligt principen ju mer ett fenomen/en minoritet syns, desto större är den; ju mindre nämnda fenomen/minoritet är, desto mindre borde den få synas.
  För det är sådana tankar som dyker upp i mitt eget lilla huvud: “är det verkligen så bra, tänk om en massa andra människor börjar byta kön hej vilt?” tills jag inser att det inte är det det handlar om. Det handlar inte om att nio miljoner svenskar plötsligt får nys om att man kan gå till farbror doktorn och byta kön för en dag.
  Som om någon lagändring i världen kunde göra transexualism och könsbyte till en plojgrej för allmänheten…

 6. Love: JA, absolut. Det låter väldigt lovande. Enda jag saknar är en utredning om åldersgränsen.

  Dean: Haha, man blir lätt transnormativ, det känner jag igen 😉

 7. Stupid Twit says:

  “Det hände – kanske framförallt förr – att folk som var ”sekundärt transsexuella”, (dvs. som inte kommit på att de var transsexuella innan de blev vuxna) inte fick vård för att de inte ansågs lika solklara fall”

  Nej, det är en populär (bland transpersoner), men dock inte korrekt, omskrivning. Indelning av primär vs. sekundär hade/har inte alls att göra med att skilja mellan solklara fall från mindre dito, diagnostiserade inom båda grupperna innehåller solklara och mindre uppenbara fall. Det hade/har att göra med etiologisk grund. Man menar, och menar fortfarande inom den vetenskapliga litteraturen att det fanns/finns två, eller _möjligtvis_ tre olika grunder för transsexualism bland mtf transpersoner, alla på eller annat sätt upplevandes könsdysfori. För ftm ansågs sådana indelningar inte relevanta eftersom alla ftm troddes vara primära (genuina).

 8. Ehm. Jag vet inte riktigt vad du menar? Jag vet inte, tolkar du det som att jag menar att “sekundär ts” är ett begrepp som används FÖR ATT skilja ut mindre tydliga fall? Isf hänger jag med i resonemanget. För jag håller med. Men det jag menade var att man i praktiken har använt såna begrepp. Lagens kriterium om “sedan ungdomen” har i vissa vårdgivares omtolkning formulerats som “sekundära”. Sedan att det inte ligger någon värdering eller bedömning i själva begreppet är en annan sak, men det har ANVÄNTS så.

 9. Paahdin says:

  Hoppas hoppas hoppas att det händer något snart. Något stort.

 10. Pett says:

  Jag hoppas att dem inte ändrar någonting, tycker det är bra som det är.
  Dem borde snarare bli hårdare, så det inte blir massa “genderqueer” trams.

 11. Pingback: Thomas Beatie – invigningstalare på Stockholm Pride 2011! | trollhare

 12. Pingback: KD: Frågan om tvångssteriliseringar bör skjutas på framtiden | trollhare

 13. Pingback: Maria Larsson (KD) rasar mot tvångssteriliseringar – mot ordvalet, alltså | trollhare

 14. Pingback: Moderata könsbyten och mediala könsorgan | trollhare

 15. Pingback: Pånyttfödelse för Argentinas transpersoner | Journalist Kinga Sanden

 16. Pingback: Håll tassarna borta från mina äggledare! | trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *