Dagens ord: Solstingslighet

Solstingslig: Av solsting och stingslig.

Solstingslighet är en tillstånd som präglas av en rigid fixering vid att upprepa till synes meningslösa fraser om förträffligheten i (företrädesvis starkt) solsken och höga temperaturer.

Solstingslighet bör skiljas från allmän soldyrkan. Det sistnämnda tar sig framförallt uttryck i spontana och allmänna utrop av typen:

“Åh, äntligen kom värmen! Härligt!”

Detta är soldyrkan, och det är oskadligt. Solstingslighet, å andra sidan, utlöses av triggers i omgivningen, och de som kommer i vägen för en person under ett solstinglighetsanfall kan ta skada.

Ett fullständigt relevant utrop som:

– Min hjärna smälter, jag kan inte tänka. Släck soljäveln!

kan få svaret från den solstinglige:

– Nääää, det som är så trevligt med lite solsken. Kom så går vi ut och går i det fina vädret!

Andra situationer som kan uppstå är att den solstingsliga mer eller mindre läxar upp personer hen möter för att de är “för tunnt klädda” eller för att de “förstör ögonen om de har solglasögon när det är mulet”. Detta riktas framförallt mot okända och ytliga bekanta, vars kroppstermostat, syn och nervsystem den solstingslige anser sig veta mer om än vad personen själv gör – en variant av empatiska superkrafter.

För den oinvigde kan solstingslighetsyttringar verka som ett solklart etikettsbrott: Det är ett irrationellt, för att inte säga oempatiskt, beteende. Dock är det enligt svenska sociala koder helt accepterat – ja, tillochmed normaliserat.

Däremot anses det vara ett grovt etikettsbrott i Sverige att uttrycka missaktning mot solsken, eller mot temperaturer över +17°. Enda undantaget är om temperaturen överstiger +32°, men då måste skymfen föregås av ursäktande fraser. Till exempel:

“Egentligen är det synd att klaga på vädret, och jag är SÅ GLAD att sommaren är här, men det är lite trist att hela tiden få sendrag efter att ha druckit fem liter vatten för att hantera muntorrheten. Det är också lite smådrygt att få nässelutslag över hela kroppen av min egen svett, och att bränna sig fast man suttit påklädd i skuggan hela dagen. Och lite jobbigt det där med att hjärnan lägger av så man inte kan tänka. Plus att det inte är jättekul att få brännskador av att råka snudda vid fönsterglaset, fast persiennerna är nedfällda och allt. Men man ska inte klaga…”

Ett minst lika grovt etikettsbrott är att njuta av mörker och svalka. Att dyrka november är förmodligen tillochmed mer tabubelagt än att vara kvällstrött/morgonpigg – och det vill inte säga lite.

“Åh, vad jag har saknat att gå barfota i snö! Den är så mjuk och len mot huden”

och liknande glada utrop uppfattas ofta som antingen ironi eller som medveten provokation, och även detta kan utlösa ett akut solstinglighetsanfall. Av detta kan man dra slutsatsen att solstingslighet förmodligen är ett långvarigt tillstånd som inte begränsas till enbart sommaren, även om det är den tid på året då symtomen är som allra tydligast.

En obevisad teori är att solstingsliga ofta har brist på autistiska drag, då beteendet kan vara förvillande likt det allmänt förekommande “väderpratandet” som ses hos många neurotyper i bland annat Sverige. Forskningen på solstinglighetens komorbiditet (samsjuklighet) är dock eftersatt.

Det finns ingen forskning på hur utbrett tillståndet är, men fallstudier har visat att solstingslighet är mycket vanligt. Då det framförallt är omgivningen som lider av solstingsligheten, och eftersom den för rehabiliteringen så nödvändiga sjukdomsinsikten oftast saknas hos patienten själv, är det svårbehandlat. Dock finns det enstaka fall där patienter botats från solstingslighet genom att få neurologisk mångfald förklarat för sig. Det kräver i så fall att personen är mottaglig och öppen för att förändra sitt synsätt.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, NPF, Psykologi, Relationer, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

18 Responses to Dagens ord: Solstingslighet

 1. Jea says:

  JAG saknar november.

 2. Jea says:

  JAG saknar november. Min hjärna smälter, huden kokar och jag ORKAR bara inte tycka att det är härligt med sommar när jag inte får ligga UNDER ytan på Ribban (havet i Malmö) utan måste skoffa ogräs bland stekheta betongväggar och skränande ungar.

  (Dumma system som skickar mina kommentarer innan jag är klar.)

 3. sparris says:

  Du anar inte vad det rycker i “posta länken till varenda jävel på jobbet och övrigt” nu…inte vara odelat positiv till alla sommarens attribut=det sista tabut?

 4. Jea: Åh fy. Jag skulle inte fixa ett sånt jobb. Det var huvudanledningen till varför jag insåg att jag inte skulle fungera som arkeolog, btw: att krypa runt utomhus på sommaren.

  Sparris: Posta på! 😉 Ja, det är nog ett av de sista tabun. (eller sista och sista, det finns massor av tabun, men jag fattar vad du menar).

 5. Isa says:

  Klockrent skrivet! Jag leder inte av solstingslighet men däremot av snöstingslighet 🙂 Klagar aldrig på snö och kyla, går alltid runt och säger hur vakcert det är…

 6. Exter says:

  Saker man inte får säga i Sverige:
  * Jag gillar inte att resa.
  * Jag tycker inte om barn.
  * Jag gillar inte när det är varmt.

 7. mångmamma says:

  Åh vad jag gillar det här inlägget!
  Och Åh, vad jag känner igen mig i Exters kommentar – och då ska jag inte förneka att jag har sju egna huliganbarn jag gillar!
  Dessutom är november en fantastisk månad eftersom jag dels fyller år då och det därtill är strax före årets bästa högtid – advent!
  Nej, inte julafton – den är mest kaotisk men veckorna innan är magiska!

 8. Isa: Men det låter mer som snödyrkan 😉

  Exter: Japp, så är det. (Fast lite otäckt att jag direkt associerar första raden med “…men det får man inte säga i Sverige!” 😉

  mångmamma: Jag håller med! November är mysigt!

 9. Mia says:

  Haha så mitt i prick!
  Tack för ett nytt ord på alla solstingsliga personer i min närhet! 🙂
  Själv vill jag bara gå i ide eller dra till Island när termometern börjar visa över 20 grader..Å gud nåde om man säger något illa om värmen…men svårt gilla något som liksom gör en sjuk. Å som är så mkt svårare att göra något åt än att faktiskt klä sig ordentligt på vintern å därmed slippa frysa!
  Samtidigt de som tjötat om värmen och gnällt på höst å vinter är rätt bra på att gnälla nu med…å just precis med dem orden..man borde ju inte klaga…
  eller så ligger tyngdpunkten på gnäll om allt som kommer med värmen, fästingar, myggor, fåglar som låter halva nätterna osv..
  Å precis som sparris skriver så funderar jag starkt på att länka detta!:-)

 10. Carlo says:

  sommaren är horribel, får migrän version någon slår in järnspett i mina ögonglober och tappar all ork av att sticka ut snoken utanför dörren så här års.
  Vet inte om detta är sammankopplat till liknande reaktion jag får av att äta D-vitamin .
  Hur som helst är det väldigt fult att inte digga känslan att bli kokt levande.
  Vad skulle jag göra utan min trofasta fläkt som står och flåsar på mig hela nätterna! 🙂

 11. Malin says:

  Vad jag känner igen mig!!! Jag har en soldyrkande kompis. När vi umgås på somrarna ligger hon utfläkt i bikini på ett badlakan medan jag sitter bredvid fullt påklädd och med ett paraply uppfällt över mig (det finns ju inga handparasoll mer). Lyckligtvis är hon inte solstingslig.

  Värre är det med folk som yttrar repliken
  “Det är ju vackert väder, ska vi inte sitta i solskenet!?”
  Och sedan tvingas en genomlida ett seminarium/grupparbete/föräldrafika genomstekt och utan huvudbonad eftersom en förutsatt att det var de vanliga lokalerna som gällde. Tänk om jag som gillar regn skulle dra på mig ordentligt regnställ och utropa
  “Det är ju storm, ska vi inte sitta i ösregnet!?”

  Mitt knep är att blöta hjässan så ofta jag kan – om jag tvingas ut. Det kyler ner och gör det hela litet uthärdligare.

 12. Blöta hjässan? Det är rätt opraktiskt, men ja, det är effektivt. Men någon slags hatt eller så fungerar. Annars är handleder och hals väldigt effektiva ställen att kyla av. Tex. att spola handlederna med iskallt vatten kan fungera tom. om man känner sig svimfärdig av värme.

 13. Mia says:

  Just det att kyla halsen gör en skillnad mellan att klara sig eller hamna på sjukan för min del.
  Här har jag vid åtskilliga tillfällen fått hälla vatten över skallen, eller åkt ner till nån sjö å ut å bara doppa huvudet. Isklabbarna är mina bästa vänner såhär års..
  Tyvärr smälter de rätt fort å sen är det ju lite otympligt ha med sig såna överallt..en kylväst hade inte suttit fel…förutom priset på dem..En halsbands-/armbandsvariant hade varit toppen.
  Finns liknande produkter till hundar, såna tillbehör är ju inte heller billigt, men hoppas på hitta något å kunna få igång ACn i bilen så jag kan bli mänsklig igen.
  Förra veckan blev det lite “miss wet t-shirt” innan bilresan till jobbet…en väst på när jag gick över gården och sen hålla tummarna för att inte bli stoppad av polisen innan det han torka…men har ju papper på att allt inte är som det ska med mig så 😉

 14. Freja says:

  Det bästa med höst och vinter är att ingen säger “Kom så går vi ut i det vackra vädret” utan det är helt OK att sitta inne med en kopp te, en god bok (eller TV-serie) och låta hjärnan göra saltomortaltänkningar i kylan. Jipee för höst och vinter!

 15. Elysia says:

  Jo, jag säger “Kom så går vi ut och plockar svamp” eller “Kom så går vi ut och åker skidor.” Eller “Åh vad härligt det är när det är mörkt och blåsigt och kajorna flyger omkring i stora flockar och kraxar!” Jag retar mig på människor som klagar över kylan, men som vägrar att ta på sig ordenligt. Sluta klaga på kylan klä på er! vill jag säga till dem.

  Men jag gillar sommaren också, fast det är jobbigt när det blir för varmt. Vad som är för varmt för mig beror bl.a. på vad jag ska göra. 25 grader på kontoret och jag vill helst sitta i bara underkläderna med en något kylande å huvudet. Vandring och 25 grader är jobbigt. 25 grader och bris på stranden när jag kan hoppa i och bada när jag vill är helt ok. Fast med tanke på risken för soleksem, solsveda och hudcancer tar jag det lugnt med solandet.

 16. Mia: Jag vet, jag funderar på en sån kylkrage för hundar:

  http://www.smartasaker.se/cool-it.html

  105kr. Om den fungerar bra på människor känns det definitivt värt.

 17. Mia says:

  Ah, ja precis en sån jag menade! Å den där var ju faktiskt inte dyr heller!
  Måste undersökas vidare om den kan tänkas passa runt en mänsklig hals också! 🙂

 18. Kaia says:

  Jag blir alltid mest deprimerad (och folkilsk) på sommaren. Skönt ändå att man är vuxen och inte behöver bli uttvingad i solen av föräldrarna. Eller jo, folk försöker ju, men man kan säga nej, även om det inte är helt lätt alla gånger. Men det är alltid skönt att höra att jag inte är ensam om hatet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *