KD: Frågan om tvångssteriliseringar bör skjutas på framtiden

Först hette det att det var en komplex fråga att försöka avskaffa tvångssteriliseringarna:

“Eftersom förslagen i betänkandet inbegriper en rad komplexa frågeställningar där konsekvenser av olika slag behöver belysas kan jag i dagsläget inte ange någon närmare tidsplan för det fortsatta arbetet.”

Göran Hägglund 21/11 2008

Detta svar gav socialministern ett år efter att remisstiden hade gått ut för det första lagförslaget om ändrad könstillhörighet. Lagförslaget som presenterades i mars 2007 var en katastrof, så det var i och för sig tur att de inte klubbade igenom det: Utredningen föreslog en skärpning från dagens steriliseringskrav till kastreringskrav. Men att förslaget blev så hårt kritiserat blev samtidigt en ursäkt för Hägglund att inte göra något alls.

I flera år hette det att det var en “komplex frågeställning”. Sedan hette det att han väntade på utredningen som Socialstyrelsen själva tillsatt för att de tröttnat på att vänta:

“Jag har medvetet valt att avvakta med att lägga fram förslag på området i avvaktan på denna rapport och ser fram emot att ta del av Socialstyrelsens tankar och förslag på området.”

Göran Hägglund 17/6 2010

Till sist hette det att han väntade på remissvaren till den rapporten:

“Jag har erfarit att Socialstyrelsen avser att till Socialdepartementet överlämna de delar av styrelsens arbete som gäller lagstiftningsfrågor någon gång i början av sommaren. Jag kan därför inte nu ange någon närmare tidsplan för det fortsatta arbetet inom Regeringskansliet.”

Göran Hägglund 22/3 2011

Det är tre veckor sedan Socialstyrelsen presenterade sin färdiga rapport  för socialdepartementet. Ursäkterna börjar ta slut. Jag förstår att Göran Hägglund är stressad.

I våras lämnade tre kristdemokrater – Caroline Szyber, Erik Slottner och Magnus Kolsjö – in en motion till KDs riksting om att arbeta för att avskaffa tvångssteriliseringarna. Motionen stöds av KD i Stockholms stad – men den kommer inte att tas upp på rikstinget. Partistyrelsen tycker nämligen att frågan “bör skjutas på framtiden”, enligt Riksdag & Departement.

Jag har en känsla av att det inte kommer att bli någon ny könstillhörighetslag före nästa val, med mindre än att Göran Hägglund avgår först. För oavsett vad han personligen anser, så verkar han vara livrädd att stöta sig med fundamentalisterna bland partiets väljare.

Edit: Enligt Maria Hansson Nielsen (KD) kommer frågan visst att tas upp på rikstinget:

“Partistyrelsens svar gavs INNAN Socialstyrelsen överlämnade remissinstansernas svar till Regeringen. Nu har man det svaret man väntade på, så vi får se om Partistyrelsen kommer rekommendera att ja eller ett nej till motionen. Den fråga får svar på Rikstinget”

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , ,

This entry was posted in Allt du inte visste att du inte visste om trans, Genus, HBTQ, HBTQ-juridik, Intersexualism, Könstillhörighetslagen, Politik, Reproduktiva rättigheter, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

16 Responses to KD: Frågan om tvångssteriliseringar bör skjutas på framtiden

 1. Mr Disco says:

  Argh, vi borde kräva hans avgång! Jag röstade inte på alliansen, men jag kan inte förstå hur de övriga partierna tänkte när de lät en kristdemokrat bli socialminister. Sossarna brukar ju t ex aldrig låta vänsterpartiet bestämma över ekonomin…

 2. Hej

  Du skriver;:” men den kommer inte att tas upp på rikstinget. Partistyrelsen tycker nämligen att frågan ”bör skjutas på framtiden”, enligt Riksdag & Departement.”

  Lite av ett missförstånd… Frågan kommer upp på Rikstinget i Umeå.

  I det dokument där partistyrelsen ger sitt svar på motionen kan man läsa>:

  “Partistyrelsen delar motionärernas uppfattning om att könstillhörighetslagen behöver revideras. Men med hänvisning till frågans komplexitet och vikt, att lagen om könstillhörighet på ett mycket påtagligt sätt berör människor i ömtåliga situationer, förordar partistyrelsen att man inväntar med ett ställningstagande innan vi tagit del av remissinstansernas synpunkter på Socialstyrelsens förslag.”

  Partistyrelsens svar gavs INNAN Socialstyrelsen överlämnade remissinstansernas svar till Regeringen…

  Nu har man det svaret man väntade på, så vi får se om Partistyrelsen kommer rekommendera att ja eller ett nej till motionen. Den fråga får svar på Rikstinget…

  Jag hoppas på ett JA::::

  Kram
  Maria
  Transsexuell Post OP kd-kommunpolitiker.

 3. Ah, tack för tydliggörandet. Så det ÄR alltså på g? Det lät ju inte så av artikeln:

  “Nu ligger Socialstyrelsens utredning klar, men KD:s partistyrelse är ändå inte redo att lyfta frågan till rikstinget som inleds i Umeå sista dagen i juni.

  Ställningstagandet till den motion från Caroline Szyber, Erik Slottner och Magnus Kolsjö, som stöds av KD i Stockholms stad, om att avskaffa steriliseringskravet, bör skjutas på framtiden, skriver partistyrelsen.”

 4. Reb says:

  @trollhare Hoppas också! Men tror i och för sig inte att det är enbart Göran Hägglund som är bromskloss (inom partiet alltså, som socialminister är han ju en ganska effektiv bromskloss, men det tror jag vilken annan KD-partiledare som helst hade varit på den posten). Det finns absolut positiva krafter även inom KD, men de är inte en majoritet, och de är definitivt inte alla utom Göran. Dessvärre.

  Och så finns ju alltid kärnväljarna att ha hänsyn till. Tror tyvärr att KD lite sitter som deras gisslan: KD har, utöver moralfrågorna, inte tillräckligt mycket egen profil för att kunna locka så många allmänborgerliga väljare att de klarar sig utan de moralkonservativa. Om de lyckades göra sig av med moralistpartistämpeln kanske de kunde dra lite fler, men frågan är om det skulle vara tillräckligt många. Och så är det ju alltid ett politiskt vågspel att skrämma bort en grupp väljare innan man har nya (för så får det ju bli i så fall, arbetet med att uppfattas som mindre av moralister lär skrämma bort kärnväljarna innan det drar nya väljare).

  En omsvängning i KD riskerar dessutom att skapa ett (ännu) större SD, för det är det parti som de så kallade kärnväljarna ser som sitt alternativ.

  Men hoppas på en positiv utveckling kan man ju alltid göra!

 5. Joe says:

  Hallå vänta, har jag suttit och rågrinat och brölat av frustration i onödan? Vilka källor har ni? Vad händer?

  Hägglunds trinda röv är den som sitter allra mest på tvären, absolut, men kom ihåg att alliansen är ett samarbete och KD ett pyttelitet parti. Reinfeldt är minst lika ansvarig. Han lägger sig inte som en luddig liten pudel på rygg om Hägglund skulle börja darra lite på läppen och säga att “buuuhuuu, jag vill ju bara att alla ska vara heterosexuella och knulla på ett sätt som jag förstår…” Alliansen låter KD hållas, ännu värre, alliansen tycker att det är phett nice att KD företräder även deras egna transfoba åsikter, så slipper de.

 6. Reb says:

  @Love Tack för länken! Jag såg kommentarer om det på Twitter i morse, men hade inte tid att gräva fram programmet då. Har du lyssnat på det också?

 7. Pett says:

  Hoppas att ingenting förändras, det vore för det bästa.

 8. Joe says:

  Pett, inget kommer förändras för din del, ingen fara. Du behöver inte vara rädd och orolig. Ingen kommer avkräva dig din identitet, inte ens om den skulle vara vit heterosexuell funktionell cis-man. Däremot kommer andra människors rätt till sin identitet och liv upprättas, förr eller senare. Men det är bråttom, KDs sega rövar riskerar människors mentala och fysiska hälsa och liv.

 9. Reb: Ja, det jag menade med att få bort Hägglund var för att jag hellre skulle se… blä. Mitt namnminne sviker mig. Men det finns folkpartister som har vissa vettiga idéer, och som inte behöver ta riktigt lika stor hänsyn till KDs “kärnväljare” som Hägglund.

 10. Love says:

  @reb har bara lyssnat på klippen som finns på sidan jag länkade, inte programmet i sin helhet. Sedan hörde jag av en slump ikväll att Tankesmedjan i p3 gjorde en grej av det ena av inslagen. Inget fan av p3’s humorprogram i vanliga fall men det var rätt bra.

 11. Pett says:

  Till dig Joe.

  Nu är du ytterst fördomsfull, jag är själv transsexuell, post op och tycker att allt är bra som det är. För det är där av en anledning. Tycker personlign att det är viktigt att inget förändras, då systemet så som det är, är bra. Bättre än bra, perfekt.

 12. Pett: Det är lätt att tycka. Men ge sakliga argument för varför du tycker att det är perfekt som det är. Det är uppenbart att det inte fungerar.

 13. Joe says:

  Pett: Så bra, då kan du ju svara på Trollhares fråga ur ett personligt perspektiv! Varför är det nuvarande systemet bättre för dig som transperson?
  Vi är ju ganska många, queers, som ickequeers, som tycker att systemet är dåligt, schyssta analyser på varför finns tillexempel i den här bloggen. Vill gärna höra din åsikt.

 14. Vill bara påminna om att man INTE ska ta för givet att en transsexuell även identifierar sig som transperson.

  I övrigt ser jag hellre en förklaring till varför det skulle vara bättre att bevara systemet generellt, än att göra det till en fråga om personliga erfarenheter och förutsättningar.

  Så, Pett: Vill du förklara dina ståndpunkter?

 15. Pingback: KD och den tvångssteriliserade transpolitiken | trollhare

Leave a Reply