Jakten på hjärnpiller, eller: Man får inte ha ADHD för att ha ADHD

Var sjätte vecka måste jag ringa till psyk och be dem förnya mitt Concertarecept. Det är alltid lika spännande: hur lång tid tar det innan receptet skickas?

Ett antal gånger har jag fått ringa igen, och vid ett par tillfällen har jag gått utan medicin i flera dagar för att det tagit dem över en vecka att förnya receptet. Därför brukar jag ha benhård koll på hur många doser Concerta jag har kvar hemma, så att jag kan ringa en vecka innan den tar slut. Det har hänt att jag hoppat över doser dagar då jag ändå “bara” jobbat hemifrån, för att vara säker på att kunna medicinera de dagar jag föreläser.

Min hjärna fungerar inte utan Concerta, och jag får aldrig ut mer än för sex veckor åt gången, så eländet upprepas hela tiden. Man får inte ha ADHD för att få tag på ADHD-medicin om man bor i Sandviken, helt enkelt. Fast i ärlighetens namn verkar de ha skärpt till sig lite det senaste året och blivit lite bättre på att kommunicera med läkarna inne i Gävle. Senast tror jag det bara tog tre arbetsdagar, vilket förmodligen är rekord.

Nästa vecka har jag semester. Så passande då att jag helt missat att hålla räkningen på doserna. Ikväll upptäckte jag att jag bara har så det räcker tills på tisdag. Jag kan ringa först på måndag och be om ett nytt recept.

Jag lovar att om jag får ett förnyat Concertarecept före tisdag kväll, så ska jag sluta klaga på landstinget. Jag vet att det vore naivt att tro att mottagningen i Sandviken kan få tag på en läkare i Gävle på två dagar och få denna att skriva ett recept, även när de har full bemanning. Såhär i semestertider vore det faktiskt ett smärre mirakel. Vilken tur att jag inte behöver så mycket till hjärna för att bada och klappa hundar.

This entry was posted in Bilder, NPF i media and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

26 Responses to Jakten på hjärnpiller, eller: Man får inte ha ADHD för att ha ADHD

 1. Malinka says:

  What, har de inga egna läkare som kan skriva recept? Och varför kan de inte (låta) lägga ett recept med flera uttag? Eftersom du ändå inte blir undersökt varje sjätte vecka borde det vara det naturliga att göra.

  Såvida inte Sandviken och Gävle befinner sig i ett alldeles eget bakvatten är ett recept bara en knapptryckning bort från att skickas nu för tiden.

  Hatar såna här idiotiska besvärligheter som kunde lösas så enkelt!

 2. Olof says:

  Det är fantastiskt att det ska vara så svårt med Concerta. Känns som om Scientology har vunnit en halv seger med att det ska vara så svårt att acceptera att Cncerta faktiskt kan göra live enklare för folk. Hoppas att du kan njuta av hundar och bad 🙂 !

 3. Nej, det är läkarbrist och sällan det är läkare på plats i Sandviken, så de måste skicka allt vidare till Gävle, och det är tydligen krångligt. Det var ett år sedan jag träffade en läkare senast, och han var stafettläkare och kunde inte svara på varför jag bara får för sex veckor åt gången. Och “min” läkare har jag inte sett på 20 månader tror jag, och den gången var jag i ett så risigt skick (av andra orsaker) att jag inte orkade fråga. Men jag hoppas på att få en läkartid i höst, då ska jag passa på att fråga. För i början fick jag iaf för åtta veckor åt gången, och när jag bett om det har medicinsköterskorna låtit som att det inte är en helt orimlig önskan, men recepten är ändå aldrig på mer än tre burkar (=sex veckor). Jag tycker det är helt befängt att både jag, sköterskorna och läkarna ska lägga ner tid på detta hela tiden. Det borde ju gå att få ut för tre månader i taget, tycker man.

  Jag ligger på en stadig dos sedan 2½ år, och efter insättningsperioden har jag bara gått på 3 kontroller hos medicinsköterskorna, så jag är betrodd att hålla koll på mig själv. Jag har inga missbruksproblem eller någonting. Så jag fattar inte vad de håller på med.

 4. L says:

  Här får de bara skriva ut ett uttag åt gången på Ritalin (samma verksamma ämne) så jag tror det är nån regel för centralstimulantia.

 5. Linn says:

  Faktum är att en vikarierande psykiater på min mottagning är helt sanslöst effektiv jämfört med min ständigt sjukskrivna ordinarie läkare. Det tog blott 1 vecka att få ett intyg till FK jämfört med 1-2 månader som brukar vara fallet. Recept fick jag på en gång och inte efter att ha ringt och påmint 3 ggr.

 6. Med lite tur läser de din blogg och gör allt för att bevisa att du har fel 😛

 7. Det här är ju aningen oroande för mig. Fick min ADHD diagnos för en månad sen och ska nu på onsdag till läkare för att diskutera mediciner. Nu bor jag visserligen i en helt annan kommun än vad du gör, men om man måste ringa in för att förnya recept så är det ganska illa för mig. Jag hatar att ringa viktiga samtal, jag vet aldrig vad jag ska säga och hela situationen gör mig väldigt stressad, det är många viktiga samtal som inte blivit av på grund av att jag inte riktigt vågat. Hur ska jag klara av att ringa in och be om förnyat recept? Jag kan ju knappast inte skita i det, som jag gjort med så många andra viktiga samtal, fan då.. Kan ju alltid hoppas på att det inte är så här, jag har ju i alla fall haft en himla tur med allt annat kring diagnosen… och jag hoppas verkligen att de bättrar sig för dig så att det kan gå smidigt till och du inte behöver gå utan!

 8. L: Jag gissar att det är något sånt, ja. Man får väl vara glad att det numera är tillåtet för psykiatriker att skriva ut (och inte som för några år sedan, då det bara var barnpsykatriker och barnneurologer som fick skriva ut concerta). Annars hade det säkert varit ännu krångligare.

  Barnens hjältar: Man kan ju alltid hoppas 😛

  Förstå ADHD: Det KAN ju vara så att där du bor kan de ha ett sånt system där läkaren självmant förnyar receptet. Endokrinologen i Uppsala (som skriver ut mitt testosteron) gör det. Men psykiatrin spelar sällan efter samma regler som den kroppsliga vården tyvärr. Fråga hur det är tänkt, och om de säger att du ska hålla på och ringa, så förklara att du inte fixar det.

  Sedan kan det btw också vara så för en del att det är lättare att ringa när man går på Concerta. Mitt stora problem är att jag har så dåligt arbetsminne utan medicin att jag inte minns ljuden tillräckligt länge för att sätta ihop dem till ord om jag inte kan läsa på läpparna. Det har blivit betydligt bättre med concerta. Men jag kan inte ringa omedicinerad, så det är asviktigt att jag faktiskt får medicin i tid.

 9. Varför kan du inte få mer på en gång? Är det för att dom är rädda att folk ska missbruka medicinen? Jag får väl skatta mej lycklig som har en hjärna som kräver Haldol för optimal funktion, det är iaf ingen “missbruksmedicin”. Inga problem att få ut så mycket så man har ett betryggande lager hemma.

 10. Johnny says:

  Va? Det här är ju skitskumt. Jag får medicin utskriven åt mig för 3 månader åt gången om jag vill. Men jag har samma problem som du: det är omöjligt att få tag i läkare när man behöver medicin eller annan hjälp.

 11. Johnny says:

  Alltså, jag har också Concerta – har haft alla möjliga doser av den och 2 olika sorters Ritalin. Här i Stockholm skriver läkare hellre ut medicin än undersöker en.

 12. Johnny says:

  Ser jag förresten Concerta 36mg och en Mitt Val Vegetarian på bilden? 😀 Det är vad jag har i min dosett (och snart får jag också hem min Omega 3 linolja i vegetabiliska kapslar).

 13. WysiWyg says:

  Lösningen heter Dosapoteket. Säg till dem att du vill få din medicin från dem.

  Då får du varannan vecka en rulle, som innehåller all medicin du ska ta de närmaste två veckorna i praktiska små påsar för varje gång du ska ta dem. Som exempel har jag en påse för morgonen, en för “lunch” och en för kvällen.

  Jätteperfekt, och själva receptet varar i månader.

  http://www.apoteketfarmaci.se/Apotek/Page.aspx?UniqueId=3f15dfe4-d5cc-4f99-95e2-11ec5e004172

 14. Kan ju hoppas på att de faktiskt lyssnar på mig om jag säger att jag har problem med att ringa, jag är van vid att folk tittar på mig som om jag vore helt dum i huvudet när jag nämner hur jobbigt jag tycker det är att ringa viktiga samtal, men förhoppningsvis har de lite mer förståelse för det inom psykiatrin… eller så får man hoppas att medicinerna hjälper.. just nu känner jag mig mest ganska så lost, fick en diagnos och blev sedan lämnad vind för våg, förhoppningsvis blir det bättre efter samtalet nu på onsdag, att personen jag träffar då kan ge mig lite mer besked om vad som händer här näst.. Google hjälper bara till viss del i att ge klarheter…

 15. Wysiwyg: Ja, jag och boendestödet pratade om det för ett tag sedan. Men är det verkligen skillnad i hur länge recepten får gälla då? Eller menar du att de recepten förnyas automatiskt? För om de hanteras på samma sätt som vanliga recept, så lär det ju inte vara någon skillnad.

 16. Förstå ADHD: Du är tyvärr inte ensam om det. Men på psyk är det deras jobb att kunna sånt.

 17. WysiWyg says:

  Nej, receptet förnyas inte automatiskt, men å andra sidan så har de inte det konstiga “bara sex veckor” grejen heller. Jag var nyligen tvungen att gå till psyk för att förnya receptet (vilket var ett rent helvete, men det är en annan historia), men det var ganska så länge sedan som jag skaffade det ursprungligen, förmodligen minst 6 månader.

  Med andra ord; det kommer bli mycket bättre. Så länge inte köerna på apoteket är för jävliga.

  De införde ett nytt kassasystem i början av året, och köerna är fortfarande timslånga. Lyckligtvis så får jag gå förbi köerna när jag ska hämta ut min rulle från dosapoteket. 😀

 18. Nej, köerna på apoteket brukar inte vara så långa, för jag brukar försöka gå på förmiddagar. Det har säkert något att göra med att det är olika läkare hela tiden, de flesta av dem har jag aldrig träffat. Så de vågar väl inte skriva ut mer än vad förra läkaren gjorde. Och så har det hållit på i två år. Jag sa nämligen till, och fick den förklaringen att det ev. inte kan bli något längre recept eftersom inte ens de-som-har-förlängt-receptet-ett-par-gånger-tidigare-men-aldrig-träffat-mig jobbar nu. Och en semestervikarie lär ju inte skriva ut ett längre recept.

  Jag ska kolla upp dosapoteket mer. Det var en massa saker jag inte blev klok på då, men som jag kanske fattar bättre nu. Som tex. om alla mediciner kan/måste ingå i det systemet isåfall.

 19. WysiWyg says:

  Nej, alla mediciner MÅSTE inte ingå, men så länge det är piller (vet inte hur det fungerar med t.ex. flytande medicin) så verkar det iaf som att de KAN ingå.

  Jag har haft både Concerta, blodtryckssänkande medicin och “antidepressiv” medicin.

 20. Ah, okej. Jag ska försöka kolla upp det igen. Som det var då tolkade jag det som att det inte ingår i högkostnadsskyddet alls, eftersom det är mot en fast månadsavgift, och att man isåfall skulle vara tvungen att betala dubbelt ifall man hade recept som ingick i högkostnadsskyddet också. Men jag kan såklart ha missförstått allt.

 21. I staden där jag får min medicin ifrån är det inte brist på kommunikation, där har dom istället hyrläkare, så det är inte alltid det finns en läkare som kan skriva ut. Jag måste höra av mig 7-10 dagar innan har dom sagt, som tur är behöver inte jag ringa, utan använder mig av Mina vårdkontakter på internet, där jag kan gå in och förnya mitt Concerta recept. Känns rätt skönt faktiskt, jag har ADD.. Fick reda på det för 2 månader sedan och är inte riktigt inne i att lyckas ta medicinen på samma tid varje dag.

 22. WysiWyg says:

  Det ingår i högkostnadsskyddet som vanligt (dvs så länge medicinen gör det), däremot kan du ta det på avbetalning. Det räknas dock som vilken kredit som helst, och kräver alltså allt krångel som kommer med det.

  Annars funkar det precis som vanligt.

 23. Aha, så psyk är kopplat till Mina vårdkontakter? Tror inte att det är det i Sandviken. Och jag vet att när jag försökt boka tider på HC genom mina vårdkontakter så har det alltid slutat med att jag måste ringa iaf, och då fått veta att de inte läser några tidsbokningar på nätet.

 24. alfapetsmamma says:

  Hade jag vetat att du hade såna bekymmer med det här hade jag skickat dig alla mina och ena dotterns oanvända Concerta-burkar istället för att returnera dem till apoteket. 🙁

 25. Tack för omtanken iaf 🙂

 26. Suzanne says:

  “Man får inte ha ADHD för att ha ADHD” – sjuuukt sant. Jag gick utan medicin i nästan ett år för att det var strul med kontakter med läkare som kunde skicka in ny licensansökan för Metamina för mig. Samtidigt som jag började ett ganska tufft universitetsprogram. Det gick inte helt bra med studierna…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *