Ett hav av transpersoner

Transtjejer identifierar sig ju ofta med sjöjungfrur; kanske för att en sjöjungfru är kvinna även om hon saknar fitta. Själv identifierar jag mig istället med sjöhästar.

Precis som en sjöhästkille kan jag också bli gravid och föda barn och störa den så kallade naturliga ordningen. Och bara kanske tjugo meter från min handduk ligger klipporna där jag såg sjöhästar ifjol.

Därför känns det som att jag är i gott sällskap när jag helt obekymrat plaskar omkring. Havet är fullt av såna som mig.

This entry was posted in Resor. Bookmark the permalink.

13 Responses to Ett hav av transpersoner

 1. Mellanvärld says:

  och sen finns det ju fiskarna som byter kön.

 2. Mellanvärld: Ja och om jag inte minns fel så byter räkor kön när dom når en viss ålder också.

 3. Själv ritar jag ju sjöjungfrur med en sorts delfinstjärt och ett litet veck frampå stjärten. Därinne ligger könsorganen tänker jag. Olika för sjömän resp sjöjungfrur, men utanpå ser dom likadana ut. Undras vad det kan tänkas symbolisera?

 4. Det finns en hel del funderingar om hur sjöjungfrur fortplantar sig/har sex: http://en.wikipedia.org/wiki/User:ChildofMidnight/Mermaid_problem

  Det är väl kanske lättare att “lösa” den gåtan i de kulturer där sjöjungfrur har uppfattats som att de har en tudelad stjärt. Men jag har också tänkt mig det som att deras könsorgan sitter någonstans där.

  Det finns btw hönor som spontant blir tuppar också, vill jag minnas.

 5. Tack för länken! Kul att artikeln börjar med en fundering som liknar den jag hade redan som barn… fast jag tror inte att jag först och främst tänkte i sexuella termer, utan mer att det vore väldigt konstigt inuti kroppen att ha en varmblodig överdel och kallblodig nederdel. Alltså kom jag fram till att det var mer logiskt med en delfinstjärt, och en sjöjungfru som är helt och hållet däggdjur. Då blir ju också, som artikeln påpekar, naveln och brösten logiska. (F ö tänker jag att sjöjungfrur är rätt feta för att hålla sej varma i vattnet, så männen har också lite bröst – vilket förstärker likheten mellan könen ytterligare.)

 6. Elias says:

  Jag tyckte alltid att det var så otroligt löjligt att sjöjungfrur hade bröst, då de ju var fiskar och därmed inte däggdjur. Dessutom störde jag mig på att t ex “flickversionerna” av olika djur oftast hade långt hår, ögonfransar eller bröst (om det är en flickdinosaurie och en pojkdinosaurie har flickdinosaurien oftast kurvigare kroppsform och ögonfransar eller rosa rosett, vilket ju inte stämmer med hur de verkligen såg ut). Detta kanske är en dålig förklaring, men ni förstår vad jag menar, va? Om honan av arten är större än hanen i verkligheten så ritas hon ändå som liten och nätt, liksom.

 7. Man kan helt enkelt gå åt två håll för att göra sjöjungfrun logisk: Antingen får dom ha delfin-underkropp och vara däggdjur helt och hållet, eller så tar man bort naveln och brösten och gör dom till fiskar helt och hållet (om än med människoliknande överkropp).
  Elias, jag brukade också fundera på sånt där när jag var liten. Jag gillade fantasy och sånt, så det handlade inte om att jag saknade fantasi, men jag ville att det inom fantasins gränser skulle vara logiskt, om ni förstår hur jag menar.

 8. Det är också löjligt att pudlar alltid är tjejer, medan hundraser med mustasch alltid är killar. Höjden av löjlighet var när Lady och Lufsen fick valpar, och tjejerna var kloner av Lady och killen en klon av Lufsen.

 9. Intressant. Jag har aldrig sett sjöjungfrur som fiskar, så jag har aldrig tänkt att det var något märkligt att de hade bröst. Jag menar, om valar och delfiner är däggdjur kan väl sjöjungfrur vara det med? Det betyder inte att deras underkropp måste vara exakt som delfiners, däremot. Men så är min bild av sjöjungfrur präglad av många fler berättelser/bilder än disneyfilmen.

  Resten håller jag helt med om. Ett tag trodde jag faktiskt att män inte hade ögonfransar, att det var så man könsbestämde människor. Men jag gav upp eftersom jag aldrig hittade en människa utan ögonfransar…

 10. Jämför dessa mer androgyna sjöjungfrur med “Ariel”:

  http://www.flickr.com/photos/trollhare/3254338032/in/set-72157613376051781/#/

  (Bilden är från predikstolen i Stora Kopparbergs kyrka i Falun)

 11. Ja, lite skillnad där.

  Jag minns att jag läste en serie en gång (men minns inte vem som tecknat) som handlade om två björnar i skogen, där tjej-björnen såg helt neutral ut och kill-björnen hade Y-front och ständigt bar på en fjärrkontroll.

 12. Elias says:

  När jag var liten försökte jag under en kort period rycka loss mina ögonfransar då jag inte ville se så tjejig ut (bara tjejer hade ögonfransar, trodde jag). Men det gjorde för ont/var för jobbigt, så jag slutade.

 13. Dp: Den kommer jag också ihåg, minns att det var när jag såg det som jag fick upp ögonen för serienormerna. Fast jag förstod den inte riktigt, själva serien.

  Elias: Aj! :/

Leave a Reply