“Efter en och en halv timme är mannen ett allvarligt hot för vår verksamhet”

Jag skulle behöva lite nya kläder, och kom på att jag trots allt befinner mig bara några mil från Ullared. Så jag går in på Gekås hemsida för att kolla upp de praktiska detaljerna, framförallt gömställen. Eftersom jag lätt blir överbelastad med intryck behöver jag alltid kolla upp lämpliga ställen att “gömma” sig på om det blir för mycket; toaletter, bänkar, caféer och så vidare.

Intet ont anande klickar jag på “Har du mannen med?” Visst får jag skylla mig själv då; det är ju uppenbart att rubriken inte är riktad till mig. Men ändå:

“Efter en och en halv timme är mannen ett allvarligt hot för vår verksamhet”
Boris Lennerhov VD

Vi försöker hela tiden göra shoppingupplevelsen enklare och trevligare både för dig som är stamkund och för dig som varken orkar eller vill handla så länge i vårt stora varuhus. Inte minst hyser vi omtanke om alla de män som egentligen helst skulle vilja vara någon annanstans än just här.

Innan vår VD Boris blev VD på Gekås Ullared så satt han hellre själv i bilen på parkeringen och sov medan hans fru var inne i varuhuset och shoppade.

Under 2011 hoppas vi kunna erbjuda flera nya ytor som kan passa både den shoppingskygge och den shoppingtrötte; bland annat en lounge där man kan läsa tidningen, surfa på nätet och bara sitta stilla en stund. Vi har också planer på en sportsbar hos oss.

Jodå, jag vet att det säkert stämmer i ganska många olikkönade familjer, men vad ger det för signaler till potentiella kunder av diverse kön? “Hej, vi tycker att män är jobbiga, så därför ska vi öppna ett mansdagis där du (som vi antar är kvinna) kan dumpa din make/manliga sambo/pojkvän/pappa medan du shoppar”?

Jämför med Clas Olsson i Insjön, som är ett liknande ställe, fast könsmässigt antagligen lite tvärtom. Människor, kanske framförallt män, vallfärdar dit för att köpa verktyg, kablar, beslag och mobiltillbehör. De skulle aldrig komma undan med att skriva att kvinnor var ett hot mot verksamheten, och de skulle inte kunna antyda att varken deras egen köksavdelning eller någon av butikerna runtom – inrednings- och klädaffärer – var fruntimmersdagis. Och det gör de inte heller. De besökare som inte är så intresserade av skruvdragare och könbytare* hittar något annat att göra, utan att bli sorterade utifrån kön.

Men Gekås gör tydligt att män inte är potentiella kunder. Så bra, då slipper jag åka dit. Och hur billigt det än är på Gekås, så är det ännu billigare att avstå.

*) Jodå, Clas Olsson säljer könbytare. Ej att förväxla med transsexuella, såklart.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

This entry was posted in Genus, Internet, Språk and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to “Efter en och en halv timme är mannen ett allvarligt hot för vår verksamhet”

 1. Haha står det så på allvar 😛 Lite komiskt är det allt ändå 😛
  Hade de tagit bort ordet man så hade det ju varit förträffligt 😛

 2. Ja, själva idén som sådan tycker jag är bra. Men att de känner sig tvungna att rapa upp gamla unkna normer känns trist 🙂

 3. Johnny says:

  OMG! Jag tror att de har menat väl – men inte tänkt till. Jag tror att de behöver någon som berättar för dem hur det uppfattas och att de till och med kör med dålig publicitet mot sig själva. De säger indirekt “Vi har för tillfället inte något som faller män i smaken förutom en viloplats”

 4. Japp, ungefär så. Det kan avskräcka en del män/manliga personer, tror jag.

  Det fungerade iaf på mig. Jag blev plötsligt påmind om hur folk stirrade ovanligt mycket när jag gick runt på herravdelningen för ett par år sedan. Ovanligt mycket jämfört med vad jag upplevde på andra “herravdelningar” alltså.

 5. Elysia says:

  Jag är kvinna och har varit en gång på Ullared. Det räckte, jag vill aldrig mer dit.

  Det är så tröttsamt med könsstereotyper.

 6. catrin says:

  Ursäkta mig medans jag går och spyr….!! Alltså…… Jag saknar ord för det där uttalandet från Ullavrickats sida. Så…. Pass!

 7. De fick i alla fall mig att inte vilja åka dit och det har inget med mitt kön att göra. Jag tål inte normativitet helt enkelt. Fy fan!

 8. Samma här (som svar på alla tre kommentarerna…)

 9. dam i sandaler says:

  Men visst är det intressant att de tycker att de måste fjäska för de trilskande männen ändå. Når kommer de att fjäska för mig? Jag skulle nog också trivas bättre i en lounge än i ett varuhus, om jag inte blir uttittad pga mitt kön förstås.
  Lev väl!

 10. Ah, ja. Det hade ju varit trevligt om de hade beskrivit det som ett ställe dit ALLA som kanske inte är så shoppingpigga kan dra sig undan…

 11. embla says:

  Jag förstår det, tror jag (jag ursäktar mig med att det är sent och att jag kan ha misstolkat något subtilt i ditt inlägg), på ett lite annat sätt. Jag läser det ungefär såhär, fast formulerat på ett skämtsamt sätt:

  “Du som är man tycker förstås inte och ska förstås inte tycka att det är roligt att handla på GeKås, det är ju trots allt för kärringar (hö-hö, *armbågar i sidan*). Vi har full förståelse och sympati för detta, det är helt normalt [för män] och inget vi dömer något för, därför finns de här och de här sakerna för riktiga karlar att roa sig med istället.”

  Jag vet att det rent praktiska blir detsamma, men jag läser alltså eventuellt in andra subtila uttryck än ni andra… jag uppfattar det som ett självironiskt, skämtsamt sätt att ställa sig “på karlarnas sida” och uttrycka sympati för männen [dvs de av dem som är könsrolls-traditionalister].

  Det kanske var exakt så ni andra uppfattade och menade också, men jag uppfattade det som att det tolkades som mer insmickrande mot kvinnor. Fast nu läser jag igen och vet inte hur jag ska uppfatta det egentligen…

  Normerande är det ju i alla fall… och pragmatiskt, från deras synvinkel, lär väl just den värsta effekten vara att de skambelägger män som tycker att det är kul att shoppa på GeKås? “Ni är inte normala…”

 12. Jo, jag håller med. Fast det ena utesluter inte det andra. Jag tycker snarare att det finns mer samband än motsättning.

  Vet inte om det går att förstå vad jag precis sa?

 13. Kimberly says:

  Alltså hela stycket måste skrivas om, sen är det en urbra ide. Jag har varit på Ge-Kås och efter betydligt mindre tid än två timmar var jag redo att köra över framförvarande kunder med kundvagnen för att komma därifrån så fort som möjligt. Jag hade älskat en sådan plats att pausa lite, surfa. Tyvärr är den väl knappast tyst nog för mig och min känsliga hörsel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *