Perfekt ofullkomlighet

När något verkar vara för bra för att vara sant blir jag alltid misstänksam. Jag skulle till exempel inte lita på en människa som aldrig verkade göra fel, och jag skulle förbjuda mig själv att attraheras av någon som inte hade uppenbara problem.

Så kallad normalitet skrämmer mig. Jag blir alltid lika övertygad om att de som verkar “normala” döljer något: Ett mord, ett förflutet som nynazist, eller det otäckaste av allt – något banalt. Människor som är rädda för att folk ska få veta att de leker med Barbie i vuxen ålder, eller som skäms över att de aldrig haft sex, eller som inte vill kännas vid att de haft hockeyfrilla – såna människor är verkligen skrämmande.

Men vad är “för bra för att vara sant” egentligen?
Det finns ett par personer som jag gillar som är för bra för att vara sanna – inte för att de är “normala”, utan just för att de inte är det. För att de inte försöker dölja att de är psykfall. För att de inte skulle försöka tvinga mig att skämmas för att jag är det, och tvinga mig att ljuga.

De är perfekt ofullkomliga.

This entry was posted in Psykologi, Relationer and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Perfekt ofullkomlighet

 1. Jag vet inte jag. Jag brukade också tro så, men sen blev jag kompis med en tjej som var “normal” och jättesjysst och trevlig. Nu har vi tappat kontakten, men vi var ändå kompisar och umgicks mycket i flera år, och jag stötte aldrig på några mörka hemligheter. Man måste komma över sin skräck för det normala.Det är inte fel att vara normal!

 2. Nej, det är inte fel att vara normal. Jag har bara svårt att tro att det existerar någon som faktiskt är 100% normal. Jag har aldrig träffat någon.

 3. Freja says:

  Heller hur? Det är nått lurt med de där som liksom har allt och fixar allt utan att ett hårstrå ligger snett eller en svettdroppe tränger fram. Och något lätt sorgligt de gånger de känns som om de faktiskt gör det för att dölja något. Sen kan jag hålla med Dvärghundspossen, jag känner några enstaka som faktiskt klarar av det där utan att ångesten lyser igenom, men de är inte många. Fast jag är ju otäckt normal själv….

 4. Jo men det är stor skillnad på folk som bara råkar vara “födda normala” liksom, och folk som anstränger sej som sjutton för att hålla en normal fasad. Man ska inte blanda ihop dessa kategorier.
  När jag var yngre hade jag en tendens att tro att det inte existerade några som liksom var naturligt normala, att alla som framstod som normala hade ett krampaktigt fasadhållande för att dölja sina demoner… Men med åren har jag insett att det faktiskt inte måste vara så.

 5. Det kan iofs ha att göra med hur man definierar “normala”? Jag har en ganska snäv definition av det. Det finns ju såklart massor av människor som räknas som normala, för att deras “avvikelser” är normaliserade, eller vad man ska säga (tex. beräknas kvinnor idag föda 1,98 barn under sin livstid, men det är “normaliserat” att ha ett eller två barn. Det anses vad jag vet inte heller vara särskilt onormalt att ha lindrig pollenallergi, eller att ha kort hår som fittfödd kvinna. Och så vidare).

  Men jag tänker på att de som anstränger sig hårt för att vara normala verkar känna att kraven på dem att bevisa sin normalitet är mycket större än de som är “medfött normala”. Det är deras (och mitt, jag erkänner att jag ibland ramlar dit själv) jakt efter att inkluderas i normaliteten som jag tänker på. Och för utomstående som vill in är kraven helt andra än för den som råkat födas därinne. Men bara för att man räknas som normal betyder det inte att man skulle bli insläppt om man blev granskad som en utböling.

 6. Visselpaj says:

  Ofta tycker jag att det ofullkomligt mänskliga är mer intressant än det perfekta. Det som pågår under ytan, kampen att få sin världsbild att gå ihop, där små sprickorna som ofta finns där.
  Det finns så mycket man missar om man bara går efter det 100% perfekta, logiskt tillrättalagda i alla lägen.

 7. Ja, det måste jag nog hålla med om. Fast jag har svårt att tro att de som räknas som helt normala för den skull är “perfekta”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *