Stella Felicia – transängel

Vad hen sa minns jag inte; jag minns bara känslorna – och näsborrarna, mungiporna, nyckelbenen, hakan, axelkulorna, adamsäpplet och hårsvallet. Jag vet att hen förklarade en massa saker för mig i drömmen, men när jag vaknade hade jag inga ord kvar. Kanske var själva förklaringarna ordlösa.

Det var den hösten jag pluggade i England som jag drömde om henom; alltså nästan åtta år sedan. Den hösten jag gick in i garderoben.

Personen i drömmen hette Stella Felicia, och förklarade ungefär att oavsett hur jag klär mig kan jag ändå inte fly från den jag är. När jag vaknade tolkade jag det som att jag inte borde försöka vara tjej, eftersom jag visste att jag inte var en. Några veckor senare bestämde jag mig däremot för att Stella Felicia var en demon, och gick in i garderoben ändå.

Jag ritade av henom när jag vaknade, men teckningen försvann. Kvar fanns bara bilden i mitt huvud – tills idag.

Jag har precis varit på utställningen med Robert Mapplethorpes bilder på Fotografiska, och där mötte jag Stella Felicia igen – i ett av Mapplethorpes självporträtt. Jag måste ha sett den bilden, lagrat den i mitt undermedvetna, och sedan plockat fram just den bilden i drömmen. Alla detaljerna stämde.

Min förra dator fick heta Stella Felicia, som minne av drömmen. Jag har nästan uppfattat henom som en skyddsängel, såhär efter att jag lämnade garderoben.

Nu när Stella Felicia stod där framför mig igen vågade jag mig inte på att försöka fota, så jag har fortfarande inga andra bilder av henom än de i mitt huvud. Det spelar ingen större roll: det är ju inte nyckelbenen eller näsborrarna som är det viktiga.

This entry was posted in HBTQ, Transitionsdagbok and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Stella Felicia – transängel

  1. Freja says:

    Stella Felicia är ett vackert namn på en demon!

  2. Jag tror ju inte längre hen är en demon, men jo, det är ett vackert namn 🙂

  3. Elias says:

    Lyckostjärnan. Ett vackert namn. De i mina drömmar har sällan namn, har t ex en återkommande om att jag är en (trans)pojke under stenåldern som måste utföra en mandomsritual som bland annat går ut på att man ska byta sitt barnnamn till ett mansnamn, men jag kommer aldrig ihåg vad jag/han får heta. Minns du vad Mapplethorpebilden hette, kan du länka den i så fall? Är nyfiken på hur Stella Felicia såg ut.

Leave a Reply