Babylycka i Heteroland

Morgonen efter föreläsningen är jag fortfarande kvar i min chockrosa Queertopia-bubbla. Radion står på i pensionatets kök. Ämne: Victorias och Daniels kommande bäbis. Det allra första som kommer upp:

– Vad tror ni: pojke eller flicka?

Rätta mig om jag har fel, men om barnet ska födas i mars har det fostret väl knappt kommit förbi den perioden då alla foster ser likadana ut. Ungen har hur som helst redan förväntningar på sig att vara antingen pojke eller flicka, utöver det uppenbara att hen förväntas ärva en fantasititel.

Jag kände mig ganska morgonpigg tills jag hörde inslaget på radio. Nu blev jag sådär trött igen. Det var väl den rosa bubblan som sprack än en gång.

Jag har kunnat hålla post-pride-svackan i schack någorlunda eftersom jag haft Queertopia att se fram emot. Nu väntar en hel höst, vinter och vår i Heteroland innan nästa sommar.

This entry was posted in Genus, HBTQ, Kultur och media, Politik and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

26 Responses to Babylycka i Heteroland

 1. Men du, det blir KIM-grejer innan dess! 🙂

 2. Det finns ju inget så heteronormativt som kungahuset, tyvärr. Det hade varit väldigt spännande om barnet blev intersexuellt.

 3. Fanny, dom skulle väl bara operera barnet i så fall när hen var typ två dagar gammal och aldrig prata om det.
  Själv håller jag på med en serie om det blivande barnet. I min serievärld är Daniel ett tentakelmonster som klätt ut sej till människa. Det ni!

 4. Anna Olsén says:

  Jag önskar inget barn att födas handikappat men visst vore det väl lite häftigt om ett av de barn som nästa år kommer att födas med funktionshinder skulle få just Viktoria och Daniel till föräldrar?
  Då skulle det bli en bra och viktig diskussion om allas lika värde, rättigheter, och friheter.

  Kan och får ett barn med kognitionsstörningar / kommunikationsstörningar styra sverige? Kan man få världen och svenskarna att acceptera att vänta in ett tal av en kung med cerebral pares?

  Och kan man annars utan att väcka uppror hitta på en smygregel i efterskott om att bara personer med exvis minst genomsnittlig IQ får regera landet?

  Skulle inte det bli mer intressant än om barnet med funktionshindret föddes i en annan familj?

 5. Anna: Jag har funderat på samma sak. Det beror naturligtvis på vilken funktionsnedsättning det skulle vara. Kungen har ju dyslexi, och det är inget som märks utåt, tex.

  Apropå intersexuella tillstånd, så är det ju inte alltid det upptäcks så tidigt heller. Men jag associerar spontant till Kristina. Hen var många århundraden före sin tid…

 6. Freja says:

  Jag är ju emot monarkin dessutom så jag blockerar mina öron så fort det handlar om kungahuset. Vilken nyhet, ett heterosexuellt gift par i 30-års åldern ska få barn… Petade bort alla svältande barn i Afrika från löpsedlarna, det är fan i mig patetiskt!

 7. Mellanvärld says:

  *beställer en transaspie till Viktoria och Daniel*

 8. Moa says:

  Inte deppa ihop än, det är ju Uppsala Pride att peppa inför också i November. Tema… trumvirvel… familj!

 9. Elias says:

  Hmm, om ungen blir en transaspie så blir jag lite gladare, mest för att det kanske ger mer förståelse och så. Sedan vill jag att kungafamiljen ska sluta bete sig så vanligt och tråkigt, ska vi ha en kung så får vi gå hela vägen, det ska vara hermelinskinnsmantlar och purpurröda klänningar med diamanter på, kronor på huvudet, troner att sitta i, hela köret.

 10. Mikusagi says:

  Men hermelinskinnsmantlar är gjorda av djur…

 11. Elias: Är du säker på det? Jag råkade stöta på bilder från en medeltidsmaskerad som hovet höll för några år sedan. Det såg… intressant… ut. Designat intressant på helt fel sätt.

 12. Elias says:

  Röd vilde/Rosengeranium: Aha, så de höll alltså en medeltidsmaskerad? Det är ju ett steg åt rätt håll. De ska även ha överdådiga banketter, med rätter som “Kalkon fylld med honungsmarinerade halstrade hasselmöss och påfågelsägg” och så där, åka runt genom Sverige med hästdroska, och allt sådant. De säger att de är vanliga människor och sådär, fastän hela grejen med ett kungahus är att det finns vissa som inte alls är vanliga människor, och det är kungafamiljen.

 13. “- Vad tror ni: pojke eller flicka?”
  Svar: “Troligen blir det något sådant, det återstår att se, vi får se när hen är född!”

 14. dean says:

  Kimberly: autentiskt citat?

 15. @dean alltså autentiskt var det fast inte citat eftersom det var jag själv som sa det 😉

 16. bograhn says:

  Heteronormen…
  Att kasta skit på andra när man själv vill
  bli respekterad är inte en bra strategi.
  Så tagga ned.

 17. Vem kastar skit? Och på vem? När? Hur?

 18. bograhn says:

  Det gör du ju jämt.
  Pratar skit om heteronormen etc.
  Du har offerkoftan på samtidigt
  som du snärtar till oss andra med den.
  Kanske inte bildligt men mentalt.

  “Nu väntar en hel höst, vinter och vår i Heteroland innan nästa sommar.”

  Heteroland trivs 95 % + i.

  Lägg av med det om du skall vara trovärdig!

 19. Sist jag kollade var en norm inte en person; inte ens en identitet eller egenskap. För jag utgår från att du är medveten om att “heteronormen” inte är en synonym till “heterosexuella” eller “personer som lever på ett sätt som matchar heteronormen” eller ens “personer som ibland tänker/handlar heteronormativt” (jag utgår också ifrån att du är medveten om skillnaden mellan att handla i enlighet med en norm, och att handla normativt). Jag har svårt att tolka din kommentar på något annat sätt än att du menar att det finns människor som känner sig personligen påhoppade av att man säger att det finns personer som inte är exakt som de själva. Vad man ska göra åt det vet jag inte.

 20. Bo Grahn says:

  Din definition är kanske språkligt riktig men jag tror att 99 % ändå ser begreppet som just vad den säger.
  “Heteronormativitet innebär att ett mänskligt samhälle har heterosexualitet som norm för människors sexualitet.”/Wikipedia
  Jag har svårt att tolka din kommentar på något annat sätt än att du talar bullshit.

 21. Karin says:

  Jag är också nyfiken på vad det rent praktiskt innebär att vilja försöka motverka heteronormen. En spontan tanke hos många tror jag är att det är synonymt med att heterosexualiteten inte längre skulle vara en norm, men vi lever ju trots allt i ett samhälle där heterosexualitet är det mest vanligt förekommande = mest normalt = den rådande normen. Det kan också innebära att man inte iskallt ska utgå från att en annan person alltid är straight lagd, men de flesta är ju trots allt det och då utgår folk från att tjej gillar kille och tvärtom. Vad innebär heteronormativitet för dig, Bo respektive för Trollhare? När du tidigare skrivit att du är “0 % hetero” reagerade jag lite grann, för det kändes som ett hån mot oss som faktiskt definierar oss som det. Jag tror en bi- eller homosexuell person inte hade uppskattat om jag hade gjort det omvända, och det hade jag inte ens kommit på tanken att göra eftersom jag accepterar alla sexualiteter.
  Mvh Karin

 22. För mig handlar heteronormen om dels den bokstavliga definitionen – att man förväntar sig att människor ska vara heterosexuella cispersoner som följer vissa mallar för hur kvinnor resp. män förväntas bete sig etc – och dels om att mer eller mindre uttryckligen reproducera heteronormen som norm, som ett led i osynliggörande och förminskning av personer som på olika sätt inte matchar normen. Det är inte riktigt detsamma som homofobi/transfobi, utan detta är mer “vardagligt” och finns överallt. Det händer hela tiden. Det begränsar människors livsutrymme, oavsett läggning, könsidentitet och könsuttryck. Ta som exempel att en del män har präglats av sån “bögnoja” att de är rädda att visa känslor, gråta, etc. och inte vågar söka hjälp när de mår dåligt.

  Är det ett hån om jag är 0% hetero? Eller är det ett hån att jag säger det högt? Jag förstår inte? Och varför skulle en homo- eller bisexuell ta illa upp om någon kallar sig tex. “0% homo”?

 23. Karin says:

  Jag uppfattar det som ett hån att du väljer att skylta med det, för att liksom markera att “jag är minsann ingen hetero” alt. “heterosexualitet är något som är fult och jag därför tar avstånd från”, men efter att ha läst din blogg sedan AB-tiden så gissar jag iofs att så inte är fallet. Tidigare har jag inte fått utrymme att ställa frågan eftersom min IP-adress varit blockerad hos dig då jag uttryckt mig lite klumpigt i andra inlägg, och numera har jag en ny dator.

  Angående bögnojan är jag helt på din linje, liksom att heterosexuella tjejer inte förväntas ha ett sexuellt intresse utan snarare ställer upp för mannen i fråga o.s.v. Det finns ju en uppsjö av liknande problem.

  En fråga. Hur skulle du reagera om jag gick omkring på stan med en knapp där det stod 0 % homo? Visserligen går det inte att jämföra fullt ut eftersom det ena är en norm och således accepterat hos de flesta, men bara en tanke… Och jag menar faktiskt inget illa.

  Fråga två: åkte du omkring på en segway i paraden eller förväxlar jag dig med någon annan?

 24. Att gå omkring med en knapp på stan är en lite annan sak än att ha en badge i en blogg, egentligen. Men om du hade en blogg där du hade en motsvarande badge så skulle jag inte tycka att det var något anmärkningsvärt. Ja, förutsatt att du inte skrev inlägg som uttryckte en massa homo- bi- eller transfobi, alltså. Men i såna fall skulle badgen som sådan inte ha så stor betydelse ändå.

  Om du hade en badge där det stod “100% hetero” skulle jag däremot antagligen reagera – positivt. För tyvärr är det ett av de heterosexuellas privilegier att om man kommer ut som heterosexuell på klassiskt “komma ut”-vis, så ses det ofta som något nydanande, solidariskt, queert och roligt, som ett statement och ställningstagande, till skillnad från om man kommer ut som tex. homo eller bi.

 25. Tristessa says:

  Jag tycker mest det känns sorgligt med en del konstiga kontraster i världen, fast i många fall älskar jag kontraster men inte när en graviditet blir så oproportionerligt stor, jag gissar att de får bästa tänkbara vård innan och efter förlossning och andra kvinnor föder utan hjälp och dör och barn svälter till döds. Det blir för sjukt avigt i mitt huvud med den orättvisan.

Leave a Reply