Moderata könsbyten och mediala könsorgan

Moderaterna vill också avskaffa steriliseringskravet vid könskorrigeringar, meddelade man igår. Det vill säga: partiledningen föreslår det inför riksstämman i oktober. Därmed är det bara KD och SD som står i vägen för en ny lag, där man inte behöver genomgå några operationer för att få ändrad könstillhörighet, och där man får rätt att frysa ner ägg och spermier.

Ja, det är efterlängtat; det behöver jag väl knappast säga? Jag tycker också det är positivt att det skrivs mycket om det – att gammelmedia har fått upp ögonen för frågan, och att allmänheten får veta.

Med det sagt, så kunde jag inte låta bli att skratta när jag såg inslaget i Rapport:

“Moderaternas partiledning föreslår partistämman att personer som ska genomgå könskorrigerande kirurgi slipper kravet på sterilisering.”

Det hörs att orden – “könskorrigerande kirurgi” – är väldigt svåra att uttala; en ansträngning för att använda korrekta termer, även om det känns ovant. Jag hoppas att det om några år är lika självklart att säga “könskorrigering” som det fram tills nu har varit att säga “könsbyte”.

Däremot förstår jag att formuleringen i tv-inslaget lär sätta myror i huvudet på folk, så därför skulle jag nog ha föreslagit att man sa “genomgå juridisk könskorrigering” eller “ändra juridisk könstillhörighet”, gärna med tillägget “…eller som behöver genomgå könskorrigerande behandling”. Det är ju faktiskt det det handlar om.

Jo, jag vet: I mångas tankevärld är “könsbyte” synonymt med en viss sorts operation. Det är inget jag klandrar någon individ för, eftersom idén om underlivskirurgi/synliga könsorgan som det ultimata “beviset” på ens könstillhörighet, är så starkt rotad i många människors medvetande. Den fixeringen – att ta för givet att könsorgan och könsidentitet alltid hänger ihop – den tankekedjan måste brytas för att kunna se mångfalden: kvinnor som trivs med testiklar och kuk, män som föder barn, och personer som identifierar sig som varken man eller kvinna, men som behöver korrigera kroppen… Och så vidare.

Faktiskt, så är det egentligen det som lagändringen handlar om: Att sluta hänga upp sig på vad folk har för könsorgan. Det är förmodligen också just därför som lagändringen har blivit så motarbetad.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted in Allt du inte visste att du inte visste om trans, Genus, HBTQ, HBTQ-juridik, Könstillhörighetslagen, Kultur och media, Politik, Reproduktiva rättigheter, Sexism, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Moderata könsbyten och mediala könsorgan

  1. Det är viktigt att också börja prata om att könskorrigeringen inte alls behöver ske på själva könet utan också juridiskt. Men jag tror det kommer att komma!

  2. Freja says:

    Hahaha, säg “könskorrigerande kirurgi” sex gånger i snabb takt…. Kanonbra att det här diskuteras och att det förhoppningsvis ändras. Gick förresten en kurs i normkritisk pedagogik hos RFSL häromdagen och hemuppgiften är att “komma ut” som cisperson och att hänvisa till andra personer som cispersoner…. Tror jag ska skriva ett inlägg om det…..

  3. Pingback: En senkommen moderat insikt | Altruist konsult

Leave a Reply