Borde fjärrkontroll byta namn till fjärrkönsrollskontroll?

“Allting är ju tjejkanaler nu för tiden. TV4, där har du en riktig tjejkanal! Fan, det är ju stickprovningar och kläder och inredningar och fan och hans moster”

Ulf Brunnberg tycker att det är för mycket “tjejkanaler” på tv, och vill att det ska finnas en “male channel” – som sänder speedway, boxning, dokumentärer om andra världskriget, och annat sånt som Män™ gillar. Det blev debatt om det i somras efter hans sommarprat, men nu är den kanalen tydligen på gång. I juli beskrev han planen såhär, enligt Expressen:

“Tänk att som man slippa ta del av all feminism som vräks ut ständigt av diverse media. Innehållet skulle bara vara manligt. Boxning, kampsport, motorsport, vetenskapsprogram, historieprogram, racing, båt, bilar, motorcyklar, säger han i programmet.”

Åsa Erlandsson är skeptisk:

“Jag tror heller inte på det där med att samla ”allt män är intresserade av” i samma kanal. Då kan de ju inte zappa längre, hur ska de stå ut? Var ska de göra av sina händer?

Det verkligt problematiska med Brunnbergs manskanal är att intresse blandas ihop med kön. Det kommer kanske som en överraskning men det finns män som gillar annat än speedway och själv har jag inte överdoserat på Hitler ännu.”

Jag visste inte att tv-kanaler hade kön, för jag har inte haft min tv inkopplad på drygt ett år och är inte någon van tv-tittare, men när jag läser Anders Frihamns fråga kan jag inte låta bli att undra:

“Men okej, låt oss säga att den där kanalen verkligen kommer upp i tablåerna, skulle det innebära att man inte är en riktig man om man inte gillar kanalen?”

Det jag grubblar på är: Om man gillar både boxning och feminism, är man bigender då? Om man gillar historiska dokumentärer, men inte sport, betyder det att man är en halv man? Är det för att jag är könlös som min tv är urkopplad?

Och kanske det mest intressanta av allt: Trots Brunnbergs påstående om att det inte behövs något zappande med male channel, så vill jag minnas att tv4 i alla fall för några år sedan har varit väldigt flitiga med att visa dokumentärer om andra världskriget; något som borde tilltala de som tittar på male channel. Men om man zappar mellan “tjejkanalen” tv4 och male channel – är man någon slags transperson då? Borde fjärrkontroll byta namn till fjärrkönsrollskontroll?

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, Kultur och media, Sexism, Språk and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

24 Responses to Borde fjärrkontroll byta namn till fjärrkönsrollskontroll?

 1. svalin says:

  Det är så störande att det fortfarande finns vissa som tror att män gillar vissa saker och kvinnor andra. Bara för att man är kvinna behöver man inte enbart vara intresserad av inredning och mode, bara för att man är man behöver man inte enbart vara intresserad av sport, vetenskap och historia. Vilka könsstereotypa människor umgås den där Brunnberg med egentligen?

 2. Leah says:

  Vilken idiot!
  Han har ju glömt porren!

 3. Sophia says:

  jag trodde den kanalen redan fanns? Tv 10 har massa sport och dokumentärer av olika slag, och poker om nätterna vilket jag gillar bäst 🙂

 4. svalin: Ja, det undrar jag med. Jag funderade över hans uttalande om att hälften av den manliga befolkningen tittar på speedway, och funderade riktigt länge innan jag kunde komma på en enda person jag känt som varit intresserad av det (och som btw var kvinna). Jag känner väl bara den andra halvan av den manliga befolkningen, då…

  Leah: 😀

  Sophia: tv10? Det har jag inte koll på för fem öre 🙂

 5. plastbaronen says:

  Åh, en till som inte kollar på tv! <3 <3

  Ditt inlägg fick mig att tänka på en annan sak…. Tidningar i väntrum & dyl. Där brukar finnas en massa skvaller- mode- och inredningstidningar, som riktar sig till kvinnor, och så ligger där typ en golftidning och en biltidning. Förmodligen är det tänkt att männen ska kolla i dessa. Tidningar för kvinnor innehåller ofta lite allt möjligt. Det är ytligt, visst, men det är variation iaf. Hur tråkiga tror de att män är egentligen???!

  (…Visst, ibland finns där någon vetenskapstidning eller Kalle Anka. Då blir jag glad…)

 6. plastbaronen says:

  …För jag kan ju inte sätta mig och läsa en tjejtidning. Folk kan ju tro att jag är tjej.

 7. Intressant. Jag tycker väntrumslitteratur säger väldigt mycket om deras bild av besökarna, men jag har väldigt sällan sett golf- eller motortidningar. Däremot en del datortidningar – i våras hittade jag en datortidning från 2001 i ett väntrum. Vintage! 😉 Men på många ställen har de mest dagstidningar, apotekets tidning etc. Jag antar att det är mer “könsneutralt” än den gången jag gick på fotvård och bordet var översållat av glossiga inrednings- och modetidningar.

 8. Linn says:

  Positivt är i alla fall att Brunnberg blivit rejält kritiserad. Det verkar som om majoriteten tycker att han är ute och cyklar.

  Tv4+ hämtade 2004 ett program från USA som hette “The man show”. Det presenterades “just när du trodde att feministerna hade tagit över kommer ett riktigt grisigt program för män…” Det bestod av en väldigt osammanhängande sörja av lättklädda tjejer, låg humor på kvinnors bekostnad och jack ass-aktiviteter. Det gick bara en säsong, det verkar som om män hade lite självrespekt redan då. Jag undrar om något sånt skulle köpas in alls idag.

 9. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om just det här på min blogg, tror att det förklarar bättre än om jag ska skriva om allting här. 🙂

  (http://idest.blogg.se/2011/august/att-somna-med-migran-och-vakna-som-man.html#comment)

 10. dam i sandaler says:

  Men det var ett alldeles ovanligt korkat förslag.

 11. plastbaronen says:

  Immanuel: Det är kanske en annorlunda väntrumstidningskultur i din del av Sverige?

 12. plastbaronen says:

  …Dagstidningar ser jag sällan här i Skåne. Synd, för det hade jag gärna läst.

 13. Kimberly says:

  @Plastbaronen Skvaller- mode- och inredningstidningar är urtråkiga! Skvallertidningar är bra om man råkat få lite hopp om mänskligheten man vill ha ihjäl.

 14. plastbaronen: Kanske det, eller så beror det på vilka typer av inrättningar man besöker (mina erfarenheter kommer framförallt från olika sorters psykmottagningar, vårdcentraler etc)

 15. LeoH says:

  Brunnberg lär väl drabbas av lätt illamående och svårartad depression när manskanalen har inslag med sveriges enda världsmästare i boxning!

 16. Skurgum Fyhrman says:

  Eftersom jag arbetar på hotell så vet jag att kvinnliga gäster faktiskt tittar MER på porr än män på hotellrummet. Det bekräftas av RFSU:s tidning “Ottar” som skrev om det för ett antal år sen. Så det är inget som skulle dra bara män om det fanns med på en manlig kanal.

 17. Sophia says:

  http://www.tv10.se/vad-%C3%A4r-tv10-0

  Sprid den länken vidare till gnällspiken Brunnberg. Sen kan de väl få byta namn på kanalen till “Male channel” eller något liknande om det känns bättre. Jag som tjej kommer inte skrämmas av det, jag älskar dokumentärer och poker, och gillar även att kolla på vissa “tjejprogram”… fast jag tror faktiskt att många killar gillar att titta på Leila Bakar, Gossip Girl och Hollywoodfruar. Det är bara inte så macho att erkänna det offentligt. Och samma program vet jag att en hel del brudar hatar.

  Egentligen är det helt sanslöst att vissa program ska vara könsriktade, som med allt annat. Alltid ska det vara “antingen eller”. Bah! >:(

 18. plastbaronen says:

  Kimberly: Jag gillar mode och inredning (dock inte skvaller; kändisar intresserar mig inte ett dugg)…. Men jag har lite tjejkomplex ^.^

  Immanuel: Jaa, jag har ju också mest besökt vårdcentraler, sjukhus & dyl.

 19. dean says:

  En sak jag kommer att tänka på i den här diskussionen är det faktum att det finns så mycket kultur, inte bara tv-program utan allt möjligt, som uttalat riktar sig till kvinnor. Att en skvallertidning tex heter Damernas värld, kanal 3 hade nåt som hette Girlicious (typ), vi har Ladies night, osv. Många evenemang som är för kvinnor där det ofta ingår teman som hälsa och skönhet, kändisar, nyttig mat, träning, dans, choklad osv.
  Samma sak finns inte “för män”, inte i samma utsträckning. Det är lite tabu att göra saker riktade till män.
  Jag tycker förstås att det är fånigt och tråkigt att bunta ihop folk oavsett, men det är ett intressant fenomen detta att det är mer rumsrent att inkludera kvinnor i en massa kitchigt trams (ursäkta) än att erbjuda män nåt gemensamt machomys. Det senare ses som sexistiskt, tror jag. Hade någon i Sommarpratet sagt att vi vill ha en kvinnokanal hade det inte blivit samma diskussion.

 20. Nobody says:

  dean: Det beror väl på att mannen fortfarande är normen. Allt annat är riktat därefter, därför behövs inga “kill-inriktade” aktiviteter – de finns redan där överallt.

 21. Lina says:

  men låt oss tala klarspråk:
  det alla män gillar bäst är porr. en kanal med analsex och en med tonåringar som får sperma sprutat i ansiktet, tycker jag känns rimligt. det är ju ändå män vi talar om.

 22. Ofta ligger det Illustrerad Vetenskap eller nån Historie-tidning i väntrummen… det brukar jag köra på.

  Sen finns det ju manstidningar nu! Finns ju King, Men’s Health och allt vad dom heter. Jag vet att Amelia-koncernen försökte starta en manstidning utan porr för en massa år sen som skulle heta Adam, och den gick omkull direkt. Men nu för tiden verkar det ju finnas flera manstidningar som iaf inte har uppfläkta pattar på framsidan.

 23. meta says:

  Varför inte försöka sig på en mänsklig kanal? Alltså helt utan löjliga livsstilsprogram, sporthets, dokusåpemobbing och allmänt tramsande?

 24. meta: Word! Det var iaf så kunskapskanalen fungerade för några år sedan. Och i viss mån de andra svt-kanalerna.

Leave a Reply