Den bästa dagen – och början på mardrömmen

Igår var det ett år sedan den bästa dagen i mitt liv. Trots det orkade jag inte gå utanför dörren. Jag firade inte. Varför?

Operationsdagen var slutet på väntan. Det var då jag föddes. Men visst finns det jobbiga minnen från förra hösten också – minnen som jag inte förträngt men däremot förnekat att de faktiskt var jobbiga.

Ja, det var skrämmande att stirra på värktabletterna på bordet framför mig, och inte veta hur jag skulle få i mig dem eftersom armarna inte fungerade, samtidigt som jag visste att det skulle bli svårare för varje minut som dröjde.

Ja, det var skrämmande att inse att jag inte skulle ta mig ut ur lägenheten ifall det började brinna, eftersom jag inte kunde öppna dörren.

Ja, det var skrämmande att se såren för första gången, och inse att bröstvårtan var helt svart och läckte stinkande var.

Men jobbigast av allt var nog att inse att jag fortfarande var så känslomässigt instabil att jag kunde börja gråta för att jag inte klarade av att få i mig mat och vatten, och att förstå att jag varit så otroligt naiv som trodde att jag skulle klara mig själv som nyopererad.

Att möta min egen sårbarhet – inte så mycket den fysiska som den psykiska – det är en erfarenhet jag inte hade velat vara utan. En påminnelse om att jag fortfarande är den jag alltid varit. Att mina svårigheter inte är något som försvunnit bara sådär.

Därför var gårdagen en dag av blandade känslor. Idag mår jag däremot mycket bättre – nu när jag förstår varför jag känner som jag gör.

This entry was posted in Kirurgi, Könsidentitet, Kroppstankar, NPF, NPF-hantering, Personligt, Puberteten, Självkänsla, Skam, Transitionsdagbok and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Den bästa dagen – och början på mardrömmen

 1. Ännu en gång får jag tårar i ögonen av dina ord. Jag känner mig priviligierad som blir inbjuden att följa med på din resa. Genom frustration, smärta, hopp och förtvivlan, glädjeskutt och lyckopirr.

  Stort grattis på födelsedagen!

 2. isabell sving says:

  Önskar dig fortsatt lycka till med allt vad du gör i ditt liv 🙂 Och grattis på födelsedagen!
  Mvh Bella

 3. Gunnar says:

  Jag kan inte i ord måla, skriva eller säga hur du berör mig med det du skrivit. Kram

Leave a Reply