Fars dag, men inte för alla

För ett år och tio dagar sedan träffade jag Socialstyrelsens rättsliga råd. Då fick jag veta att det inte fanns några hinder för att få ett nytt personnummer och ändrad könstillhörighet i folkbokföringen. De godkände min ansökan utan tvekan.

Ja, alltså: det fanns inga hinder – bortsett från att jag måste genomgå en operation för att bli steril först. Formellt sett var det enda som de beviljade då just det ingreppet; någon ändring i folkbokföringen blir inte av förrän rådet har sett läkarintyg på att jag “saknar fortplantningsförmåga”. Det är också därför jag, såhär över ett år senare, fortfarande inte har fått igenom någon ändring i folkbokföringen. Det enda som står mellan mig och ett nytt personnummer är mina äggledare, som jag inte har något behov av att skära i.

Brevet från Rättsliga Rådet

Låter det tufft? Jag tillhör de som har haft tur: Tur för att jag överlevde sex år i psykiatrin innan jag fick börja i utredning, och inte gick under på vägen. Tur för att jag under de sex åren lärde mig en del om hur man handskas med psykpersonal, så att jag visste hur jag skulle göra när jag väl fick chansen. Tur för att jag inte vill ha barn; det är tur eftersom jag ändå inte får.

Imorgon är det fars dag, men för att låna ett uttryck av Amanda Brihed: fars dag är inte för alla. Det finns de som vill skaffa barn, men inte får. Imorgon är det också Uppsala Pride, och jag kommer att föreläsa där, om tvångssteriliseringar av transpersoner.

Hur man avskaffar tvångssteriliseringar i Sverige

Senast jag föreläste om det var i augusti, och det tog inte lång stund att fräscha upp manuset och uppdatera det. Det är nämligen inte så jättemycket som har hänt sedan i somras, mer än att det lämnats in tre motioner (från V, MP och S) som är under beredning.

Såna motioner har det kommit en del av under åren, men det har aldrig hänt något med dem. Nu blir det kanske äntligen ändring på det: alla riksdagspartier utom KD och SD är för att slopa steriliseringskravet, och förhoppningsvis kör de andra allianspartierna över KD så det blir något gjort. Jag hoppas föreläsningen imorgon blir sista chansen för mig att spy galla över den nuvarande könstillhörighetslagen – åtminstone att det är sista gången då jag talar om den i presens.

Läs mer om Uppsala Pride, och missa inte debattartikeln i UNT.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,

This entry was posted in Bilder, Föreläsningar, Genus, HBTQ, HBTQ-juridik, Könstillhörighetslagen, Reproduktiva rättigheter, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Fars dag, men inte för alla

 1. Ester says:

  Har du fått någon förklaring på varför SD och KD inte vill att du m fl ska ha möjlighet att få biologiska barn?

 2. Hägglund säger något om det i den här intervjun:

  “Att vara kvinna, med det följer vissa saker, som herrn vet (riktat till Erik Blix, som intervjuar). Med att vara man följer vissa saker.”

  Han poängterar att det handlar om just att få den juridiska fastställelsen, för vad man gör “fram till det” lägger han sig inte i. Mao handlar det i grunden inte om att transpersoner inte ska få skaffa barn, utan om att upprätthålla könsnormer. Det ligger helt i linje med lagen som den ser ut idag, och det ligger helt i linje med det usla lagförslag som lades fram 2007.

  Maria Larsson säger såhär:

  “Om man bestämmer sig för att byta kön och exempelvis går från att vara kvinna till att bli man så är det ett beslut man fattar och blir en ny juridisk person. Och då tycker inte vi att om den som bestämt sig för att bli man ska kunna fortsätta att föda barn och bli gravid utan att ett beslut är fattat om att byta kön och då bör även beslutet om könsbyte fullföljas.

  Dessutom har frågan naturligtvis ett barnperspektiv. Där det handlar om att barn vill kunna definiera en mamma och en pappa och här får vi inte det klargörandet”

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4581076

  Argument 1. är alltså: Därför att vi tycker så. Argument 2. är ‘men tänk på barnen’

  SD har jag inte hört några egentliga argument från, men detta:

  http://bengtheld.blogspot.com/2011/06/sd-gillar-tvangssteriliseringar-av.html

 3. Tack för du svarade på min lilla fråga. Det värmde gott att få läsa dina ord. Tänk vad det är uppfriskande med positiv feedback 🙂

 4. Ester says:

  Tack för svaret! 🙂

 5. Reb says:

  Angående “barnperspektivet”. Jag minns en TV-debatt från en gång på yngre stenåldern (läs: 10-20 år sedan) angående det där med att “tillåta” att homosexuella blir föräldrar, där en barnpsykolog som satt med som experttyckare fick frågan från programledaren: “Men blir inte barnen väldigt förvirrade?”

  Svaret (med vänligt leende): “Nejdå, barnen blir inte förvirrade, det är du som är förvirrad”

  Kom osökt att tänka på det när jag läste Hägglunds utläggning ovan. Det är inte barnen som behöver det där “klargörandet”, det är det Hägglund (och hans anhang) som gör. Det är de som är förvirrade.

 6. Åh, den länken förklarar ju också det där, “det är du som är förvirrad”. Så bra svar. För det är väl ofta så man egentligen menar. Man förutsätter en massa om inte bara det heliga moderskapet utan om det heliga barnskapet. Typ.

 7. P says:

  Tycker inte att man ska ändra på lagen, den är behövd.

 8. Krigar fortfarande för att detta ska ändra. För att jag på ett eller annat vis ska kunna bilda familj i framtiden trots allt. För att du ska slippa en massa absurda ingrepp osv.

  Moralpanik, förvirring, dumhet. Moral, förvirring, dumhet. Moral, förvirring, dumhet.

  Men jag tror att det börjar hända saker nu. Hoppas bara att man inom M och S faktiskt vågar stå för att man nu vill ändra på det. Har fått signaler inifrån M att de verkligen vill bli av med detta nu. Om inte annat är det ju något som ger dålig cred och det vill man inte ha som statsbärande parti, vet du… ^^

  Av alla skäl!

  Från sossarna är det mer tvetydigt nu för stunden. Många vill, men ingen vet vad som gäller eftersom ingen vet vilken politik partiet bör, vill, ska, kommer att driva. Man är litet vilsna efter att inte ha fått prata politik på väldigt länge. Kanske är det å andra sidan en bra bundsförvant. Ett bra tillfälle att börja skapa politik igen. Och göra det rätt. Men då får vi säkerligen ligga på litet till i allmänhet i debatten.

  Det ligger såväl tre motioner, förresten, som du säger, i riksdagen nu. Men även ett utskottsförslag signerat Barbro Westerholm. Hon har lyckats driva igenom det i utskottet och det innebär att det också kommer upp till förhandling och kan komma att leda till beslut. Vi har alltså fyra goda chanser, snarare än tre. Vilket alltid är just… ytterligare en chans.

  “Det är du som är förvirrad…” Jag gillar den! Den får vi ta och göra mer av i framtiden, tycker jag.

 9. Spännande att få höra 🙂 Jag hoppas verkligen att det blir av något nu, snart…

 10. Alex says:

  Jag är själv transsexuell,ta inte illa upp nu men hur kan man ens tänka på att vilja skaffa barn när man är transsexuell?
  Jag menar du är kille och killar kan inte ha barn :/ vrf är tvångssterilisering en sån stor grej ?
  är väll en självklarhet att man ta bort äggledarna för killar kan inte ha barn.
  Menar inget ILLA mot dig Emanuel lr någon annan bara en sak som jag har tänkt på :/

  Ursäkta om jag skriver lite konstigt är dålig på att uttrycka mig xD

 11. Jodå, det finns en hel del killar som har fött barn, och jag har hört en del kukfödda killar säga att de önskar att de kunnat bli gravida och föda barn också. Varken en manlig könsidentitet eller transsexualism gör en immun mot att vilja ha barn, per definition. En del transsexuella vill ha barn, och kan tänka sig att använda det de har för att nå dit. Andra skulle aldrig stå ut med att göra det, fast de verkligen vill ha barn. Och en del vill inte ha barn alls. Folk är olika. Det är f.ö. inte alla som känner att det finns en motsättning mellan att ha äggledare och att vara man.

  Men även personer som inte är intresserade av att skaffa barn drabbas. Om man inte har något behov av operationen, varför ska man då genomgå den? Alla operationer innebär vissa risker, och sjukskrivning osv. Jag tycker definitivt inte att staten ska kräva att jag riskerar min hälsa för en operation jag inte har behov av. För de som behöver det ska det såklart finnas, men det ska inte vara ett krav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *