Kroppslinjer – ny avhandling om transvård och identitet

image

image

Det är inte varje dag man ser sina egna håriga ben på bild i en bok – men så är det inte heller varje dag någon disputerar på ämnet transvård ur ett etnologiskt perspektiv. Ja, alltså: jag har inte doktorerat, men Signe Bremer har det. Jag är bara citerad bloggare och hårig modell.

Jag är så glad för Signes skull – men ännu gladare över att det finns transforskning som inte bara handlar om hur otroligt konstiga transpersoner är. Jag har inte hunnit mer än bläddra i den splitternya avhandlingen, men jag vet redan att fokus ligger mer på normer och motståndsstrategier, än på att försöka förklara “varför” transpersoner existerar.

“Kroppslinjer: kön, transsexualism och kropp i berättelser om könskorrigering” är titeln. Grattis Signe!

Tillägg: Läs mer på Genusflödet och Fria Tidningen

This entry was posted in Genus, Genusforskning, HBTQ, Könsidentitet, Könstillhörighetslagen, Kultur och media, Regnbågsidoler, Reproduktiva rättigheter, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Kroppslinjer – ny avhandling om transvård och identitet

 1. Love says:

  Den verkar intressant. Kommer den gå att få tag på i digitalt format?

 2. Vad kul! Och jag förstår att hon ville ha med dej, man lär sej oerhört mycket av din blogg.

 3. Love: Jag tror tyvärr inte det. Det går att köpa den i tryckt form (t.ex. här: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170610991 ) eller så kan man såklart föreslå att biblioteket att de tar hem den.

  Dp: Tack 🙂 Alltså, det är ju inte som om avhandlingen handlar om min blogg, det är många av de anonyma som är intervjuade som säger massor av bra saker. Men det känns såklart kul att bidra.

 4. pärlbesatt says:

  Vad kul! Fast du får nog en roligare kvart i rampljuset än genom att visa spirorna, vad det lider. 🙂
  Och jag tyckte väl namnet lät bekant…. Hon, Signe, talade om att beställa en muff av mig, men så hörde jag inget igen. Liten värld! 🙂

 5. SigneBremer says:

  Oj, här känner jag att jag gärna kommenterar;)

  För det första, tack för de fina orden Trollhare! Och, stort tack för din medverkan. Din blogg är fantastisk. Inte minst dina fotografier. Låt oss hoppas att många läser den och att den kan bidra till något viktigt. En kan aldrig veta men det har hela tiden varit min tanke. Boken är utgiven via förlag, makadam, och finns därför bara som tryckt version. Adlibris 149kr.

  Och pärlbesatt, förlåt för att jag aldrig hörde av mig. Jag är faktiskt fortsatt väldigt intresserad av en av dina fantastiska muffar 🙂 Hör av mig! Jag finns på signe.bremer@gmail.com

  Varma hälsningar till dig Trollhare,
  Signe

 6. Jag tror att din avhandling kan bidra till massor av bra saker. Jag hoppas verkligen att Göran Hägglund läser den…

 7. alfapetsmamma says:

  Allt som kan bidra till mer mångfald (och tolerans) och mindre enfald är bra ja!

 8. plastbaronen says:

  Jätteintresant! Hoppas verkligen jag får möjlighet att läsa den någon gång, när jag bor i mitt eget hem och kan beställa vad jag vill.

 9. Pingback: Hur radikalt är det egentligen att försvara transsexualismen? | trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *