Sånt som killar gör

Jag lyssnar på föreläsning efter föreläsning om manlighet på “Toleransdagen” på Stadsbiblioteket i Gävle. Det är en rätt dyster bild av män som målas upp, men tackolov varken särskilt offerrollande eller demoniserande. Flera av föreläsarna poängterar att manlighet är något som skapas, och att vi alla gör det hela tiden. Genom att prata om män och kvinnor som stereotyper så återskapar man manlighet och kvinnlighet, oavsett om man menar väl eller inte.

I en paus kollar jag facebook, och hittar en länk till en artikel om en händelse som liksom sammanfattar just detta skrämmande tydligt. En elev på en gymnasieskola berättar för sin rektor att en annan elev på skolan har våldtagit henne, och att han senare försökt våldta henne igen. Rektorn svarar:

“Du kan göra en polisanmälan om du vill, dock så är detta inte ett prioriterat fall för att det inte är ett grovt brott som begåtts.”

Och:

“killar gör sånt, man måste vänja sig”

Sedan fortsätter sveken från skolans sida: det verkar inte ha varit tal om att stänga av killen ifråga från skolan, utan det blir tjejen som slutar gå till skolan för att inte riskera att möta honom – och det får hon sedan själv skulden för.

Vidrigt, ja. Jag förstår att tjejen har DO-anmält skolan, för sådär får det bara inte gå till. Men som jag sa förut: Bjästa finns överallt. Tro inte att det är ett isolerat fenomen att bagatellisera övergrepp och skuldbelägga den som blivit utsatt. Tvärtom.

Om du fortfarande inte förstår vad jag menar, så läs det här igen:

“killar gör sånt, man måste vänja sig”

Ställ sedan frågan till dig själv: Vilken bild av manlighet, och vilken bild av kvinnlighet återskapar den rektor som säger så?

Uppdatering: Förlåt, jag läste för snabbt. Det var inte tjejen själv som anmälde till DO, utan Skolinspektionen vidarebefordrade ärendet dit.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

This entry was posted in Genus, Politik, Psykologi and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Sånt som killar gör

 1. Ester says:

  Den rektorn – en riktig idiot!

 2. Ylva says:

  Jag blir arg. Varför säger man så? Så dumt. Jag lyssnade själv på ett radioprogram (StudioEtt i P1, från i tisdags) där de pratade bl.a. om våldtäkt av män i Kongo. Hur problemet ignoreras och hur det påverkar de män som drabbats. Där kommer bilden av manlighet upp tydligt.

 3. Ja, det är ett tydligt exempel på hur man lägger ansvaret (och därmed skulden) på den som blivit utsatt. Det är helt i linje med såna där “våldtäktsförebyggande” råd om att tjejer inte ska ha korta kjolar, inte bli för fulla och inte gå hem från krogen ensamma eller med en kille, osv.

  Den patriarkala paradoxen som säger att alla män är potentiella våldtäktsmän (och därför ska kvinnor anpassa sitt beteende) samtidigt som inga “riktiga” män är våldtäktsmän (och därför ifrågasätter man automatiskt trovärdigheten hos den som har blivit utsatt och lägger ansvaret och skulden på den personen, ifall den som utpekas som förövare är någon man känner/någon kändis/öht någon som bedöms vara mänsklig och inte ett blodtörstigt monster). Och när det gäller män som blivit våldtagna: hur det liksom krockar med bilden av män som förväntade förövare, inte som förväntade offer.

 4. Anders says:

  Att jämföra med Bjästa är en riktig överdrift. Spar jämförelsen när den är relevant.

  Men annars så håller jag med om att rektorns påstådda uttalande (vi vet ju faktiskt inte vad som sades, låt DO och polisutredningr jobba på det) är så fel som en person i den situationen kan göra. Rektorn skall inte ta parti, rektorn skall anmäla detta och sedan se till att bägge parter kan fortsätta undervisningen, exempelvis genom att de inte går samma klasser.

 5. Jag jämför inte med Bjästa. Jag påpekar att det är ett uttryck för en norm som finns i hela samhället, och ingen isolerad företeelse. Så jag tycker inte det är någon överdrift.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *