“Jag känner mig helt damplös”

Jag borde ha anat oråd redan i lördags när jag spontant ställde mig och diskade för hand. Det har jag nog inte gjort sedan jag var hypoman för två år sedan, men jag är knappast hypoman nu.

Jag borde ha anat oråd när jag i måndags blev irriterad över att jag använder torktumlaren som garderob. Det har jag aldrig stört mig på tidigare.

Jag borde ha anat oråd över att jag inte stressar upp mig som jag brukar göra när program fryser sig. Jag bara väntar, utan att ens svära. Det är verkligen inte likt mig.

Jag borde åtminstone ha anat oråd över att ha huvudvärk i en vecka, antar jag. Men det jag framförallt har känt av den senaste veckan är att något liksom har försvunnit. Jag har bara inte kunnat sätta fingret på vad.

Jag är inte sjuk, varken fysiskt eller psykiskt. Jag är inte direkt orkeslös, och inte nedstämd – bara håglös, ständigt småtrött och likgiltig. Men framförallt den där känslan av att inte ha tillgång till min egen hjärna. Jag har inte fattat vad det är förrän nu.

Först när jag inte ens orkar spela Wordfeud en stund om dagen, så inser jag vad som hänt: jag har tappat min rastlöshet. Jag är helt lugn, och det gör mig vansinnigt uttråkad.

När jag tänker efter kommer jag på att den här känslan började tre dagar efter att jag börjat äta kapslar med linfrölja (som innehåller ett förstadium till omega3). Jag har inte trappat ner concerta, utan bara lagt till oljan, i full dos. Jag har alltså överdoserat avdampningsmedel i tio dagar – inte så konstigt då att jag känner samma biverkningar som när jag började med concerta.

Jag beskrev känslan för Mikusagi som “Jag känner mig helt damplös”, och det stämmer. Jag vill ha min ADHD tillbaka, så imorgonbitti är det jag som minskar på oljan. Om det är såhär det är att inte ha ADHD, så tycker jag verkligen synd om de som har det såhär jämt.

This entry was posted in NPF, NPF-hantering, Personligt and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to “Jag känner mig helt damplös”

 1. Jag håller med dig,, jag har känt mig hyfsat damplös nu mer hormoner i olag (först graviditet och nu amning). Jag får iofs inte gjort något ändå (allt är relativt) men jag saknar det där, nu spottar vi i nävarna och får gjort en jäkla massa.

 2. Ja, precis så! Det är det jag saknar. Och btw, igårkväll när jag började googla efter biverkningar av linfröolja så hittade jag en del om att det innehåller fytoöstrogener. Jag vet inte om det påverkar mina svajiga hormonnivåer eller något.

 3. Olof says:

  Det första jag funderade på i morse när jag läste din text var just den korta tiden mellan att du började med linfröoljan tills du började tappa dampighet. Det jag har sprungit förbi om omega-3 mot dampighet har varit att effekten kommer först efter någon till ett antal månader efter att man börjat så under dagen började jag fundera om det hade att göra med att du redan medicinerade med concerta eller något… men jag fick inte till någon bra teori i om det i mitt huvud. Så nu när jag läste din kommentar om fytoöstrogener så är det en mycket bättre teori än vad jag har lyckats fantisera ihop i övrigt under dagen (~=inget).

  Hur mycket har du tagit per dag btw? Funderar på att plocka upp linfröoljevanan igen…

 4. Jo, det har jag också hört, men jag tänker att biverkningar och effekt ju sällan kommer samtidigt. För mig dyker biverkningarna oftast upp långt innan jag märker om de har någon effekt på det medicinen var tänkt att hjälpa mot.

  På burken rekommenderar de tre kapslar (à 500mg olja) om dagen, så det är vad jag tagit. Idag tog jag bara en kapsel däremot (men mår likadant som igår).

 5. Ninja Ister says:

  Då förstår du hur vi har det, vi normalstörda. Vilket trist liv! Jag brukar försöka göra mitt liv lite mer spännande genom att låta bli att göra saker, för att se vad som händer. Det är spänning det!

 6. Ja, det låter väldigt trist. Att låta bli att göra saker låter som en bra strategi. Det borde jag göra mer…

 7. Mia says:

  Den strategin tillämpas eller kanske snarare tilldampas redan här! 😉
  fast ibland blir det lite mer spänning än vad man vill ha!

 8. Så här en vecka senare; hur har det gått?

 9. Jo, bara två dagar efter att jag minskat på oljan, så märkte jag att jag blev mycket piggare. Nu är jag nere på en kapsel om dagen, och det fungerar betydligt bättre.

 10. Mellanvärld says:

  *undrar om det där med linfröoljan är något som läkarna missat*

 11. Det finns några studier på omega 3 ju, fast det finns inte tillräckligt för att bevisa att det HAR en säkerställd effekt på ADHD att äta extra mycket av det. Däremot är det något som kroppen behöver för att fungera. I köttnormativ media brukar man prata om omegafetter som “fiskolja”; det har du säkert hört talas om? För det vanligaste sättet att kränga omega3 som kosttillskott är just som fiskolja.

  Det finns även kapslar med Omega3 utvunnet ur alger (det är därifrån fiskarna får sin linolensyra ifrån till att börja med). Jag åt såna förut, och hade samma effekt (och samma biverkningar först) som den här gången, och som den gången jag provade med fiskolja. Egentligen är den rena oljan från algerna bättre än linfröljan. Men linfröolja innehåller alfa-linolensyra som kroppen omvandlar till omega3. Det går också ev. att få i sig tillräckligt av det om man äter mycket valnötter, rapsolja etc. Eller fisk, då, förstås…

  http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Fakta-om-fett/Omega-3–och-omega-6-fettsyror/

  (Anledningen till att det blev linfröolja nu var att när jag skulle beställa algkapslarna var de slutsålda. Men de finns att beställa på nätet, och på vissa hälsokostaffärer IRL)

 12. Hanna says:

  Vilken skräck att vara damplös…

 13. Ja, usch. Nu har jag som tur var hittat tillbaka till mitt dampigare jag igen 🙂

 14. Alex_Bergstrom says:

  Verkar som livsmedelsverket länken som Immanuel delat går till en trasig sida nu. Sidan från Livsmedelsverkets gamla sajt finns återskapad här https://www.glassmaskiner.nu/information-om-mat-fran-livsmedelsverket/#Omega_3_och_Omega_6_fettsyror

Leave a Reply