Asperger+ADHD=Android

Det är snart tre månader sedan jag skaffade min Incredible S, och jag älskar den. Att ha en smartphone istället för den gamla ‘dumfånen’ underlättar mitt liv på så många olika sätt. Men när jag letar efter tips på nya appar, slås jag gång på gång av just när man använder sökord som “autism” och “ADHD” så är det nästan omöjligt att hitta några tips på androidappar. Det är iPhone hit och iPad dit.

De appar jag ändå hittar för Android brukar dessutom mest vara inriktade på kommunikation: bildkartor, talsyntes och liknande. Säkert värdefulla appar för de som behöver det, men det är inte riktigt det jag är ute efter. Jag behöver appar för att hålla koll på tiden och för att hålla saker “ur minnet” (dvs. för att slippa hålla saker i minnet hela tiden). Det jag framförallt saknar är appar som gör det möjligt att snabbt göra bildscheman baserat på ens egna bilder. Utöver det behöver jag naturligtvis även appar för att inte få tråkslag – men där räcker i och för sig Wordfeud och andra spel långt.

Så för att bryta den totala applemonopolet, tänkte jag tipsa om mina favoritappar för ADHD, Asperger och Android. Om det inte står något annat, så är apparna gratis. Och nej, jag får inte betalt på något sätt. Såklart.

Timers och alarm

Scheman och listor

Anteckningar

Minnesstöd vid samtal

Timers och alarm

Activity timer

En enkel färgkodad timer. Gratisversionen går att ställa in på max 10 minuter, medan betalversionen kan ställas in på max 60 minuter. Färgkodningen innebär att urtavlan ändrar färg från grön till gul när 1/3 av tiden har gått, och sedan till röd när 2/3 har gått (det går att välja bort detta i inställningarna). Det går att ställa in ljudsignal som markerar att tiden är ute, men det går även att använda timern utan ljud. Inställningar på engelska (men för att hantera själva timern behövs inga språkkunskaper).

Activity Timer: gratisversionen på Android Market

Activity Timer: betalversionen (7kr) på Android Market

Alarm Clock Xtreme Free

En fördel med just Xtreme är att man kan ställa in alarmet så att den tvingar en att lösa ett (enkelt) mattetal för att stänga av, eller för att få den att snooza. För den som t.ex. lätt slår av väckarklockan och somnar om, kan det vara en bra lösning. Naturligtvis går det även att ställa in alarm utan mattetal. Det går att göra många olika inställningar, och man kan ha olika inställningar sparade för olika alarm. Finns bl.a. på svenska.

Alarm Clock Xtreme Free på Android Market

Scheman och listor

Google-kalendern

Jag använder mest Googles egna kalender, som fanns förinstallerad i telefonen. Den är en av de bästa kalendrar jag provat, även om jag saknar vissa funktioner, som t.ex. att kunna visa hela veckoschemat direkt på hemskärmen. I onlineversionen (för datorer) kan man färgkoda händelserna man lägger in, men det syns inte i mobilversionen. Däremot går det att färgkoda den genom att använda olika kalendrar till olika kategorier (jobb, aktivism, resor – vad du vill), och välja olika färger för varje kalender. Finns bl.a. på svenska.

Astrid

En app för att-göra-listor, med ett gulligt litet monster som påminner en. Kan kopplas ihop med Google-kalendern, så att uppgifterna man lägger in i Astrid även syns i kalendern (gäller bara de uppgifter man sätter en deadline på). Finns bl.a. på svenska.

Astrid på Android Market

Hungry!

En färgkodad inköpslista som kan sortera varorna i olika “ordningar”, t.ex. i bokstavsordning eller sorterat efter kategori. Man kan anpassa kategorinamn och -färger efter eget huvud. Jag har t.ex. skapat kategorier och valt färger så att de hamnar i samma ordning som avdelningarna i affären: först bröd, sedan frukt och grönt… På så sätt behöver jag inte springa fram och tillbaka i affären så mycket. Inställningar etc. på engelska.

Hungry! på Android Market

TASUC Schedule Lite

Ett relativt enkelt bildschema, främst för barn. Man kan välja mellan olika förinstallerade bilder, men man kan också lägga in egna bilder. Dock är det bara möjligt att ha ett schema sparat i gratisversionen (betalversionen kostar 156kr). De förinstallerade bilderna kan upplevas som begränsade, i synnerhet som de är valda utifrån japanskt vardagsliv. T.ex. finns ätpinnar med, men inte gaffel och kniv. Men det går som sagt var att lägga in egna bilder. Finns med text/tal på engelska och japanska.

Kommentar: Jag vet inte om det är bara i min telefon som det blir problem, eller om jag har betydligt sämre handmotorik än vad jag trott, men jag har enorma problem att använda den här appen. Att klicka, dra, scrolla etc. träffar rätt ställe ungefär var tjugonde gång. Ytterst frustrerande. Hade det inte varit för det, hade jag nog älskat den.

TASUC Schedule Lite på Android Market

Anteckningar

ColorNote

Ett enkelt program för digitala “post-its”, som man kan lägga som widgets på hemskärmen. Man kan välja mellan nio olika bakgrundsfärger för “lapparna”. Inställningar etc. är på engelska.

ColorNote på Android Market

Evernote

I Evernote kan man göra anteckningar av olika slag, som man sedan kan ladda upp till sitt Evernote-konto. På så sätt finns anteckningarna sparad både i mobilen och i molnet, och därmed kan det vara ett enkelt sätt att synka enkla anteckningar. Man kan även lägga till bilder och pdf-filer, och göra checklistor. Finessen med Evernote är att det går att söka efter allt man skriver in, så att det är lätt att hitta. Programmet kan verka rörigt i början, men är väldigt användbart när man väl kommit igång. Finns bl.a. med svensk text.

Evernote på Android Market

Evernote.com

När man redan har Evernote i mobilen kan man dessutom skaffa Skitch, som gör att man bl.a. kan rita enkla teckningar och spara dem i Evernote direkt. OBS! Skitch fungerar bara om man har Evernote installerat!

Skitch på Android Market

Minnesstöd vid samtal

Record My Call

Om man har svårt att prata i telefon för att man inte brukar minnas vad man egentligen kom överens om efteråt, så kan man använda en app som spelar in alla in- och utgående telefonsamtal och sparar dem i telefonen. På så sätt kan man lyssna på telefonsamtalet igen, när man behöver det. Inställningar etc. är på engelska.

Tillägg: i vissa länder är detta inte tillåtet, men i Sverige är det lagligt att spela in telefonsamtal så länge åtminstone den ena parten är medveten om inspelningen. Dock kan det naturligtvis vara lämpligt att berätta för folk att man brukar spela in samtalen.

Tillägg 2: Ett annat tips är att använda Teletal, där man får hjälp av samtalstolkar.

Record My Call på Android Market

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

This entry was posted in NPF, NPF-hantering, Psykologi and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

25 Responses to Asperger+ADHD=Android

 1. Pingback: Androidtips! | M som i underbar

 2. Tina says:

  Länkade dig direkt, du får väl en ping. Tänkte också tipsa om min favorit-Androidapp, Astrid To-do, den rosa bläckfisken som påminner en med uttryck som “Det kommer att kännas mycket bättre när du gjort det här!”. Lovely! En väldigt bra app i grund, med ett trevligt och enkelt gränssnitt, som dessutom i Androidversionen (till skillnad från iPhoneversionen) synkar med googlekalendern.

 3. toffslan says:

  TACK!

 4. Astrid är med i listan (den var inte med i listan jag la upp på facebook, jag vet). Men – är det en bläckfisk?! Jag trodde det var typ Chtulhus goda tvilling 😉

 5. Tina says:

  asg, kanske det! Jag har bara reflekterat över att den har fler armar än jag, och att jag är rätt avis. 😉

 6. Ylva says:

  Åh vilka bra tips! Har precis fått en Android i julklapp och är helt kär i Astrid och försöker komma igång med Hungry! Jag vill inte heller behöva springa tillbaka i affären… Jag förstår dock inte hur man ska göra om man vill skriva upp mer än 1 av något på sin inköpslista. Går det?

  Gott nytt år!

 7. det är lite pilligt, men man drar helt enkelt med fingret över ordet. Åt höger, så blir det fler, vänster så blir det färre. Dock lätt att man drar för långt åt någotdera hållet. Men för mig spelar det ingen roll, eftersom jag inte brukar behöva hålla reda på något bestämt antal.

 8. Alltså: När jag ska köpa bröd, så är det alltid en limpa, klyftpotatis så är det alltid två påsar, och hur många av någon grönsak eller så brukar variera beroende på storlek och kvalitet etc. Så siffrorna är mindre viktiga för mig, menar jag.

 9. MiaM says:

  Jag passar på att tipsa om MyPhoneExplorer som är till för att synka dator med telefonen, och som dels sägs fungera med alla Androidtelefoner men också fungerar med de lite äldre SonyEricsson-telefonerna.

  Jag kör det programmet mot min gamla trötta SonyEricsson K700i och tycker att det är kanonbra för att hantera kalendern. Om jag bokar in möten när jag inte är hemma lägger jag in dem “provisoriskt” i telefonen och renskriver sen plus ser till att påminnelsetid och längd blir korrekt inlagda.

  Det fina med det programmet jämfört med i princip alla andra synkgrejer jag sett är att allt annat vill att man ska synkronisera med något annat svullet storslaget storföretaganpassat system t.ex. Outlook/Exchange eller liknande, och kräver att man installerar en zilliard mängd junk på sin dator för att få det att fungera och dessutom är allmänt tunggrott.
  MyPhoneExplorer är alltså helt fristående.

  Det har dessutom en del andra bra funktioner, man kan ta backup av vad man vill ur telefonen, man kan flytta kamerabilder och musikfiler mellan telefon och dator (åt båda hållen), och troligtvis även appar på en modern telefon. Man kan synka tiden med datorn eller tidsserver på nätet o.s.v…

 10. MiaM says:

  Ursäkta att jag glider från ämnet men ett bra tips för att slippa springa till affären är att mest äta frysmat, ha en stor frys och dessutom i stort sett aldrig variera sig. Visst, det händer att det samlas på lite väl många av vissa matvaror för att man glömt att man inte äter lika mycket av dem som man brukar köpa, men med frysta varor så hinner man anpassa sina köpvanor innan frysen svämmat över totalt 😉

 11. Ylva says:

  Ah, jag provar ibland nya recept och då vill jag inte köpa mer än nödvändigt av någon obskyr eller extra dyr ingrediens (speciellt tråkigt om maten bara blir liggande och blir dålig). Men nu vet jag. Tack!

 12. Andreas says:

  Gå gärna in på Hjälpmedelsinstitutets hemsida och kolla på och även tipsa dem om appar för Android!
  http://hi.se/sv-se/Hjalpmedelstorget/Kognition/-/Kognition/Tips-och-ideer/Mobiltelefon-som-kognitivt-stod/Exempel-pa-appar-som-kognitivt-stod/

  Eller på Habilitering&Hälsas sida om apar (scrolla ner för Android)
  http://hh-appar.wikispaces.com/Appar

 13. Miablomma says:

  TACK Imme för tipsen. Bara ÄLSKAR Astrid!!! Hen är så där lagom uppmuntrande o gullig o kommer med försiktiga pekpinnar. 🙂 Precis vad jag behöver för att få nått gjort här hemma i sjukskrivningen.

 14. Andreas: Åh, tack för tipsen! Ska kolla 🙂

  Miablomma: Ja, jag övergav Astrid ett tag när det började bugga efter en uppdatering (den började skicka påminnelser varje timme – även nattetid, och om jag försökte redigera en uppgift så var det helt plötsligt en annan uppgift jag hamnade i istället…). Men det löste sig efter ännu en uppdatering, tur det! För den är grymt bra.

 15. Pingback: Appar vid npf-funktionshinder. « Victorias ADHD-blogg.

 16. jeroen says:

  Laddade ner CalWidget som visar veckans aktiviteter på hemskärmen.

 17. Bra tips! 🙂 Inte riktigt min grej (jag behöver se tiden, som på ett klassiskt skolschema, i block, för att få ett hum om tiden) men det är nog användbart för många 🙂

 18. Johanna says:

  tack!:D Ska testa Astrid och Hungry.

 19. Savox says:

  Måste erkänna att jag har en form av analog Colornote (dock utan färgkodning)… halva väggen vid mitt skrivbord är täckt med post-its med adresser och telefonnummer, kom ihåg och framför allt är den min budgettavla med Lyxfällans som förebild… visuellt lagd som jag är så är det lättast att få överblick så. Och för övrigt var det en ahaupplevelse att se hur mycket pengar som blödde ut under rubriken Transport (busskort) varje månad.

  Och nej, jag har ingen budgetfil. Jag har digitala post-its på datorskärmen.

 20. Axel says:

  …jag är lite efter. följer inte din blogg längre, men du är ju ändå nån form av guru så det är här jag letar information 😉
  Till saken hör att jag har en ajfån och jag har minst lika stora problem att hitta “appar” jag gillar och tycker är hjälpsamma.
  Kan man inte få “skräddasydda” appar via arbetsterapeuten? Jag har bara träffat min arbetsterapeut en gång, men hon verkar inte ens veta vad jag ska ha för några appar.
  Jag behöver alarm som inte bara “försvinner” och de ska inte var så där krångliga att sätta igång.

  Hittade en app som jag gillade, men som saknar vissa elementära alarmfunktioner… måste man lära sig göra egna? :/

  • Immanuel Brändemo says:

   Jag kan bara android, men den här bloggen skriver mycket om iphone-appar: http://munderbar.wordpress.com/category/appar/

   Vad jag vet finns inga iphone-appar som man kan få som hjälpmedel. Däremot finns det Handi och Comai för android.

   • Axel says:

    tack 🙂
    jag har kollat lite och redan fått tips om hur jag ska lösa den nuvarande kalendermisären…
    timers för att lyckas medicinera flera ggr/dag går iaf bort. får nog ta ett snack med den där arbetsterapeuten. fattar inte alls hur man ska både komma ihåg att ta medicinen, ställa en timer. stoppa en timer och ställa en ny, samtidigt som pillerburken ska lokaliseras och pillret ska ätas och en ny timer igen…
    behöver dropp ;P

 21. Ida says:

  Jag använder mig av en app som heter LifePuzl där du kan dela kalendrar, att-göra-listor och en dagbok med din familj tex. Funkar hur bra som helst!

 22. Annasara says:

  Jag använder ibland en app som heter any.do på android men får ändå ingenting gjort när den påminner mig…
  Ska testa astrid och snygga till resten av påminnelserna i mobilen:)

Leave a Reply