Spindelväv och mögligt messmör – årets julklapp

image

julklappar uppradade i soffan

Vinägerchipsen från England och folkabussmagneten från San Fransisco får ursäkta, men jag tror det bästa jag fått i julklapp i år är en bok. Tomten gav mig “Tugga beck, slå blod, skåda i brännvin: Om folkliga huskurer och medicinsk magi” av Erik Jonas Lindberg. Eftersom jag letat efter den på antikvariat och loppisar i flera år utan resultat, så är jag väldigt glad över att äntligen ha ett alldeles eget exemplar. Bibliotek i all ära, men detta är såna böcker jag använder var och varannan dag.

Samma författare har skrivit “Om skrömt, magi och gammal klokskap”, som alltid ligger i närheten av datorn hemma. “Om skrömt…” är en samling anekdoter om folktro i Jämtland på 1800-talet, och den boken har jag alltså redan. Men “Tugga beck…”, som jag fick nu, handlar framförallt om folktro runt hälsa.

Bland annat står det att mögligt messmör blandat med grädde ansågs vara bra sårsalva, och att ifall man tar spindelväv från kyrkorgeln och lägger på halsen så ska man enligt folktron få bra sångröst. Dessutom botar den spindelväven “dåligt  musiköra” (dvs. tondövhet) om man lägger den på örat.

Spindelväven borde jag prova – jag som är fullkomligt omusikalisk skulle verkligen behöva lite magi som hjälp på traven. Däremot tror jag att jag skippar att lägga mögligt messmör på sår. Men det märks kanske att detta – gränslandet mellan medicinhistoria och folktro – är ett av mina specialintressen.

Hursomhelst har jag haft en mysig julafton, och jag hoppas att ni har det också.

This entry was posted in Bilder, Kultur och media and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Spindelväv och mögligt messmör – årets julklapp

 1. Mellanvärld says:

  “Bland annat står det att mögligt messmör blandat med grädde ansågs vara bra sårsalva”
  Det var kanske antibiotika i möglet, smöret begriper jag dock inte.

 2. Dam i tofflor says:

  Skulle hellre testa spindelväv på sår. Fast då får den inte vara dammig. Kanske plockad på en äng i tidig morgontimma, när daggen gör spindelnäten synliga. Kanske får man lite läkande daggmagi på köpet?

  Min mormor brukade säga att mögel är nyttigt, det är penicillin. En sanning med modifikation.

  Ha det gott!

 3. Ja, jag vet inte vad som skulle vara bra med mögligt messmör. Spontant tänker jag att gammalt, torrt messmör är lite uttorkande på huden, så det kan säkert torka ut vätskande eksem eller så. Men varför det ska vara mögligt fattar jag inte…

 4. meta says:

  Messmörets konsistens när den blir utblandad med lite grädde + mögel borde fungera fint som sårsalva om det är rätt sorts mögel.
  Det där med spindelväv tror jag först när jag hör det. 😉

 5. Hehe, jag borde verkligen testa det där med spindelväven. Även om det bara har placeboeffekt så skulle det räcka för mig 😉

 6. Dam i tofflor says:

  Placeboeffekten är jordens bästa effekt! Den kan ju åstadkomma underverk.

  Gott nytt år!

Leave a Reply