Inte nog med att ADHD inte finns – vuxna med ADHD finns ännu mindre!

DN har idag släppt fram en pinsam krönika som går ut på att ADHD inte finns. Det är det gamla vanliga:

“Gud och evolutionen har inte skapat barn för att de skall sitta stilla från åtta till tre. De klarar det bara efter hård tukt från några instanser som demoniserats och förhånats under de postmoderna decennierna: familjen, skolan och religionen. Vägen tillbaka är för lång och för att slippa se eländet drogar vi friska barn.”

Nathan Shachar utgår från att ADHD är ett påhitt för att tjäna pengar på att knarka ner barn. Han utgår också från att diagnosen kan ställas på vilket barn som helst. Om det inte vore för att scientologerna inte skulle prata om Gud på det sättet, så låter det som om skräckpropagandan är kopierad direkt från KMR. Huvudlösa påståenden om att “indiska barn inte har ADHD” (visa mig gärna studier som stöder det!) och allt möjligt.

Shachar utgår även från att ADHD per definition är att inte kunna sitta stilla – alltså tvärtemot hur bland annat jag och många andra med ADHD fungerar. Jag har till exempel jobbat tio timmar i sträck idag, enbart för att jag har så svårt att avbryta när jag gör något roligt. Jag glömmer bort att äta och sova om jag inte ställer larm i mobilen, för att jag är för koncentrerad. Det är kanske en mindre känd ADHD-egenskap, men hyperfokusering är faktiskt en typisk ADHD-grej. Man får massor av saker gjorda, och det är en av anledningarna till varför jag älskar min ADHD.

Men för Shachar handlar ADHD om att vara fysiskt rastlös, alltså. Det är dessutom bara barn som har ADHD i Shachars värld – vuxna med ADHD glömmer han naturligtvis bort. Det är mer regel än undantag att ADHD-“kritiker” låtsas som om det bara är barn som kan ha ADHD. Inte nog med att ADHD inte finns – vuxna med ADHD finns ännu mindre!

På sätt vis förstår jag det. Vuxna med ADHD är ju så besvärliga. Vi kan argumentera emot när folk talar över våra huvuden, och vi kan delta i debatten och ge vår syn på saken. Barn är så mycket enklare att utmåla som offer, eftersom de inte skriver debattartiklar och långa blogginlägg som svar på tal.

Förlåt, jag lämnade visst ämnet lite. Får jag skylla på min ADHD? 😉

Hursomhelst: när ADHD-“kritiker” får det att låta som om ADHD alltid och enbart handlar om barn som inte kan sitta stilla, så brukar det vara ett symtom på att de förmodligen inte är kompetenta att uttala sig om ADHD överhuvudtaget. Personer som Nathan Shachar behöver lära sig mer om vad ADHD är innan de uttalar sig.

Så jag gör som Victoria. I sin fenomenala text om varför Schachar har fel erbjuder hon honom att se hur hon har det. Det gör jag med. Nathan Shachar, eller någon annan som tvivlar på att ADHD är verkligt, är väldigt välkommen hem till mig. Vi behöver prata. Jag lovar att jag inte är farlig.

Uppdatering: Missa inte Technicolors inlägg.

Tips: bra artikel om “infantiliseringen” av autism. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, Funkispolitik, NPF, NPF i media, Psykiatri, Psykologi and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

16 Responses to Inte nog med att ADHD inte finns – vuxna med ADHD finns ännu mindre!

 1. alfapetsmamma says:

  Hade jag haft ditt mobilnummer hade du ingått i den lilla lista som fick en uppmaning att läsa och tycka till. Tur att det inte behövdes. 🙂 Jag var SÅ nära att säga upp prenumerationen… (Snacka om taskig impulskontroll! ;))

  Nu ska jag se om han fått lite pisk i kommentarsfältet i tidningen…

 2. Pingback: Psykotiskt med adhd?

 3. Sulla says:

  ”Gud och evolutionen har inte skapat barn för att de skall sitta stilla från åtta till tre. De klarar det bara efter hård tukt från…familjen, skolan och religionen.”

  Så religionens roll är alltså att gå emot guds vilja?

 4. Tove says:

  Jag blir så otroligt förbannad! Men tack och lov för alla fina bloggar, här och Victorias mm. Och underbart med alla kommentarer till hans artikel (de flesta, (typ din alfapetsmamma)! Klämde till ordentligt med en kommentar och på min blogg också – men fasen vad jag känner för att skicka en namnlista till dn – det är inte okej att publicera sånt skit!

 5. Alfapetsmamma: Fullt befogat. Det där är den sortens texter som man ibland hittar i diverse lokaltidningar eller kvällstidningar, men DN brukar ha bättre koll än så. Och ja, han har fått en del kritik, helt befogat 🙂

  Sulla: Ja, den biten fattade jag inte riktigt. Inte heller den om “så fungerar psykoser, inte sjukdomar”. Eller jag fattar nog att det sistnämnda syftar på att han tror att det är en masspsykos att “tro” på ADHDs existens, men jag fattar inte om ordvitsen är medveten eller ej. ADHD är inte en sjukdom, men nog skulle jag räkna psykos som ett sjukdomstillstånd…

  Tove: Ja, om jag inte bloggade skulle jag bli så frustrerad. Det är en bra ventil 🙂 Namnlista vet jag inte, kanske det?

 6. alfapetsmamma says:

  Och oh så bra Technicolors inlägg var! Som jag sa till honom/henne (?) så var det baske mig värt uppbragheten över Shachars snömos, för min del. Däremot är det synd att desinformationen når folk som tror DN om att inte släppa igenom vad icke-påläst och tendentiöst dravel som helst.

 7. alfapetsmamma says:

  Och tack Tove för cred! 🙂

 8. vinkeldinkel says:

  Även om den logiken var sann, så borde ju Shachar på sin höjd erkänna att det alltså finns barn som är svårare att “tämja” än gemene unge och som därmed faktiskt ÄR annorlunda. Själv hade jag misstänkt “damp” som liten, har ej fått en riktig diagnos (men ska, om jag vågar, för att livet har hakat upp sig och jag ingenvart kommer), och jag kan ju knappast säga att mina föräldrar var “mesigare” än någon annans (snarare tvärtom) och ändå “var jag som jag var”.

  Och hyperfokus, det har jag också, det är jag helt säker på… främst när det gäller musik, konst och att skriva. DET är kul. Igår satt jag i ungefär sju timmar och komponerade en låt… och blev förvånad när jag insåg att det faktiskt var så länge. Och då var det ändå inte det längsta jag suttit med en låt… det kanske inte är riktigt “normalt”?

 9. Tove says:

  Vill bara säga att jag gjorde det!! Jag skickade ett argt mejl till Dagens Nyheters ansvarige utgivare 🙂

 10. vinkeldinkel: Ja, det är självklart att barn ÄR olika (inte i betydelsen bättre eller sämre, utan just olika). Jag tycker f.ö. det är både skrämmande och talande att när folk ifrågasätter ADHDs existens, så är det fortfarande väldigt mycket skuldbeläggande av föräldrarna.

  Tove: Heja! Bra gjort! 😀

 11. embla says:

  Öh. Verklighetskoll: vi har väl inte en debattör i svensk media år.. – ja, vad är det, vi har passerat 1967 ett tag ändå va? – som säger att barn ska t u k t a s? Inte utan att totalt förlora sin trovärdighet att uttala sig offentligt i samtliga tänkbara frågor, väl? Nej, herregud. Jag förstår att jag drömmer.

 12. embla says:

  (Kan inte heller, föga konstruktivt, låta bli att påpeka det svengelska språkfelet “lackande uppmärksamhet”…)

 13. Moa says:

  grymt bra inlägg som vanligt. har också stört mig rejält på att det i diskussionerna verkar som att ADHD per automatik försvinner när folk blir vuxna. det är bara barn man pratar om. vuxna med ADHD kan man möjligen tala om när det handlar om personer som sitter i finkan…

  sen de som kritiserar ADHD och medicineringen verkar aldrig vara personer som har ADHD/har någon anhörig med ADHD och på nära håll ser effekten av medicinen.

 14. hejsonja says:

  Menar hon inte (kortfattat) bara att det inte är människorna med ADHD det är fel på, utan det är samhället?

  Och det är något som jag kan hålla med om i så fall.

 15. Njae, det är inte så det låter, tycker jag. Snarare att ADHD inte existerar öht. Om man skriver att lösningen är “tukt” så låter det mer som förnekelse än som något annat. Men det kanske bara är min tolkning.

Leave a Reply