Steriliseringskrav nödvändigt för att passa in i fördomarna om “könsbyten”?

David Eberhard är “specialist i psykiatri”, men det gör honom inte till expert på transsexualism. Jag måste bara få säga det, eftersom han uttalar sig som någon slags expert på Newsmill.

Eberhard har vissa poänger: jag uppskattar att han lyfter fram att det faktum att könskorrigeringar framförallt handlar om att förbättra den psykiska hälsan och minska självmordsrisken (även om han ifrågasätter dess effektivitet). Men samtidigt hävdar han att sterilisering måste vara en del av ett “könsbyte”, för annars är det inget “könsbyte”. Argumentet?

“En man som önskar bli kvinna kommer emellertid per automatik att bli steriliserad eftersom det inte lär vara särskilt kvinnligt att ha testiklar hängande framför sin nygjorda vagina. I det fallet finns alltså knappast möjligheten att genomgå behandling utan sterilisering.

Diskussionen gäller då kvinnor som blir män. Principiellt kan ju en kvinna få en artificiell penis och samtidigt ha kvar både livmoder, äggledare och äggstockar. Frågan är om man då har gjort ett könsbyte eller bara opererat dit en penis.

Jag har inga synpunkter på att man gör så, under förutsättning att det skulle minska lidande och risk för självmord i denna utsatta grupp. Vad man däremot ska ha klart för sig är att det i så fall ju inte är frågan om ett könsbyte utan ett könstillägg. Man har alltså två kön. Om man är transsexuell vill man dock inte vara både kvinna och man. Vill man det är man ju per definition inte transsexuell.”

Här gör Eberhard två av de absolut vanligaste tankevurporna runt transvård – tankevurpor som jag ser flera gånger om dagen:

 1. Han utgår ifrån att “könsbyte” är en synonym till “operation av könsorganen”. På sätt och vis stämmer det eftersom lagen och vården är uppbyggd på ett sådant sätt att man förväntas passa in i en viss mall och ha vissa behov, för att alls komma ifråga för en könsutredning. Problemet är – bland annat – att att han förutsätter att ändring av juridiskt kön och rekonstruktion av vagina/penis är samma sak. Faktum är att könstillhörighetslagen inte kräver att jag ska vilja skapa en penis för att räknas som man, och den kräver inte heller uttryckligen att jag ska vilja göra mig av med min livmoder – däremot kräver lagen att jag ska sakna fortplantningsförmåga.
 2. Han utgår ifrån att en människas “riktiga” kön är något som ligger i biologin, antagligen syftar han på kromosomerna. Han utgår också från att en önskan att operera bort livmoder och äggstockar är en förutsättning för att vara en man, och därmed är de som inte vill kastreras inte heller transsexuella.

Jag har redan bloggat om olika anledningar individer kan ha för att genomgå eller avstå från kirurgi, men detta handlar uppenbarligen inte om människors rätt att själva besluta vad de behöver. Eller?

Jag citerar Standards of Care (pdf), de riktlinjer som ställts upp av WPATH (World Professional Association for Transgender Health) för att säkra kvaliteten i transvården:

“While many transsexual, transgender, and gender nonconforming individuals find comfort with their gender identity, role, and expression without surgery, for many others surgery is essential and medically necessary to alleviate their gender dysphoria” (s. 54, min fetstil)

Enligt WPATH finns det alltså inget som säger att man måste vilja genomgå någon operation för att vara transsexuell. Det finns inte heller någon formulering i diagnosmanualerna ICD-10, DSM-IV eller DSM-5 som kräver att man ska vara beredd att genomgå någon form av kastrering eller sterilisering för att få diagnosen Transsexualism/ Gender Identity Disorder/ Gender Dysphoria (även om diagnoskriterierna nämner kirurgiönskan och aversion mot de medfödda könsorganen som vanliga – men inte obligatoriska – symtom).

Så varför hänger jag upp mig på detta? David Eberhard säger ju inte att man borde förbjuda folk att “vara man och kvinna samtidigt”. Inte heller säger han att man borde tvinga folk att opereras – så är definitioner hit och dit verkligen något att tjafsa om?

Ja.

Som transvården är uppbyggd idag i Sverige är det i stort sett omöjligt att få vård om man inte räknas som transsexuell. Att t.ex. få diagnosen “Könsidentitetsstörning UNS” (UNS=utan närmare specifikation) kan innebära att man blir utan den behandling man behöver (t.ex. hormoner, kirurgi för att platta till bröstkorgen, eller epilering). Det betyder inte att ens behov nödvändigtvis är mindre skriande än behoven hos de som fått diagnosen Transsexualism. Det betyder ofta bara att man inte lever upp till utredarens bild av hur en “riktig” transsexuell är – och därmed inte får tillgång till behandling.

I Socialstyrelsens utredning/lagförslag från ifjol försöker man komma ifrån fixeringen vid diagnosen, men traditionellt sett i Sverige har Transsexualism varit den enda diagnos som gett möjlighet till behandling. Det är inte oproblematiskt och riskfritt att hänga upp definitionen av transsexualism på frågan om individens vilja att bli kastrerad, även om man tycker det är okej att också ge vård till de som inte passar in i den mallen.

För övrigt är det fascinerande att begreppen “könsbyte” och “könskorrigering” och tillochmed “ändrad juridisk könstillhörighet” så ofta tolkas som att det enbart handlar om “operation av könsorganen”. Fixeringen vid att definiera andra utifrån sina egna uppfattningar om deras könsorgan är inte unikt för David Eberhard, även om jag önskar att en psykiater hade vett nog att undvika den klassiska fallgropen.

En sak till: Nej, jag är inte heller expert – men jag utger mig inte för att vara det heller. När en “specialist i psykiatri” uttalar sig om transsexualism är det lätt att tro att han vet vad han pratar om. Risken finns att folk går på det och tar det för en objektiv sanning, istället för vad det är: åsikter – och en fixering vid könsorgan.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,

This entry was posted in Allt du inte visste att du inte visste om trans, Genus, HBTQ, Könstillhörighetslagen, Politik, Psykiatri, Reproduktiva rättigheter, Sexism, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

43 Responses to Steriliseringskrav nödvändigt för att passa in i fördomarna om “könsbyten”?

 1. Lisa says:

  Skriver han verkligen att könskorrigering förebygger självmord? Så tolkade inte jag det, utan tyckte det lät som han försökte bolla bort frågan till att handla om brist på evidens och att könskorrigering därför inte ska ges förrän bättre evidens finns. Dessutom som kommentar i hans egen blogg skriver han:
  “I Dheines undersökning från 2011 är risken för självmord efter könsbyte tjugo gånger förhöjd jämförd med den matchade kontrollgruppen. Bland andra professor Mikael Landén har i studier angett siffror i den storleksordningen också före könsbyten. Om siffran före operation vore lägre skulle det innebära att könsbyten sannolikt inte vore medicinskt indikerade med tanke på Dheines höga siffra efter operation.”

 2. Noshörningen Nelson says:

  Tack för att du finns.

 3. Ah, det blev nog fel i min formulering där. Inte att det förebygger, men att motiveringen är/bör vara att förebygga självmord.

 4. Pingback: Demonstration mot tvångssteriliseringar 21 januari i Göteborg « Fi Västra Götaland

 5. Pingback: Demonstration mot tvångssteriliseringar 21 januari i Göteborg « Fi Västra Götaland

 6. Ninja Ister says:

  Jag har funderat lite på det här… och tänker som så – att så länge man inte kan göra könskorrigeringen biologiskt till 100% dvs, att kunna reproducera sig med hjälp av sin “nya” kropp, då ska man ha rätt att ha sina reproduktiva organ i fred. För barn vill man kanske ha, vare sig man är man eller kvinna.

  Det har liksom inte med könet att göra, det hör ihop med viljan att reproducera sig.

  Jag förstår inte världen ibland.

 7. embla says:

  Ninja: fast borde man verkligen måsta göra op, i det fallet att den blir hundraprocentig? Varför ska man måsta det?

  Hittade förresten denna via visselpaj.se:
  http://allout.org/en/actions/stop_forced_sterilization/taf

 8. Moa says:

  blir så himla trött på dessa “men om man verkligen ska bli man kan man ju inte ha kvinnliga delar kvar”-människor. det är ju lätt att säga för en fertil cis-person. den biologiska klockan kanske är lika stark för transsexuella? och inte fan bryr jag mig om en kille har livmodern kvar i magen eller om en tjej har kvar spermier. men det verkar finnas andra som vill ha fullständig kroppsscanning på alla för att veta om de ska kalla folk för han eller hon.

 9. Ister och embla: Alltså, jag tolkar det Ister säger som att man såklart inte måste göra op om det vore möjligt, men att det är helt orimligt att fixera sig vid att könscellerna är av “fel sort” som argument för varför man inte skulle få spara dem. Har jag fattat det rätt?

 10. Ninja Ister says:

  Jag bara tänkte att i framtiden kanske man kan fixa allt till 100% dvs att om man korrigeras till kvinna får man även en fungerande livmoder … helt utopisk tanke idag. Och eftersom man inte kan fixa den detaljen, måste man tillåta människor ha kvar sin förmåga till reproduktion, även om man korrigerar könet.

  Det är ju horribelt att kräva sterilisering som någon slags “lösensumma” för könskorrigering. Sjukt.

 11. Andrea says:

  Demonstrationen idag (18:e) var helt fantastisk, synd att du inte kunde komma dit.

 12. Helena Marsch says:

  Hej Immanuel! Tack för en bra blogg, jag kikar in här ibland och speciellt när jag ser vår gemensamma kompis Roger länka till dig på facebook.

  Jag försöker att bilda mig en uppfattning och en fråga dök då upp i min hjärna där Google är mig inte till någon större hjälp. Jag undrar om det är möjligt för en person som är född som man att kirurgiskt korrigera en vagina men undgå att kastreras i processen?

  MVH

  Helena

 13. Du menar om det är möjligt rent medicinskt att skapa en vagina utan att ta bort pung och testiklar? Spontant tänker jag att det borde gå eftersom man vad jag vet inte brukar använda själva pungen till något i operationen (man brukar använda ollonet för att göra klitoris, och skaftet till vaginan), men sedan blev jag osäker (är pungen inte i vägen?)

  Så jag blev tvungen att googla jag med, och hittade detta:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11391198

  Tyvärr kan jag inte läsa själva artikeln, men de har alltså undersökt fördelar och nackdelar med att spara en testikel i samband med vaginoplastik. Uppenbarligen går det att göra.

 14. Det vore ju verkligen häftigt om man i framtiden kunde fixa fungerande livmoder och äggstockar alt fungerande pung med en operation!

 15. Hetero Normativ says:

  Om du aldrig har känt dig som en kvinna, varför vill du då inte gå hela vägen?
  Det finns ju ingenting kvinnligare än att kunna bli gravid.

 16. DP: Jo, det hade varit häftigt 😀

  Hetero Normativ: 1. Det är inte självklart att man måste känna sig som antingen man eller kvinna. 2. “Det finns inget kvinnligare…” är din åsikt, inte någon objektiv sanning. Om jag inte anser att det är något exklusivt kvinnligt att kunna föda barn så är det ett precis lika relevant argument.

 17. Ja, jag har läst den recensionen. Fantastiskt skriven 🙂

 18. Hetero Normativ says:

  1. Men du har inte känt dig som en kvinna under ditt liv (enligt ditt uttalande) så det lämnar bara ett kön kvar: det manliga
  2. Nej det är en objektiv sanning. Det är det rent biologiska som skiljer könen åt och inte kulturella könsroller. Du är fångad i en paradox.

  Hur kan du vilja vara man men samtidigt behålla det som gör en kvinna till en kvinna? Du kanske känner dig som en hermafrodit och inte man då.

 19. embla says:

  Ister: Okej, jovisst. Jag förmodar att det inte innebär att du menar att om man kommer kunna fixa reproduktiv förmåga i ens nya kroppskön så måste man göra operation… Knappast. Ber om ursäkt för en exceptionellt krånglig mening, för övrigt.

 20. Hetero Normativ says:

  Det finns 2 kön och så finns det hermafroditer som har båda könen.

  Det som avgör könet är könet. D.v..s den sexuella biologiska utrustning man fötts med, pung, snopp, vagina, äggledare, yougetthedeal.

 21. Men vad “gör en kvinna till kvinna”? Vilken kroppsdel sitter kvinnoskapet i? Och räcker det med att kroppsdelen finns där, eller ingår det att den kroppsdelen dessutom måste fungera på ett visst sätt (t.ex. att äggstockar “måste” producera ägg), för att man ska räknas som kvinna? Eller måste man ha hela “kitet” för att räknas som man eller kvinna enligt dig? Är det avgörande enligt dig vilka könsorgan man hade vid födseln, eller vilka könsorgan man har i nuläget?

  Jag vet inte om du är medveten om att “hermafrodit” inte är ett ord som är lämpligt för att beskriva människor: http://trollhare.wordpress.com/2010/03/11/sa-vet-du-om-nagon-ar-hermafrodit-hen-bar-sitt-hus-pa-ryggen/

  Och jag vet inte vad du menar med “båda könen”?

  Jag frågar för att jag haft tusen såna här diskussioner förut, men fått olika svar hela tiden. Om jag alls fått några svar.

 22. Hetero Normativ says:

  På tal om svar har du inte gett några själv. Jag konstaterade enkelt vilka de två könen var i mitt världsomspännande, allmänt vedertagna och realistiska perspektiv. Kvinna är den som föds med kvinnligt kön och man den som föds med manligt. Äggledare ingår i det kvinnliga könets funktion.

  Varför fortfarande vilja bli gravid när man inte känner sig som en kvinna?
  Möjligheten att bli gravid är exkluderad till kvinnor och om man inte känner sig som en kvinna kan man inte vilja bli gravid eller behålla “delarna” i fråga.

 23. “om man inte känner sig som en kvinna kan man inte vilja bli gravid”

  Så om en kukfödd kille som verkligen identifierar sig som kille och inte har några egentliga problem att acceptera sin kropp som den är önskar att han kunde bli gravid och föda barn, för att han längtar efter barn helt enkelt – då är det ett tecken på att han antingen bara inbillar sig att han är kille, eller så inbillar han sig att han vill ha barn. Eller?

  Jag skulle gärna se den forskning som säger att en kvinnlig könsidentitet är en förutsättning för att kunna tänka sig att bli gravid.

 24. Hetero Normativ says:

  För det första existerar inte det här “Så om en kukfödd kille som verkligen identifierar sig som kille och inte har några egentliga problem att acceptera sin kropp som den är önskar att han kunde bli gravid och föda barn”

  Om han accepterar sin kropp och är trygg i sin könsidentitet så kan han inte önska att bli gravid. Han är ju nöjd med sin kropp och sitt kön så att vilja bli gravid är den sista tanken som borde uppkomma i hans hjärna.

  Du har ännu inte svarat på mina frågor utifrån de premisser jag ställde upp utan svamlar bara vidare. Men är man förvirrad så är man.

 25. Jag vill som sagt var gärna se forskning som stöder dina påståenden. Vad jag har för könsidentitet är f.ö. ovidkommande.

 26. Ninja Ister says:

  Viljan att bli gravid och viljan att kunna reproducera sig (få eget biologiskt barn), är för mig två olika saker. Att vara gravid är inte på något sätt uberkvinnligt, lika lite som det är ubermanligt att ha spermaproduktion. Att vilja bli förälder är något som inte är könsbundet för mig.

  Den viljan är knuten till människan.

  En kukfödd kille kan reproducera sig genom att använda sig av kvinnans kropp som lagringsmedia. En fittfödd kvinna kan reproducera sig genom att sno åt sig mannens sperma.

  Varför ska inte en som har fötts till kön som man inte känner sig “hemma” i tvingas att avstå från möjligheten att reproducera sig?

 27. Hetero Normativ says:

  Spermaproduktion är just bland de få saker som gör en man, precis som möjligheten till graviditet är det som gör en kvinna till kvinna. Dessa är de främsta könsskiljaktigheterna. Därför är det höjden av hyckleri att säga att man vill bli gravid när man “känner sig som en man”.
  Det låter ju endast som att man är missnöjd med de sociala könsrollerna och man kanske inte ska förhasta sig och hugga av sig brösten för det.
  Att vilja och kunna bli gravid är en större markör för kvinnlighet än något annat.

 28. embla says:

  HeteroNormativ: så är det ju säkert på något sätt inom en biologisk beskrivning av könen, och det är också säkert många som känner att det är viktigt för dem i dess identitetsbild. Men varför ska det innebära att människor som kanske inte ens delar den känslan tvingas till medicinska ingrepp, eller till att förstöra lagrade könsceller? Eller människor som delar känslan av att det krockar med deras identitetsbild, men som är beredda att stå ut med det? På vilket sätt skyddar man dem?

  Och är det att inte ha sparade sädesceller i en spermabank en av de saker som gör en kvinna till en kvinna? Är detta också en av de främsta könsskiljaktigheterna?

 29. Hetero Normativ says:

  embla: Har man känslan av att inte vara en kvinna men ändå vill vara gravid har man inte förstått vad man och kvinna är. Och hur kan man då inte känna sig som en kvinna?
  Lider man av stor förvirring bör man gå till en psykolog, inte bedriva lobbyverksamhet. Det biologiska könet bör vara det juridiska könet för enkelhets och praktiska skäls skull. All annan könsfilosofi kan queerfolk syssla med på fritiden för den är funktionslös. Din identitetsbild är ditt personliga problem inte ett politiskt problem.

 30. Mellanvärld says:

  “Din identitetsbild är ditt personliga problem inte ett politiskt problem.”

  Med andra ord, inget som du borde lägga dig i.

 31. Mellanvärld: WORD! Så klockrent sagt 😀

 32. Hetero Normativ says:

  Lägg dig inte i mitt samhälle då utan håll dina könslekar för dig själv och dina andra syndrom-polare.

 33. William says:

  Hetero Normativ: Om du har problem med att acceptera transsexualism (och vem vet vad annat), varför läser du då den här bloggen? Är det nån som tvingar dig?…

  Och menar du verkligen att samhället tillhör dig och folk som tycker som du, och bara er, och att alla andra ska hålla sig på mattan när det gäller att uttrycka vad man tycker och tänker?

  /Måttligt irriterad transsexuell kille

 34. Hetero Normativ says:

  Jag menar att vi heterosexuella utgör majoriteten i detta samhälle och är normen. Jag försökte förstå er sida och ville ha en diskussion men trollhare är oförmögen att svara på mina frågor, inte så konstigt kanske med alla diagnoser hon har.
  Men varför inte ta debatten om hon nu har så starka åsikter om ämnet? Varför avfärda mig för att jag inte har med andras liv att göra? Löjligt. Detta gäller politik.

 35. William says:

  Jag skulle inte sätta heterosexualitet som en motpol till transsexualism, eftersom det finns transsexuella som är heterosexuella. Och sa du inte för några kommentarer sen att: “Din identitetsbild är ditt personliga problem inte ett politiskt problem.”
  Då gäller det väl inte politik? Eller finns det någon logik i det hela som alla har missat, förutom du?

  “Men varför inte ta debatten om hon nu har så starka åsikter om ämnet?”
  För att man inte borde behöva debattera varje liten aspekt av sitt liv, bara för att andra inte håller med om hur man tänker? Hur skulle jag kunna svara på vad någon annan tänker i den frågan, du får vända dig till ditt intervjuoffer för svar…

 36. Jag tar gärna debatten, om du kan belägga dina argument. Jag vill t.ex. gärna läsa de studier som slår fast att det är omöjligt att ha en manlig könsidentitet och vilja vara gravid. Jag är också nyfiken på vad du har för speciell förmåga som gör att du vet bättre än andra människor vad de egentligen känner.

 37. Hetero Normativ says:

  Som sagt: möjligheten att kunna bli gravid är bland de få könsskiljaktigheterna som finns.
  Denna möjlighet återfinns endast hos det kvinnliga könet.

 38. Och därmed är den s.k. debatten över, eftersom du inte har några belägg för dina påståenden om transpersoners könsidentitet.

 39. Hetero Normativ says:

  Det är biologiska faktum som du inte kan försvara dig emot, därför och av ingen annan anledning, är debatten över.

 40. Hetero Normativ.
  Hej. Sanna heter jag och jag är en kvinna på 27 r. jag är född med fitta, jag har naturliga bröst och jag har fött barn och har inga problem i att identifiera mig med det kön som naturen gav mig.
  Men jag ska berätta en sak för dig. Att jag till synes är “frisk” eller vad man skall säga är för att jag är född med rätt hjärna till rätt kropp. En person som har transsexualism har inte haft den turen som jag har.
  En person med transsexualism har fötts med en hjärna som har motsatt kön i förhållande till resten av kroppen. I många fall för att denna person skall kunna känna sig hemma i sitt kön behöver de korrigera sitt kön med hjälp av hormoner och att leva i det genus som de känner sig om.
  Hur andra människor sedan uppfattar dem är en social konstruktion. När en transsexuell människa har bytt till “det motsatta” könets kläder, ätit hormoner, tagit bort eller fått hårväxt på könsenliga ställen så är man “färdig” så att säga. Man behöver inte göra drastiska kirurgiska ingrepp i många fall. Det räcker att omgivningen uppfattar en att ha det kön som man vill ha.
  En person med ljus kvinnlig röst, långt hår, klänning, mjuka ansiktsdrag, total frånvaro av skägg, har bröst och därtill markerad midja uppfattas inte som en man av omgivningen. Det jag har beskrivit för dig är en kvinna som av andra också uppfattas som en kvinna. Om hon har en kuk och infrysta spermier på ett sjukhus eller i en spermabank för att kunna skaffa sig biologiska barn med sin flickvän är ingenting som politiken nånsin ska behöva lägga sig i, vilket den ändå har gjort ända sedan 1973.

  Du kan inte se om denna tjej har en vagina eller penis, så varför bryr du dig?
  Jag har sex personer som gått från man till kvinna och två som gått från kvinna till man i min vänskapskrets. Man kan inte se eller höra på någon av dem att de är födda i ett annat kön, alla dessa personer har sina biologiska könsorgan kvar och ingen annan skulle kunna gissa detta om dem i fall de inte redan visste.
  Så sluta försök låtsas som om du vet någonting om vad transsexualism innebär. Det gör du inte.
  Förresten så är psykologisk hjälp det första en person med transsexualism får, dessutom en lång och jobbig utredning.
  Du vet uppenbarligen ingenting.

Leave a Reply