KD vill avskaffa tvångssteriliseringarna – men när?

KD vill avskaffa tvångssteriliseringar. Visst låter det nästan för bra för att vara sant? Jag vet att frågan har drivits på enormt bra de senaste åren: debattartiklar, blogginlägg, demonstrationer, och så RFSLs namninsamling förstås – 77169 personer skrev under namninsamlingen som lämnades in till regeringen i tisdags.

Det händer verkligen saker, men den stora stötestenen har hela tiden varit KD – och nu verkar det alltså som om det hindret är undanröjt. I debattartikeln i DN (undertecknad av Göran Hägglund, Maria Larsson och David Lega) står det:

Vi menar att även om det finns argument mot att tillåta att personer som genomgår könskorrigerande behandling blir föräldrar i sitt gamla kön, så är dessa skäl inte tillräckliga för att motivera ett fortsatt krav på sterilisering. Särskilt inte som barnkonventionens krav om att barn har rätt till vetskap om sitt ursprung och att omvårdas av sina föräldrar synes kunna uppfyllas i dessa fall. Därför är det vår uppfattning att kravet på sterilisering vid könsbyte bör avskaffas.

När jag såg detta inatt var min första tanke att jag drömde. Min andra tanke var att någon måste ha trollat DN Debatt och fått dem att ta in en fejkartikel. Det verkade för bra för att vara sant. Sedan somnade jag om, och kollade igen när jag vaknade: jodå, artikeln ligger kvar. Men nu ser jag också de märkliga formuleringarna i slutet. De betonar att de vill utreda alla konsekvenser noga, och avslutar med:

Vi kommer att fortsätta försöka föra barnens talan i denna typ av frågor, även om vi i vissa kretsar uppfattas som bromsklossar.

Med andra ord: KDs ledning har tagit ställning för att avskaffa steriliseringstvånget, men de säger INTE att de kommer att försöka skynda på en lagändring. De säger att man måste utreda de juridiska konsekvenserna mer (vilket de har haft gott om tid att göra de senaste fem åren), men de säger INTE hur lång tid det borde ta att göra de utredningarna.

Jodå, jag inser hur fantastiskt detta är. Jag fattar att det satt väldigt långt inne: det är bara drygt ett halvår sedan som det lät helt annorlunda från både Hägglund och Larsson. Detta är definitivt något att fira och vara glad över. Det enda jag invänder är: det är inte över. Inte än.

Kalla mig cynisk, men jag tror det först när jag ser det. Jag lovar att jag kommer fira mer ohämmat den dagen det faktiskt finns ett riksdagsbeslut på att steriliseringskravet är upphävt. Upp till bevis!

Läs RFSLs ordförande Ulrika Westerlunds kommentar i DN. Fler artiklar: Aftonbladet, Expressen, SR, SvD, Dagen, Humanisterna. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, HBTQ-juridik, Könstillhörighetslagen, Politik, Reproduktiva rättigheter, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to KD vill avskaffa tvångssteriliseringarna – men när?

 1. Jerry says:

  Det kommer förslag om ändring till halvårsskiftet. Jag lovar! De andra partierna släpper inte detta nu när KD svängt.

 2. Politiskt rävspel. För tre veckor sedan hade KD en extra partistämma där Mats Odell utmanade Göran Hägglund. Hade Hägglund vikt ner sig innan detta datum, hade de konfessionella krafterna i partiet fått vind i seglen. Det hade i sin tur varit en mardröm för den övriga alliansen som trots allt behöver ett fogligt och relativt sekulärt KD för att få nödvändiga röster.

 3. Jerry: Ja, jag hoppas det. Visserligen finns det säkert en del inom bl.a. M som tyckt det har varit bekvämt att låta KD bära hundhuvudet (för att de själva tyckt samma sak men inte vågat stå för det), men nu finns det inga ursäkter längre.

  Camilla: Ja, det har du nog rätt i. Det har varit uppenbart att Hägglund har slingrat sig oerhört de här fem åren. Han ville aldrig säga något annat än att det är “en komplex fråga” innan rikstinget i somras markerade vad han skulle tycka. Då är Maria Larssons kovändning mer förvånande.

 4. Mitt intryck av debattartikeln var att dom försöker hålla sej väl med alla samtidigt. Både hysteriska fundamentalister som har transskräck och normala människor.

 5. Ja, jag fick också de vibbarna.

 6. Love says:

  Precis mina tankar när jag läste artikeln. Är rädd att folk hurrar för tidigt, än är vi inte där.

 7. Pingback: Ett mörkt kapitel i svensk lagstiftning förpassas till historien | Kent Persson (m) blogg

 8. Nia says:

  Uppenbarligen har något drastiskt skett. Minns Maria Larssons självsäkra uttalande för bara några månader sen om att den lagen skulle minsann inte ändras för att könsbyte var ett “val” den människan gjorde. Kan ju hoppas att någon utbildad henne i det faktum att det inte handlar om människor som hastigt och lustigt kommit på att de hellre vill vara killar och tjejer istället.

  Rätt intressant att se vad som sker i KD just nu. Hägglund bryter nästan ryggen av sig för att understryka den kristna värdegrunden inom KD samtidigt som man nu öppnar för att vara mer humana mot hbtq-personer.

  KD har kanske insett att de inte får några nya väljare med ett totalt hbtq-förakt och de är i skriande behov av att ny väljare för att inte försvinna.

 9. AM says:

  Jag håller helt med dig Trollhare, det här tror jag på först när jag ser det. Ett liknande exempel är ju de nya reglerna för att ge sjukvård och skola till papperslösa. Där stretade Moderaterna emot och ville utreda/be pk-kommunistislamohbtmaffian hålla käften i flera år. Så kom slutligen beskedet, Moderaterna gick med på det det som alla andra partier utom SD tyckte (likheterna är ganska slående med tvångssteriliseringarna faktiskt). Idag väntar jag fortfarande på att de ska komma fram till hur lagen ska skrivas i praktiken, men tidningarna har slutat skriva om Moderaterna som hjärtlösa sverigedemokrater.

  Det här är ett PR-trick, punkt slut.

 10. Reb says:

  Jag är dessutom så cynisk att min första tanke när jag läste det inte bara var att de visserligen ändrat principhållning men ändå vill förhala, utan också att det att genom att överge sitt principiella nej just när det gäller ändring av steriliseringskravet så kan de fortfarande få chans att ställa sig i vägen för övriga ändringar (tänker: Om de benhårt hållit fast vid detta trots den ökande kritiken så hade det till slut blivit ohållbart för alliansen som helhet att fortsätta ge ett knappt-4%-parti mandat att styra hela hbtq-politiken efter eget huvud. Med den här kursändringen kommer däremot protesterna mot det odemokratiska i det upplägget som sådant att sjunka undan, och vår hittillsvarande icke-demokrati på området i stort att få fortleva).

  Men, visst, det är ju inte ett dåligt beslut. Och det är lite småkul att se de förvirrade/upprörda reaktionerna hos den lilla klick kristna fundamentalister som plötsligt inte kan luta sig mot “sitt” parti i den här frågan, utan plötsligt liksom ser sig akterseglade.

 11. Reb: Jag är inte helt säker på att jag förstår vad du menar. Ungefär: De gav efter för att de började känna att själva maktobalansen (att hela regeringen sitter i knät på en högerextrem klick) riskerade att bli uppenbar, så de såg sin chans att försöka dölja det? Är det så du menar? Det kan mycket väl ligga något i det, tyvärr. Oavsett tror jag det mest är ett spel för gallerierna.

 12. Reb says:

  Ungefär så. Och för att kunna behålla den maktobalansen i alla andra hbtq-relaterade frågor.

  Alltså: Att det är ganska odemokratiskt att ett så litet parti faktiskt styr i en fråga där de är oense inte bara med oppositionen utan även med resten av alliansen (och därmed verkligen företräder en minoritetsuppfattning) har ju påpekats i debatten runt steriliseringarna. Och att det faktiskt är ett demokratiskt problem är ju ganska svårt att blunda för. Egentligen oavsett vad man tycker i sakfrågan. Så genom att ge efter just när det gäller kravet på sterilisering kan de eventuellt slippa mer debatt kring sin orimliga makt i andra hbtq-frågor (och kan kanske rent av ändå lyckas med att fortsätta förhala även steriliseringsfrågan).

  Det är förresten roligt att se reaktionerna i Dagen och Världen Idag (Livets Ord) på att nu inte bara kristdemokraterna stödjer en ändring, utan även ärkebiskopen. Det börjar bli rätt ensamt i pro-tvångssteriliseringslägret helt enkelt… 😉

Leave a Reply