Det transfoba bedrägeriet

Vissa transfoba teman är ständigt återkommande i mainstreammedia; “bedragaren” är ett av dem. De senaste dagarna har det skrivits om en fittfödd i England, Gemma Barker, “som utgett sig för att vara olika killar så hon kunde dejta tjejer” (citat Aftonbladet). Till saken hör antagligen att några av tjejerna var 15 år (i England blir man byxmyndig vid 16), och Barker var 19, samt att hen använde sig av flera olika namn. Nu har hen dömts för sexuellt övergrepp och bedrägeri.

Aftonbladet har en slags “faktaruta” under en av artiklarna, som sammanfattar den slentriantransfobi som mainstreammedia badar i:

“Andra kända kvinnor som lurats som män:

I amerikanska filmen Boys don’t cry spelar Hilary Swank Brandon Teena som föddes kvinna med levde som en man. Brandon flyttade till en liten stad i Nebraska, charmar unga flickor och umgås med killarna. Hans liv förstörs när hans bästa vän upptäcker Brandons hemlighet. Historien är baserad på en verklig händelse och Brandon mördas senare”

URSÄKTA?!

Brandon Teena var en transkille i USA som blev våldtagen av sina s.k. “vänner” när de upptäckte att han var fittfödd. Han lyckades fly från platsen och försökte anmäla händelsen. Polisen som tog emot anmälan ställde kränkande frågor, slarvade bort bevismaterialet och avstod sedan från att arrestera de misstänkta just i brist på bevis. Därför kunde våldtäktsmännen söka upp Brandon Teena och mörda honom (och två andra personer, som han bodde med). Att kalla Brandon Teena för kvinna är fel i sig, men att dessutom påstå att han “lurades” är att lägga skulden på honom själv.

Gemma Barker då, som utgett sig för att vara flera olika killar – vad har hen med Brandon Teena att göra? Jag har ingen aning om vilken könsidentitet Barker har, och jag säger inte att hen är transperson. Jag försöker varken förklara eller försvara hens beteende, och jag vet inte mer än vad som står i tidningarna om vad som faktiskt har hänt. Om hen hade varit en kukfödd kille som raggat på yngre tjejer under olika namn, hade hen blivit dömd i domstol? Kanske. Hade hen blivit uthängd och dömd i media i samma utsträckning? Knappast.

Brandon Teena blev inte mördad för att han “lurade” någon, utan för att samhället är fullt av transfobi. Men det fysiska våldet är bara toppen på det transfoba isberget. Under ytan finns allt sånt som Aftonbladet visar så tydligt: Attityden att när ens könsuttryck inte matchar könsorganen är man är bedragare, per definition. Dubbelbestraffningen i att man förväntas leva dolt och öppet samtidigt: om man är öppen får man höra att man provocerar, och om man lever dolt är man en bedragare. Skuldbeläggandet av de som utsätts för hatbrott.

Det största bedrägeriet i det hela är inte Gemma Barkers beteende. Det är det samhälle som hela tiden kräver att unga transpersoner tar ansvar för omgivningens fördomar.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, HBTQ-juridik, Kultur och media, Sexism, Språk, Trans* i media and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Det transfoba bedrägeriet

 1. Devin Lind says:

  Det största bedrägeriet i det hela är inte Gemma Barkers beteende. Det är det samhälle som hela tiden kräver att unga transpersoner tar ansvar för omgivningens fördomar.

  Exakt så. “Men vad är du egentligen?” Efter svaret: “Måste du prata om det hela tiden?!” *suck*

 2. lildroid says:

  Du skriver ungefär precis vad jag tänkte när jag läste artikeln igår.

 3. svalin says:

  Vissa människors ignorans, okunskap och intolerans är så skrämmande att jag inte finner ord.

 4. Pingback: Lästips: Det transfoba bedrägeriet och det kanske stundande kriget mot Iran | Intersektionell Solidaritet – Där det finns makt finns det motstånd

 5. W' says:

  Holy crap, du är smart säger jag bara…

 6. Devin: Japp, det känner jag igen, alltför väl.

  W: Tack 🙂

 7. Jag läste nån artikel om Gemma Barker där hen verkar ha ägnat sej åt rätt avancerad teater… Ibland uppträdde hen som kille, ibland som tjej, och som tjej hävdade hen att hen blivit hotad (eller om det t o m var misshandlad?) av en av kill-identiteterna och fick massa sympati på det sättet… Nu vet man ju inte hur mycket man ska lita på tidningarna osv, men om det som står där stämmer verkar hen ha varit nån sorts galen mytoman. Vilket ju är nåt helt annat än att vara transsexuell som Brandon Teena var.

 8. Pingback: Dagens trans – en dålig och en glad nyhet | Tekoppens tankar

 9. Jag stötte på en diskussion på ett internetforum för ett par dagar sedan där just transpersoner som “luras” diskuterades. Blev både ledsen och rädd över att det finns sådana enorma människor som uttalat hatar transpersoner. Många verkar även se det som någon sorts mänsklig rättighet att alltid få reda på kön och sexualitet hos folk, även om det handlar om människor de inte känner särskilt väl/alls. Jag förstår verkligen inte hur vad vi har mellan benen kan avgöra så mycket.
  Även om jag inte själv är transexuell, och inte vet hur det är att få artiklar som dessa som ett slag i ansiktet, kan jag känna igen mig till viss del. Jag är nämligen asexuell och har träffat människor som blivit förbannade över att det inte är något jag berättar “med en gång”. Börjar fan undra hur sådana människor tänker.

 10. intersexorwhat says:

  Jag är verkligen enormt trött på det här med att transpersoner på något sätt skulle vara bedragare! Jag är inte transperson själv och det brukar ofta kunna förbrylla personer att jag jobbar för transfrågor, men uppenbarligen behövs det ju eftersom folk som inte kan sätta sig in i andras situationer är så obota dumma.

 11. Dp: Ja, det läste jag med, och visst är det en skillnad mellan att medvetet spela olika roller för att bedra folk och att t.ex. prova olika “roller” för att utforska sin identitet (t.ex. att prova olika könsroller, prova olika namn etc, för att komma fram till vad som funkar för en själv)

  Sigrid: Tyvärr känner jag igen precis det du beskriver också. Sexuella cispersoner verkar ofta vara fixerade vid att dela in världen i “potentiella partners” (där könsorgan, läggning etc spelar stor roll) och “andra”.

  intersexorwhat: Ja, det behövd verkligen.

 12. Savox says:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14544066.ab

  Ännu en artikel på samma tema. En kukfödd person i USA har genom att stjäla identiteter från kvinnor. Har ingen aning om hur hen definierar sig.

 13. Låter som ett “vanligt” bedrägeri. Det skulle inte ge riktigt samma mediaeko ifall det inte varit för “transations”-faktorn (transation=trans-sensation)

 14. Savox says:

  Det var just det jag menade…

 15. Anna says:

  “Dubbelbestraffningen i att man förväntas leva dolt och öppet samtidigt: om man är öppen får man höra att man provocerar, och om man lever dolt är man en bedragare.”

  ÅH vad väl uttryckt!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *