Bygdeman får svar på tal om tvångssteriliseringar

Vi i KIM har samarbetat med RFSL och RFSU, och skrivit en replik på DN debatt till Marc Bygdemans gräsliga debattartikel om tvångssteriliseringar. Vi skriver bland annat:

Andra patienter i Sverige som blir sterila av sin behandling får hjälp att frysa ned könsceller. De flesta tycker nog det är självklart, unga människor utan barn ska inte ovanpå oron för sin sjukdom dessutom behöva inställa sig på en framtid helt utan möjlighet att skaffa biologiska barn. Vi anser att transpersoner bör behandlas som andra patienter, och därmed ges samma möjligheter att skaffa barn. Detta är Bygdeman emot, med argumentet att han personligen inte anser att det är ”rimligt”.

Vi anser tvärtom att det är den nu rådande situationen som inte är rimlig. Vi har en lag som ställer tvingande krav på sterilisering för att människor ska kunna få ett ID-kort som stämmer med den könsroll de lever i. Det är inte fungerande. Inte i ett rättssamhälle, inte år 2012.

Nu ser jag dessutom att DN har tagit in en replik från Gunnar Kratz, professor i plastikkirurgi. Till skillnad från Bygdeman, som är pensionerad, så jobbar Kratz med transsexuella patienter. Han är en av de som har absolut störst erfarenhet i Sverige av transvård. Och Kratz skriver:

[Det är] motbjudande att ett demokratiskt land (det är väl i och för sig lika motbjudande i alla länder) har en lag som tvingar en viss grupp av medborgare till sterilisering. Även om jag är övertygad om att en förkrossande majoritet av de transsexuella aldrig skulle drömma om att behålla de organ som gett dem så mycket lidande så är själva principen förkastlig.

Kratz betonar framförallt hur viktigt det är att få spara könsceller och kunna bli biologisk förälder:

Själv har jag svårt att se vad som gör att en transsexuell människa inte skall ha samma rättigheter som andra människor i vårt land. Varför skall en liten grupp i samhället inte ha rätt att frysa ned sina könsceller och eventuellt använda dessa vid en befruktning? Jag tror att vi måste lyfta blicken lite och inse att det inte spelar någon roll på vilket sätt våra kromosomer blandas i livets början och att barnet blir lika underbart fast könscellerna från pappan kom från hans ägg.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,

This entry was posted in Genus, HBTQ, Könstillhörighetslagen, Politik, Reproduktiva rättigheter, Trans* i media and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Bygdeman får svar på tal om tvångssteriliseringar

  1. Intersexorwhat says:

    +1

  2. Pingback: Tvångssterilisering « Yasers hörna

  3. Tar karusellen aldrig slut? says:

    <3 kratz

Leave a Reply