Bollväst – som ett mobilt bolltäcke

image

En av de saker jag saknar när jag reser är mitt bolltäcke. Vandrarhem och hotell i all ära, men deras vanliga täcken är ofta för lätta för att jag ska kunna sova tryggt. Och ett gigantiskt bolltäcke på 8 kg är inget man släpar med sig på tåg kors och tvärs.

När jag hörde talas om bollvästar tänkte jag att det kanske skulle kunna fungera för mig; en väst med små bollar insydda, så att man får ett behagligt tryck mot hela överkroppen, och ändå kan röra sig fritt samtidigt. Även om jag såklart inte skulle sova i den så vore det skönt att ha på sig när jag är nervös och stressad på resor.

Jag har velat testa en sån väldigt länge. I fredags fick jag så äntligen chansen: i en monter på NPF-forum uppenbarade sig en livs levande äkta bollväst. Jag testade den, och det kändes fantastiskt. I den stökiga mässhallen sjönk min stressnivå från 80 till nära noll på sekunder. Jag blev lugn på en gång.

Kanske är västen lite tung att ha på resor; det var svårt att säga eftersom jag bara hade den på mig en kort stund. Men jag blev definitivt sugen på att skaffa mig en bollväst. Montervärden sa att det kan vara svårt att få dem förskrivna som hjälpmedel, men det kan vara värt att testa.

This entry was posted in NPF-hantering and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Bollväst – som ett mobilt bolltäcke

 1. Intersexorwhat says:

  Hej Trollhare, jag skulle vilja utmana dig i detta: http://intersexorwhat.blogg.se/2012/april/bloggutmaning.html

 2. monicahandbruten says:

  Verkligen intressant. Jag skulle behöva en sådan väst. Vad kostade den?
  Ha en bra dag!

 3. Devin Lind says:

  Mmm, bollväst…. Låter skönt.

  Jag skulle behöva ett täcke på sommaren som ger lite tyngd men inte blir varmt, men eftersom jag rör mig så mycket på nätterna kanske ett bolltäcke blir opraktiskt och obekvämt?

 4. Pingback: Kedjefilt och smart app – hetaste accessoarerna för bokstavsvuxna | trollhare

 5. Hilde says:

  Det finnes også oppblåsbare trykkvester. Der tar en plagget på seg, og blåser det opp til ønsket fasthet.

  http://www.squeasewear.com/ ser ut til å gi en grei oversikt over ideen. Aner ikke om produktet er bra eller rimelig priset, men legger den ved for å illusterer.

 6. Jo, jag har hört talas om det rätt nyligen. Vill verkligen prova en sån med, men det är nog ännu svårare att få landstinget att gå med på…

 7. Hilde says:

  Du mener å få det dekket? Merkelig om det skulle være vanskeligere å få innvilget støtte til. Har sett litt på velcro vester, de ser ut til å være det rimeligste alternativet for personer som ønsker å prøve for å se om det kan ha en effekt. Vet også om personer som bruker breastbinders kun for trykkets del, og ikke for den utflatende effekten.

  Er sterkt usikker på dette, men jeg mener å huske at dykkerforeninger ofte har vester ol tilgjengelig (“kompresjonsvest”) som akuttbehandling for dykkersyke.

  Bør nok ta meg et par timer og lete rundt om dette før jeg skravler meg helt bort her.

 8. Ja, precis. Bollvästen finns iaf svenska återförsäljare för, det är inget som måste direktimporteras. Plus att jag har sett och provat bollvästen själv. Det är självklart vanskligare att argumentera för varför de ska importera en väst jag aldrig ens sett IRL och inte vet om den egentligen är något för mig.

  Binders har jag använt även efter operationen, just för trycket. Tyvärr fungerar det inte ihop med mina ärr, som är väldigt känsliga. Det finns även kompressionsvästar för personer som genomgått kirurgi.

Leave a Reply