Asperger hindrar inte lokförare – det gör Transportstyrelsen

De senaste två åren har jag tillbringat mycket tid ombord på tåg. Väldigt ofta har min neudar plingat till i möte med tågvärdar, och det är kanske inte så konstigt med tanke på hur populärt tåg är bland aspergare. Men hur är det då med lokförare? Jag kan såklart bara spekulera, men ofta har jag känt mig trygg i tanken på att många lokförare antagligen har aspergerdrag.

Noggrannhet. Starka rutiner. Förmåga att hyperfokusera. Detaljseende. Egenskaper som många aspergare har, som jag skulle gissa är viktiga för lokförare.

Men jag vet att det förekommer diskriminering. Därför är jag tyvärr inte ett dugg förvånad när jag läser att Torolf Jansson har kört tåg prickfritt i 28 år – men stoppas av Transportstyrelsen sedan de upptäckt att han har Asperger (se även tv-intervjun här). Personer med Asperger får inte köra tåg, enligt Transportstyrelsen.

föreskrifterna om hälsokrav för lokförare (pdf) står det att om läkare eller psykolog upptäcker t.ex. “epilepsi och andra neurologiska sjukdomar och tillstånd” eller “psykiska sjukdomar och störningar” så måste det anmälas till Transportstyrelsen, som ska avgöra om tillståndet “i aktuellt fall utgör hinder i fråga om lämplighet att framföra järnvägsfordon”.

De ska göra individuella bedömningar. Så varför gör de då inte det? Alla människor är olika, och därför är det rimligt att göra individuella bedömningar vid t.ex. ADHD. Det tvivlar jag inte på. Men det finns inget i diagnoskriterierna för Aspergers syndrom som motiverar ett generellt körförbud för alla aspergare.

Vad är Transportstyrelsen rädda för? Att massor av tågnördiga aspergare kommer att ta över och konkurrera ut icke-aspergare?

Lästips: Victoria. Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

This entry was posted in Funkis, Funkispolitik, NPF, NPF i media, Politik, Psykiatri and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Asperger hindrar inte lokförare – det gör Transportstyrelsen

 1. Kak says:

  Åh, det här ämnet känner jag starkt för. Jag håller precis på att utbilda mig till lokförare nämligen, och intygar att dina spekulationer om vilka egenskaper som krävs för yrket stämmer till fullo.

  “Exempel på personlighetsmässiga faktorer, som är centrala i lokförarrollen: ansvarstagande, koncentrerad, motiverad, noggrann, självständig, stresstålig, strukturerad

  Från YH-skolan TCC:s sida angående personlighetsdrag en lokförare bör ha.

  Jag är inte helt insatt i Torolf-fallet men jag hoppas verkligen att transportstyrelsen gör en noggrann individuell bedömning och inser att aspergerdragen är en fördel i yrket. Skulle de komma till motsatt slutsats blir det problem för järnvägen för då måste nog stora delar av personalen sluta. Jag är inte så värst insatt i asperger heller, men konstaterar i alla fall att de flesta i min klass och de jag träffat i branschen hittills är specialpersoner på ett trivsamt sätt. 🙂

 2. Bustjejan says:

  Det är ju sjukt (på hur många sätt som helst) att en människa ska bli av med ett jobb som denne har skött galant under en sån pass lång tid, bara för att de har kommit på att människan har en bokstav!
  Nog för att man kan bli (iaf jag) oerhört trött när man är för aktiv, men sysslar man med något man brinner för, så går ju faktiskt sånt att jobba igenom, utan att för den delen bli slarvigare eller utför det man gör sämre, jag vet inte hur andra blir, men jag blir nog mer noggrannare när jag gör något jag tycker om då jag blir trött, just för att vara säker på att det blir rätt och bra…

  Också lite onödig info då, mitt ex jobbar som lokförare, han har ingen diagnos, och skulle nog inte uppfylla kriterierna för en heller, men han är nästan besatt av lok, visst, han har andra intressen också så det är ju inte bara lok som existerar i hans huvud, men sättet han pratar om sitt arbete har ju fått en att funderat lite, för i mina öron låter det verkligen som ett “special” intresse som aspiesar oftast han, även fast han är “normal”.
  Antar att vissa människor kan vara såna även fast det inte är något neuropsykologiskt med i bilden.

  Usch, kändes lite yrigt då jag läste igenom vad jag skrivit, kan påpeka att jag just klev upp så meddsen har inte nått kroppen ännu! =oP

  • Bustjejan: jo, visst kan nt vara utmärkta lokförare, såklart. Det är ju individuellt. Så skruvat att de utgår från att alla aspergare är olämpliga som lokförare…

 3. Dam i tofflor says:

  Han blev ju av med jobbet för att han hade ADHD (och det är möjligen något mer begripligt) men när det visar sig att han inte alls har ADHD vill de inte ge honom jobbet tillbaks för att han har Aspergers! Bedrövligt! Pinsamt! Vad har Aspergers med saken att göra? Lokförarjobbet borde ju sitta som handsken för en tågintresserad Aspergare. Den här mannen har ju dessutom kört prickfritt i 28 år redan. Pust!

 4. Min erfaring er, at i situationer hvor der er konstateret Aspergers, ADHD eller andre kognitive forstyrrelser, så bør ens valg bero på individuelle bedømmelser af den enkelte. Der er stor forskel i to personer, der begge lider af aspergers.

 5. Läs lite mer i artikeln hos Forskning & Framsteg så framkommer det hur ansvarig hos TS tänker. Det “lustiga” är att ansvarig för vägsidan gör en korrekt bedömning, ifrån fall från fall, då han anser att diagnosen i sig inte per automatik innebär stopp för fortsatt yrkesutövande. Hur ansvarig för spårsidan tänker vet vi, tyvärr.

  http://fof.se/tidning/2012/5-6/omstridd-diagnos-stoppar-lokforare

 6. Tristessa says:

  Det är sorgligt och första gången jag verkligen blir rädd för diagnoser. Tänk om det varit i början av hans anställning, inte ens haft bevis på att klara det. Tycker känns farligt att klassa ut människor så. Hemskt!

 7. Bismillah says:

  vad orättvist :/ jag har aspergers och vill åka tåg 😀

 8. Virkelig et godt indlæg.

 9. Alltså, även att göra individuella bedömningar vore oacceptabelt så länge diagnosen ej kan kopplas statistiskt till ökad risk eller sämre prestation. Så länge det inte finns statistiskt stöd för att AS är relaterat till oduglighet för yrket bör transportstyrelsen inte ens tillåtas fråga efter det.

 10. Lea says:

  Jeg har ogsa aspergers, men har lært at leve med det og har endelig fundet en virkningsfuld medicin.

Leave a Reply