Sverige ligger efter

World Pride i London, den sjunde juli år. Med slagord istället för schlager känns det mer som ett demonstrationståg än som den politikfattiga prideparad jag är van vid från Stockholm. En av åskådarna läser högt från mitt regnsuddiga plakat:

Forced sterilisation of trans people in..?

Hen böjer sig fram för att se bättre:

Sweden?! Really?! But I thought Sweden was such an easy-going country?

(Easy-going≈sorgfri, trygg, avslappnad)

Personer med banderoll 'Queer strike' och olika plakat. Säg till om du vill ha hjälp att läsa plakattexterna.

Queer Strike-gruppen efter prideparaden i London

På något sätt säger hens reaktion allt om bilden av Sverige. Landet som utnämnts till världens mest gayvänliga. Landet där transpersoner tvångssteriliseras i ännu ett år. Landet där en domstol dömer att ett våldtäktsförsök inte är ett våldtäktsförsök om offret saknar vagina. Landet där samma domare säger sig vara fördomsfri, eftersom hen träffat så många “märkliga karaktärer och mänskliga avarter”.

Ja, Sverige ligger efter. Jag kunde inte sagt det bättre själv.

This entry was posted in Genus, HBTQ, HBTQ-juridik, Könstillhörighetslagen, Kultur och media, Politik, Trans* i media and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Sverige ligger efter

 1. Tvångssterilisering. När jag hör ordet tänker jag på 1930-talet. Att det fortfarande förekommer i vårt land är en skam.

 2. sistergnu says:

  Finns det delar i den svenska paraden som brukar vara mer demonstration och mindre schlager?

 3. sistergnu: Ja, vissa, som t.ex. Marching for those who can’t-gruppen, och även t.ex. Amnesty. Och så förstås Anarchopride. Och vi gick ett år några stycken som tvångssteriliserade kedjefångar. Men eftersom de brukar vara mycket musik är det ju ingen som ropar slagord, för det hörs inte genom musiken.

  Jag tror inte det brukar vara så i London heller, förresten. Det beror antagligen på att de med mindre än en veckas varsel förbjöd lastbilsflak (ekonomiska skäl, tydligen). Och utan lastbilar, inga högtalare, ingen musik. Alla går till fots. Och vi gick bland en massa olika fackföreningar…

 4. dean says:

  Lite cyniskt tänker jag att så länge man pratar i termen “gay” är det lätt att verka tolerant och långt kommen. Lite som när Reinfeldt hänvisar till vit medelklass för att få en fin statistik.
  Nu höjs många röster för att det mesta ska sammanfattas med ordet “gay” och att det är hårklyverier och petitesser att lägga till fler bokstäver i rörelsen. För er kanske ja. Men inte för oss, som hamnar utanför det kända och någorlunda omhuldade gay-begreppet och istället hamnar, frivilligt eller ofrivilligt, i facket queer i betydelsen konstig, besvärlig.

  Jag är lite sur.

 5. Oloff says:

  Gillar din plakattext, eller kanske snarare att den är helt korrekt upplaggd. Jag hoppas att du fick en liten mental-smyg-orgasm. Det som hände är ju precis vad man (du?) också ville skulle hända. Någon ej Svensk som blir perplex av meddelandet….

 6. Lea H. says:

  Godt indleg og fantastisk at du sætter fokus på dette.

 7. Dean, det är väl ingen som sagt att “gay” ska räcka för att sammanfatta allting – däremot att “HBT” skulle räcka och att Q:et är onödigt.

  Jag måste säga att jag själv inte riktigt fattar vad Q:et står för. Om man INTE är homo, bi eller transperson, på vilket sätt är man då queer? DN intervjuade sametingets ordförande som kallar sej queer för att han har nagellack. Okej… Jag vet massor med snubbar som kört med nagellack iaf när dom var yngre… är det verkligen så himla avvikande från normen att det behöver en bokstavsbeteckning? Nån annanstans (eller om det också var i DN kanske?) läste jag att “queer” betyder folk som ifrågasätter traditionella könsnormer.
  Men liksom… det finns ju inget strukturellt förtryck mot folk som bara “ifrågasätter könsnormer”. Visst händer det att exempelvis en kille blir misshandlad för att han haft smink på sej, men då beror det ju på att misshandlarna tror att smink=bög el transa. Dvs, vi är tillbaka i HBT, och att det finns ett spritt hat mot HBT-personer i samhället.

  Så jag fattar inte riktigt. Finns det verkligen nåt speciellt Q-förtryck som motiverar att man stoppar in Q:et efter HBT? Och vad betyder egentligen Q:et? Är man Q så fort man inte är en helt traditionell man/kvinna, eller står det för nånting mer än det?

 8. Monsar says:

  Der har også lige været pride i København. Det gik rigtig godt. Glade dage og rigtig hyggelig stemning

 9. Pingback: Fiendeland | Junkyard baby

Leave a Reply