Resenärer är inte kunder, utan produkter?

Jernhusen är ett statligt företag som äger och driver många järnvägsstationer. De vill inte ta in en annons från Seko på sina annonstavlor, eftersom annonsen är kritisk till avregleringen av järnvägen.

Jernhusens pressansvariga säger till Expressen:

Flera av våra kunders uppdrag är att öka det kollektiva resandet, det budskapet som är på affischerna går stick i stäv med det budskapet. Vi har en policy för annonseringen på stationen, och det får inte vara budskap som konkurrerar med våra kunders budskap.

Jag trodde först så naivt att resenärerna var kunderna, men insåg snabbt att de kunder som Jernhusen värnar om är de företag som betalar. Jag som resenär är inte en kund.

Jag åker mycket tåg till och från föreläsningar, och tillbringar många timmar i väntsalar och på perronger. Ibland blir det betydligt längre tid än tänkt. Ibland får jag stifta bekantskap med nya stationer, när det företag som vunnit upphandlingen av banarbete inte kunnat hålla sin orealistiska planering. Till exempel i somras hade de slitit upp rälsen mellan Avesta och Storvik och inte fått den på plats som utlovat, så det blev ersättningsbuss. När det enda viktiga är ett lågt anbud får man den järnväg man betalar för.

Jernhusen drar in pengar på att visa reklam för såna som mig, dvs resenärer. Ändå är jag tydligen inte kund hos Jernhusen; kanske inte ens när jag betalar för att använda deras toaletter. Men om jag som resenär inte är deras kund, betyder det att jag är produkten istället?

This entry was posted in Politik and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Resenärer är inte kunder, utan produkter?

  1. Mellanvärld says:

    upphandling = ge uppdraget till den som sköter det sämst?

  2. Ines says:

    Hej! Jag har genomgått en NPF-utredning de senaste veckorna och igår fick jag diagnosen Aspergers syndrom. Själv är jag okej med det, men är orolig för hur mina föräldrar och vänner ska reagera. Jag har läst igenom dina budord för att komma ut ut NPF-garderoben, jättebra tips på hur jag ska berätta det! Men oron för reaktionerna kvarstår. Hur reagerade folk i din närhet när du berättade om dina diagnoser? Om de var negativa, hur hanterade du det?

  3. Pingback: Fråga: Hur reagerade folk när du kom ut som aspergare? » Trollhare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *