Nytt personnummer, ny identitet

image

Att bli juridiskt erkänd som man innebär lite extra krångel. Ett nytt personnummer som jag måste lära mig. Ett nytt pass, som innebar en hel eftermiddag i väntrummet hos polisen.

Och så tror kommunen att jag är ny i stan. Jag har fått hem en tidning som heter just “Nyinflyttad” där Sandvikens kommun hälsar mig välkommen. Jag har bott här i fem och ett halvt år men jag känner väldigt få sandvikenbor, så på sätt och vis stämmer det.

Ett nytt personnummer innebär inte bara att könet ändras, utan även att numret inte längre är direkt kopplat till det län jag föddes i. Det har hänt ett par gånger  att människor har sagt “Är du från Jämtland? Det är jag med!” när de sett mitt personnummer. De har försökt bonda med snack om fjäll och skoterutflykter. Jag har känt hjärnan smälta av ångest över att behöva tänka på Östersund, men har inte visat med en min vad jag känner.

Men sedan 1990 är inte personnummer kopplade till födelselän längre, så mitt nya nummer är inte förknippat med Jämtland. Jag är fri. Och nyinflyttad i en ny juridisk identitet, som är så mycket mer än bara ett kön.

This entry was posted in Transitionsdagbok, TS-utredningen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Nytt personnummer, ny identitet

 1. Dido says:

  Jag gillar din blogg så himla mycket verkligen.

 2. Bonus! Har du tur får du en välkomstkasse med reklamgrejer också 🙂

 3. Mellanvärld says:

  “Men sedan 1990 är inte personnummer kopplade till födelselän längre” skulle helre sett att det inte var kopplat till kön dock.

  • Håller helt med om den saken. Trodde faktiskt att de hade slopat systemet med könade personnummer, men det var väl bara önsketänkande från min sida.

  • Savox says:

   Jag är född 1990 och mitt personnummer är kopplat till mitt födelselän, så då måste jag ha varit en av de sista i Sverige på det området…

   • Immanuel Brändemo says:

    Aha, det visste jag inte. Det kanske genomfördes stegvis? Eller så kanske det var en slump att du råkade få det numret?

 4. Grattis till att bli officiellt erkänd som den du är!

 5. Ullis says:

  Grattis! 🙂

 6. Maja says:

  När jag fick nytt personnummer hände också en speciell grej:
  Jag skulle skaffa nytt mobilabonnemang, av en slump. Och så fick jag meddelandet att kreditupplysningen hade underkänt mig. Jag blev helt paff, eftersom jag hade varit duktig i flera år och till och nyligen med köpt en soffa på avbetalning. Så jag ringde kundtjänst och försökte gräva. Efter mycket bedjande från min sida skulle människan jag pratade med fråga ekonomiavdelningen vad som var problemet. En stund senare fick jag svaret:
  “Du får inte lov att teckna ett abonnemang eftersom du inte har bott tillräckligt länge i Sverige”.

  Jag pustade ut. Det VAR alltså inte en kritik av min ekonomi!

 7. Tanja Simone says:

  Grattis! Ochvälkommen hem. 🙂

 8. Suz says:

  Underbart inlägg, grattis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *