Autismtillstånd – med tillstånd att vara autistisk

Ett problem för många autister är omgivningens brist på inlevelseförmåga. Folk i omgivningen tar illa vid sig av saker som aldrig var illa menat, bara för att de inte förstår att man har autismspektrumtillstånd. Personer som aldrig lär känna en, som dömer en för ens beteende just den stunden: busschaufförer, konduktörer, medpassagerare och butikspersonal.

Jag har lärt mig att “bete mig som folk”, men det tar massor av energi. När jag är trött orkar jag inte hålla masken. Jag brukar dessutom tappa talförmågan när jag som bäst behöver den. Jag tolkas som sur, nonchalant eller drogpåverkad, fast jag bara är väldigt trött. Och då är all muntlig kommunikation dömd att misslyckas. Det är då jag behöver autismkorten.

Kortfodral (som för busskort)

Det är säkert fem år sedan Minou föreslog att vi skulle göra autismkort att visa för folk i jobbiga situationer. Färdiga lappar som förklarar det man brukar behöva hjälp med. Jag nappade på idén omedelbart, men det var först nu det blev av. Jag gjorde en sats rosa kort för mina icke-verbala stunder, och en sats gula kort för när jag är nära att få icke-epileptiska anfall.

Jag tänker bära med mig dem så att jag alltid kan dela ut dem när det behövs. Inte för att skylla på min diagnos. Inte för att gömma mig bakom den. Men som en upplysning om att jag har autism-tillstånd. Jag har tillstånd att vara autistisk.

Autism cards

“Jag heter Immanuel. Jag är autistisk. Ibland kan jag inte prata. Ibland förstår jag inte vad folk säger. Mitt kroppsspråk kan verka annorlunda. Jag menar inget illa.”

Autism cards

“Jag heter Immanuel. Jag är autistisk. Ibland kan jag inte prata. Ibland får jag anfall. Jag kan skaka, darra och göra ljud. Det är inte farligt. Jag behöver vila på en mörk och sval plats. Jag behöver lämnas ifred.”

This entry was posted in Bilder, NPF, NPF-hantering and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Autismtillstånd – med tillstånd att vara autistisk

 1. Isabelle says:

  Ibland tror jag att jag också skulle behöva kort. Speciellt de gånger det gör fysiskt ont att prata. Tack för en bra ide 🙂

  • Immanuel Brändemo says:

   Ja, det är något jag tänkt på extra mycket på sistone, när jag haft svårt att prata på grund av en infekterad käke.

 2. Anna Jessica says:

  Så bra. Tack!

 3. Puh says:

  Bra ide!
  Kan du inte skriva och berätta vad du fått för respons på lapparna sen?

 4. Åh! Precis vad en behöver! Tror jag ska be maken på tryckeriet att tillverka några åt mig redan idag! Dessutom låter att vila på en mörk och sval plats helt underbart. Skulle kanske bygga mig en kylskåpssäng när jag är i farten 😛

 5. Savox says:

  Smart idé! Och inte konstigare än att epileptiker och diabetiker bär små halsband. 🙂

 6. Ulrika says:

  Vilken bra idé! Jag skulle behöva nåt likande när min 15-åriga dotter med adhd och blårosa hår flippar ut totalt bland folk. Typ “Det är är NN, hon har adhd och är varken dåligt uppfostrad, slarvig eller dum. Hon är bara lite extra impulsiv och kreativ.”

 7. K says:

  Vilken bra tanke. Kanske något att prata med habiliteringen om? Det kanske finns något material färdigt?

 8. Immanuel Brändemo says:

  Inte vad jag vet. Men om man har en dator och skrivare är det ju väldigt lätt att fixa egna kort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *