Hur är det att ha både Asperger och ADHD?

“Hur är det att ha både Asperger och ADHD?”

Det är en av de vanligaste frågorna jag får. Ibland lägger personen till:

“GÅR det verkligen?”

ADHD och autismspektrum beskrivs ofta som varandras raka motsatser: som om alla med ADHD är impulsiva och sociala, och som om alla autister är inbundna och rutinbundna. Och som om man inte kan vara både impulsiv och rutinbunden, både social och inbunden.

Eftersom det är så det beskrivs i många böcker är det kanske inte så konstigt att folk undrar om det ens är möjligt att ha båda. Men jo, det är väldigt vanligt. En ny studie undersökte barn med autismtillstånd och fann att nästan en tredjedel (29%) även hade ADHD.

Studien kom även fram till att barn med både autismtillstånd och ADHD hade större svårigheter än barn med bara autismtillstånd, bl.a. större sociala svårigheter. De drar även slutsatsen att personer med båda diagnoserna behöver en annan typ av stöd än de med bara autismtillstånd.

Inget i detta förvånar mig. Man har länge vetat att det är vanligt att ha båda. Ändå är det dåligt utforskat. Det finns autismforskning och ADHD-forskning, men det är sällan det forskas på kombinationen. Jag hoppas verkligen att det kommer mer forskning om hur de två tillsammans påverkar varandra.

Jag hoppas även att det gett avtryck i olika verksamheter. Som det är nu är ansvaret för diagnoserna ofta uppdelat tex mellan psykiatrin och habilitering, och folk hamnar mellan stolarna för att det saknas helhetsperspektiv.

Så hur är det då att ha både ADHD och autismtillstånd? Det är nog väldigt olika från person till person.

För några år sedan skrev jag om “bipolärt NPF”; om att känna att ADHD och autism krockar inombords. Detta var innan jag började medicinera min ADHD. Idag upplever jag snarare att min ADHD och min autism är vänner med varandra. De har ju så mycket gemensamt. Vissa dagar syns min ADHD mer, andra dagar min autism. De kompletterar varandra.

This entry was posted in FAQ NPF, NPF, NPF-forskning, Personligt and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Hur är det att ha både Asperger och ADHD?

 1. Gustav says:

  Tack för ett intressant inlägg Trollhare!

  Upplever du att din Asperger blir mer framträdande när du medicinerar ADHD:n?

 2. Karpasz says:

  Jag brukar säga att det är som att vara hund (adhd) och katt (as) samtidigt – den ene lunkar fram och den ene drar sig undan i någon kartong.

 3. Monica says:

  Jag är nyfiken på vilken ADHD medicin du har som fungerar. Jag har hört att man får mer ångest och sociala problem vid medicinering mot ADHD om man har båda diagnosererna.

  • Immanuel Brändemo says:

   Det är såklart individuellt hur det fungerar. Jag tar concerta, och för mig är det snarare ångestdämpande. Men för en del kommer de autistiska sidorna fram mycket mer när man får kontroll över sin ADHD.

 4. Hanna says:

  Tack för bra info! Som mamma till ett litet barn som sannolikt kommer att få dubbeldiagnos är dina insikter ovärderliga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *