Brittisk domstol stämplar transpersoner som “bedragare”

Triggervarning: transfoba domslut

Om du är transperson i Storbritannien och tänker ha sex med någon, så behöver du först komma ut inför din tilltänkta partner. Sedan behöver du dessutom skaffa bevis på att din tilltänkta partner känner till att du är trans innan ni har sex, eftersom det finns risk att partnern (eller hens föräldrar) anmäler dig. Att inte outa sig som transperson inför en partner räknas nämligen som “deception”.

Låter det absurt? Det är det. Men efter en ny dom är det förmodligen detta som gäller i Storbritannien.

M, tjej, träffade S, som hon uppfattade vara kille. De blev ihop, hade sex och pratade om att gifta sig. Men så upptäckte Ms mamma att S var snippfödd. M sa att hon inte hade känt till det. S sa sig ha övervägt att göra en könskorrigering, och att M vetat om det.

Men S dömdes alltså för bedrägligt beteende. Observera att detta inte handlar om något sexuellt övergrepp; samtycke fanns. Men enligt domstolen hade M bara samtyckt till att ha sex med en man, inte med en “kvinna”. Och domstolen bedömde att S var “kvinna”. Hur rätten kommit fram till detta står inte i domen: det är oklart om de menar S kroppsliga kön (könsorgan) eller S juridiska kön (“kvinna” eller “man” i folkbokföringen).

Skulle det ha räknats som bedrägligt om S varit snoppfödd men hade blivit av med sitt könsorgan pga sjukdom? Nej, förmodligen inte. Om S hade ljugit om sin ålder eller trosuppfattning? Nej. Om S egentligen var gift men utgett sig för att vara singel? Nej.

Man kan undanhålla information om allt möjligt utan att det räknas som bedrägligt – utom just kön, tydligen.

Tillägg: Detta riskerar dessutom att öppna upp för möjligheten att använda “trans panic”-försvar vid hatbrott. Dvs det är risk att domstolar i framtiden kommer att döma personer som begår transfoba hatbrott till lättare straff, för att man lägger över skulden på brottsoffret.

Behöver jag ens säga att jag tycker det är vedervärdigt?

This entry was posted in HBTQ, HBTQ-juridik, Kroppspolitik, Relationer, Trans* i media and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply