Jag går inte i kilt för att du ska ha något att fråga om

På ersättningsbussen in till Göteborg. En person som haj tror är en äldre kvinna sättet sig bredvid mig. Jag tänker inte på det först, utan slösurfar på mobilen en stund. Sedan märker jag att hen försöker börja prata med mig.
På engelska, men med en tydlig svensk brytning:
– Do you speak English? Spanish? German?
– Svenska.
– Jaha, jag trodde du var… någon annanstans ifrån. Du är så annorlunda klädd.

Jag förstår att hen syftar på kilten och paljettkepsen, och kanske de rosaglittriga hörlurar jag har om halsen.
Jag tänker: Åh, nej. Jag är för trött för att svara på frågor om mitt kön nu. Folk försöker ofta få mig att prata för att kunna höra på min röst om jag är “kille eller tjej”. Hur säger man ifrån på ett artigt sätt?

Hen fortsätter:
– Jag trodde du var från Skottland. Var är du ifrån?
– Östersund.
-Jaha. Det är långt norrut det. Går du alltid klädd sådär, eller är det bara när du reser?
– Alltid på sommaren.
– Jaha. Så du går alltid i såna kläder…

Hen är tyst några sekunder. Sedan pekar hen på Universeum utanför bussfönstret och säger:
– Åh, dit skulle mina barnbarn vilja gå tror jag. Dinosaurier…

Resten av bussresan pratade vi om helt andra saker än mina kläder. Jag blev förvånad över hur lätt det var att byta samtalsämne. Det kändes som att hen faktiskt var lyhörd för att jag inte ville prata om det. Och då insåg jag vilka låga förväntningar jag har på omgivningen.

Jag är van vid att okända och avlägset bekanta frågar om mina könsorgan, mina underkläder och allt möjligt. Påträngande frågor som kan komma närsomhelst jag rör mig ute bland folk. Och det är ofta som de blir sura om jag säger att jag inte vill svara.

Nästan alla som ställer såna frågor verkar vara mellan 25 och 50 år. Ungdomar och äldre människor är ofta mer respektfulla, åtminstone i ytliga kontakter.

Kanske är det av blygsel som unga och äldre inte ställer de fräckaste frågorna. Kanske är det av artighet. Hursomhelst uppskattar jag det. Jag går inte i kilt för att du ska ha något att fråga om.

This entry was posted in Allt du inte visste att du inte visste om trans, Genus, HBTQ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Jag går inte i kilt för att du ska ha något att fråga om

  1. Pingback: … | Neoh

Leave a Reply