Till er som inte vill att autister som jag ska bo i “ert” område

***Triggervarning: funkofoba påståenden om autism och mord***

Det ska byggas två LSS-boenden i området Glasberga i Södertälje. Boendena är för unga vuxna med autism, autismliknande tillstånd eller Downs syndrom. Detta har fått en del av villaägarna i området att gå i taket. LT skrev om det först, och Aftonbladet citerar några av de protestbrev som skickats till kommunen. Breven andas verkligen funkofobi.

Jag tänker bemöta breven ur ett autistiskt perspektiv. Jag tror nämligen att protesterna framförallt är riktade mot personer med autism och inte personer med Downs.

Såhär skriver de som protesterar:

“Dessa mentalt nedsatta personer är inte en trygg omgivning för varken oss eller våra barn och grannar. Det finns flera fall i vårt kära avlånga land där sådana individer har handlat efter sin mentala nedsättning vilket har lett till att oskyldiga människor har skadats eller mördats.”

Det finns ingen koppling mellan autism och våld på det sättet. Däremot finns det en tydlig koppling mellan medias smutskastning av autister och folks fördomar.

Dessa personer som litar helt på kvällstidningarna är ingen trygg omgivning för någon. Det finns en oändlig mängd fall där okunniga människor har handlat efter sina fördomar vilket har lett till att oskyldiga autister har skadats eller drivits till självmord.

“Hur skulle dessa psykiskt nedsatta personer reagera om de träffade oss okända människor på gatan?”

Det är väldigt olika. Jag vet autister som hälsar glatt på alla de möter, oavsett om hen känner dem eller ej. Jag vet andra som bara går förbi utan ett ord. En fördel med autistiska grannar är att du förmodligen inte behöver småprata med dem.

“Om detta går igenom och ni väljer att bygga detta LSS-boende precis intill vår tomt, så har vi absolut planer på att sälja och rör oss vidare mot ett riktigt villaområde.”

När ni väljer detta nya, “riktiga” villaområde antar jag att ni begär att samtliga grannar ska berätta om sina diagnoser. Vi finns överallt. Vi är redan dina grannar. Även i villaområden.

“Vi har jobbat och slitit hårt i hela våra liv för att till slut kunna uppfylla våra drömmar om att kunna äga ett boende i ett fridfullt område…

…där våra barn kan gå på dagis och skola och växa upp i en fridfull och trygg miljö utan kontraster som förvirrar områdets och barnens framtid.”

Om barnen växer upp med ett LSS-boende intill kanske de lär sig att vara mindre funkofoba än de annars skulle vara. Och det kanske förvirrar de vuxna om barnen inte beter sig lika illa som de själva gör.

“Vi kommer inte att våga ha våra barn lekande utomhus om inte vi är med dem, för vi vågar inte att riskera att någon av dessa (stackars) mentalt störda ungdomar (som behöver all hjälp som dem kan få, detta kan dem få däremot någon annanstans) skulle göra något som de inte kan styra över…”

Var är detta “någon annanstans”? Gissar att du menar inlåsta på en institution långt bort från resten av samhället. Bara för att vissa är rädda för dem. Om jag är rädd för funkofober, kan jag då kräva att alla funkofober flyttar långt bort från där jag bor?

“Ett LSS boende är nästintill en anstalt/rehabilteringshem för mentalt nedsatta som behöver vård och tillsyn dygnet runt som bör placeras med ett säkert avstånd från villaområde.”

Ja, om de boende i villaområdet är våldsbenägna så är det klart att autisterna måste skyddas från dessa.

Åter till allvaret: Fördomar om autism är mycket vanliga och direkt skadligt. Om du är rädd för autister är det ditt problem, inte autisternas. Läs på om vad autism är. Lär känna autister. Vi finns redan överallt. Vi lever mitt ibland er. Det har vi alltid gjort.

This entry was posted in FAQ NPF, Funkis, Funkispolitik, NPF, NPF i media and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Till er som inte vill att autister som jag ska bo i “ert” område

  1. Andrea says:

    Jag kan inte ens riktigt sätta ord på hur mycket det här upprör mig.

  2. roger says:

    Hur tänker människor…

Leave a Reply