“Inga men, och inga jävla hen”

En viss krönika av Gabriella Bark har delats flitigt det senaste dygnet. En text som på ganska få ord lyckas med både historieförvanskning, logiska felslut, sexism och transfobi.

Jag har sett många rasa mot könsstereotyperna i texten, och jag håller med dem. Gabriella Barks text ger en vidrig bild av kvinnor och män. Men det är talande att många av de cispersoner som rasar mot eländet missar att texten i allra högsta grad också är transfob.

Jag ska vara helt ärlig. Ordet hen får mig som kvinna att längta tillbaka till tiden då vår enda uppgift var att sära på benen och hålla brasan vid liv. Missförstå mig rätt, jag är tjej och jag är helt för jämställdhet, men det börjar gå för långt. Låt män vara män, och kvinnor vara kvinnor.

Och hen – go fuck yourself.

Inga men, och inga jävla hen

Detta är transfobi. Hat mot personer som föredrar att kallas hen; bland annat många transpersoner. Vi förlöjligas och hånas. Vi ses som ett hot mot samhället, bara genom att finnas till. Det är vi som får skulden för att cismän mår dåligt.

Som om vi har förbjudit andra att vara män eller kvinnor, genom att vara oss själva. Som om vår existens är något för andra att diskutera och ha åsikter om. Som om vi inte har funnits i alla tider, mer eller mindre öppet. Som om våra liv vore något slags politiskt jippo för andra att plocka billiga poänger och sidvisningar på. Som om vi inte riktigt sågs som som människor.

Detta är transfobi, och om du inte ser det själv så är det för att du är för påverkad av det transfoba samhället vi lever i.

This entry was posted in Genus, HBTQ, HBTQ-historia, Sexism and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to “Inga men, och inga jävla hen”

 1. Därför jag inte har delat skiten. För att jag vet att de allra flesta inte alls tänker på att texten är inte bara transexkluderande utan också, som du skriver, transfob. Och jag vet att alltför många faktiskt håller med skribenten, bara tanken på det gör mig illamående.
  Minns inte exakt när nu, men skrev ett inlägg om det här med att vägra hen och att även feminister, genusfolk osv tycker det är “okej” att vissa förkastar hen. “Man får ju göra som man vill”. Och jag känner bara NEJ! Man får INTE göra som man vill! Hen är ingen “debatt”, det är ett viktigt ord och det är människor det handlar om. Säger man att det är okej att tycka illa om hen så säger man indirekt att man inte accepterar vissa transpersoner. De flesta vet nog inte ens om att de gör det, men vi som vet – oavsett om vi är cis eller trans – måste fasen påpeka det.

  • Immanuel Brändemo says:

   Håller med helt. Folk i allmänhet verkar inte fatta att “hen” inte är något abstrakt och teoretiskt. Att det faktiskt är människor det handlar om.

 2. Zikul says:

  “Låt män vara män, och kvinnor vara kvinnor” ska man skratta eller gråta? Sedan NÄR har cis-kvinnors och cis-mäns könsidentiteter blivit ifrågasatta…? Attityden är lika löjlig som den är farlig. (Jag skall nu gladeligen gå och knulla mig själv, because I’m worth it.)

 3. Olle says:

  …fast jag tror iofs att de som “hatar” hen överhuvudtaget inte ens förstår att hen används för trans-etc, det är bara ett ord som de tror betyder att män och kvinnor inte får vara det längre.

  • xyz says:

   Nej, förutom all egen byxångest som väcks har många heller aldrig träffat någon transperson. Eller tagit in dem de har sett som personer. (Ångest igen?) Och det går inte alltid att övertyga dem om att sådana finns, eller att de, om de finns, inte är någon politisk eller ungdomskulturell dagslända, eller så få att de kan bortses från. Jag har försökt och sett andra försöka.

   Och hur de nu tänker sig att det där med “så få” skulle rättfärdigas: det bästa svar jag har fått har gått ut på att “litet svinn får man räkna med”, men varför det skulle vara så fruktansvärt kostsamt att acceptera folk som individer även på könsområdet att vissa måste offras har jag inte heller fått något svar på.

 4. Savox says:

  Jag trodde först att det var satir. Men nej. 🙁

Leave a Reply