Varför är psykiatrin så ond?

Vi är många som har negativa erfarenheter av att vara patienter i psykiatrin. Man kan ha traumatiska minnen av tvångsåtgärder, eller fått mediciner som gett svåra biverkningar. En del av oss har utsatts för övergrepp av personal. En del har fått diagnoser som inte stämmer med vår egen bild. Många känner sig utlämnade och maktlösa.

Då kan det vara oerhört viktigt att prata med andra i samma situation, för att bearbeta och få stöd. Men det finns tyvärr en risk att man blir utnyttjad när man är som mest sårbar och förtvivlad.

Ett exempel på detta är facebookgruppen “Stoppa psykiatrins övergrepp NU!”, som i skrivande stund har 546 medlemmar. Den är alltså något större än flera av de seriösa grupperna, som tex Psykbubblan.

Båda grupperna är forum där man kan diskutera problem i psykiatrin. Men det finns en sak som skiljer dem åt: Det underliggande syftet, och tonen i innehållet. I Psykbubblan ligger fokus på att förbättra psykiatrin – i Stoppa… på att krossa psykiatrin.

Beskrivningen av Stoppa-gruppen:

“För alla oss som är emot Psykiatrins Övergrepp i alla dess former (Tvångsvård / Frihetsberövning, Elchocker / ECT, Neddrogning, Bältning, Injektioner, Övervåld, Respektlöst Bemötande, Brist På Empati m.m.) I denna grupp kan ALLT som är relaterat till psykiatrins övergrepp postas.”

Några citat från Stoppa…:

“Sanningen är att ingen psykdrog kan bota någon. Däremot vet man att de leder till att fler psykdroger måste intas och det kan leda till piller missbruk.” (Inlägg av gruppens grundare, som också är tongivande i diskussionerna)

Detta påstående saknar helt vetenskapligt stöd, och är bara till för att skrämma människor från att ta sina mediciner.

“Ja Svensk psykiatrisk vård är farlig. Att gå till akutpsyk om man är sjuk gör allt bara värre. Det kan bli tvångsvård med elchocker o bältning och drogning i månader. Ju sämre än människa mår desto mer övergrepp o hemska behandlingar riskeras att man blir utsatt för.” (Kommentar av gruppens grundare)

Att beskriva psykiatrin som ett hot är inte bara fel – det är direkt livsfarligt. Vem vågar söka vård om de får höra att det innebär bältesläggning?

“Skicka för allt i världen inte tillbaka henne till psyk. Om hon har drogproblem så skicka henne till Narconon istället. Det är det enda stället där de inte använder skadliga personlighetsförändrande ersättningsdroger.” (Kommentar av medlem i gruppen)

Narconon drivs av scientologerna, och deras “behandlingar” har blivit hårt kritiserade för att vara direkt skadliga.

Men det som slår mig mest med gruppen är avsaknad av positiva eller neutrala erfarenheter. Jag har aldrig förr sett en stödgrupp där INGEN har NÅGOT positivt att säga om vården, NÅGONSIN. Även i grupper där folk är desperata efter hjälp brukar det synas nyanser, som:

“Ska prata med läkaren om att sänka dosen på medicin X igen, för innan jag höjde hade jag inte biverkning Y.”

“Läkaren var hemskt nonchalant, men min terapeut höll med mig.”

Sånt skriver ingen i Stoppa-gruppen. Där existerar inga sådana nyanser. Där är precis allt som har med psykiatrin att göra fel. För hela syftet med gruppen är att svartmåla psykiatrin och skrämma folk från att söka vård.

Så vad har Stoppa-gruppen för avsändare, egentligen? Det är ingen större hemlighet, om man kollar noga.

Gruppens grundare, en av de som är mest aktiv och mest extrem i sina åsikter, anger själv “Citizens Comission on Human Rights” som sin arbetsgivare. CCHR är en propagandaapparat för scientologerna, som strävar efter att krossa psykiatrin. De brukar bl.a. hävda att psykiska sjukdomar inte finns. I Sverige finns underorganisationen KMR (“Kommitten för mänskliga rättigheter”).

Läs mer om CCHR och KMR här:

CCHR på Wikipedia
CCHRs arbetsmetoder
KMRs arbete i Sverige
Hur KMR trakasserar vårdpersonal och forskare
Farorna med att lyssna på KMR
En psykiaters syn på KMR och antipsykiatri
Hur du känner igen scientologers antipsykiatriska retorik

Men detta handlar inte bara om en enskild facebookgrupp. Gång på gång ser jag människor på facebook och twitter länka till texter och filmer som påstås avslöja “sanningen” om psykiatrins ondska, om ADHD-diagnoser och -mediciner, om ECT (elbehandling) och SSRI (antidepressiv medicin). Länkar som ofta är KMRs pressmeddelanden, eller artiklar skrivna direkt inspirerade av dessa. Och de som delar länkarna har oftast egen erfarenhet av psykisk ohälsa och kontakt med psykiatrin.

Det har redan skrivits en del om hur ovetenskapliga KMRs påståenden är. Men vad gör KMRs texter med människorna som läser dem, som sprider dem? Vad händer med synen på psykisk ohälsa? Vad gör det med självbilden?

Jag tänkte försöka gräva lite mer i detta. Dela gärna med er av tankar om det.

This entry was posted in Funkis, Funkispolitik, NPF, NPF i media, NPF-forskning, NPF-vård, Psykiatri and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Varför är psykiatrin så ond?

 1. postdbt says:

  Jag har inte blivit så gräsligt behandlad i psykiatrin som vissa andra (blivit feldiagnostiserad, förminskad och missförstådd men det är ju ingenting jämfört med vad många andra har varit med om) men känner ändå att det är en öm och sårbar punkt. Just därför är det så viktigt att kritik mot psykiatrin hålls saklig med syfte att förbättra den, för det är så lätt att känna så vansinnigt mycket agg. Heja dig som orkar gräva, KMR m fl orsakar stor skada!

 2. Elin says:

  Riktigt läskigt hur Scientologerna kan nästla sig in!

 3. Elisabeth says:

  Och nu sprider tom DN:s ledarsida dyngan om psykisk ohälsa, http://www.dn.se/ledare/kolumner/skojares-och-svindlares-bransch/ . (Det är iofs inte första gången DN publicerar korrespondentens sk sanningar … minns kolumnen om ADHD härom året som var helt ovetenskaplig och rent ut sagt vidrig läsning.)
  Heder och tack till dig och ditt engagemang! Kram, E

  • Immanuel Brändemo says:

   Jag såg det. Fruktansvärt, men inte första gången han skrivit sånt i DN.

 4. Grevis says:

  Det som KMR står för sprides även medvetet till grupper som berör NPF och skapar osäkerhet med sin falska fakta om diagnoser och medecinering som av KMR ses som att föräldrar ger knark till sina barn .
  Det är oroväckande att se hur det utvecklar sig och iom FB och grupper en del väldigt stora som berör NPF har blivit en ny plattform som KMR utnyttjar.

  Att svartmåla psykeatrin utan nyanser är direkt skadligt för människor som söker stöd , ifrågasätter man deras påståenden öppet så åker man ut omgående .
  Allt som inte stämmer i deras ideologi är falskt .
  Det är inte möjligt att öppet föra en dialog med en scientolog det vet vi väl om vid det här laget .

 5. SBF NPF says:

  De har ju flera grupper på FB med olika namn, samma innehåll & varierande admins, jag tror det är minst ett tiotal likadana sidor här listar jag några:

  “Bätttre vård för psykisk ohälsa” 1672 medlemmar

  “KMR” 140 medlemmar

  “Nätverket för friskare barn & unga” 850 medlemmar
  Från början hälsokost fanatiker med visar öppet sitt samarbete med KMR & Avpixlat.

  “LPT(Lagen om Psykiatrisk Tvångsvård) Är HÖGtid att KRAFTIGT REFORMERA NU!!” 140 medlemmar

  Har också noterat att KRIS har en ohelig allians med KMR mot oss med NPF & våra mediciner. Som bekant får man inte vara med i KRIS som från början var en vänskapsförening för ex-kriminella. Nu sysslar de väl i stort sett med samma typ av stolligheter som KMR gör.

  Något som däremot gjort mig glad i dag,
  den bästa bloggen jag läst hittils, som svar på DNs vulgära artikel på ledarsidan i går:

  http://detartrams.blogspot.se/2014/01/ensamt-arbetande-skribenter-och-den.html?m=1%C3%A5

 6. Lejonel says:

  Det finns all anledning att vara källkritisk och kolla upp avsändaren när det gäller skenbart “rättfärdiga” grupper på Fb.

  Det enkla skälet till Scientologins hat mot psykiatri: de vill inte ha konkurrens.
  Lafayette Ron Hubbards självhjälpssystem (som skulle ersätta terapi) Dianetik blev ganska totalsågad som värdelös terapiform när boken kom ut på 1950-talet – av framstående personer inom mentalhälsovården….
  Tja, en halvdan sf-författare som plöstligt skulle lyckats skapa Botemedlet mot all personlig olycka – din för bara X antal dollar! – känns ärligt talat inte helt troligt. Men ödmjukhet och självkritik verkar inte ha varit det kännetecknande för den mannen, så han och hans lärjungar körde med “anfall är bästa försvar” istället. Och även om den personligt förolämpade grundaren nu är död, så är det otänkbart att sekten ska lägga ner den lukrativa anti-psykkampanjen. För varje person de kan få osäkra angående hjälpen från psykiatrin, är en möjlig kassako för de själva.

 7. Daniela says:

  Jag saknar ord. Med egen erfarenhet av psykvården vågar jag påstå att det finns rum för förbättringar, speciellt resursbristen är ett enormt problem. Men detta som scientologerna m.fl. gör; att förneka psykisk ohälsa och underkänna varenda medicin, det är ju oerhört destruktivt! Vet inte hur många gånger jag tagit upp kampen FÖR mediciner (i kombination med terapi såklart) eftersom de faktiskt kan rädda liv. Så klart lönar det sig att tänka kritiskt och granska medicinernas verkan, är de bra eller inte för oss, men att helt förkasta dem? Förstår inte.

Leave a Reply