HabitRPG: Nya vanor lekande lätt

Jag har nyss gjort något stort: Jag har borstat tänderna för 50:e dagen i rad, och ätit tre mål mat varje dag i 51 dagar. Detta har förmodligen inte inträffat sedan jag flyttade hemifrån för 14 år sedan. Att borsta tänderna varje dag kräver betydligt mer viljestyrka än att skriva klart en bok.

Det är framförallt tack vare HabitRPG; en att-göra-lista som fungerar som ett spel. När du bockar av något du gjort får du belöningar. Du kan samla husdjur och mata dem, skaffa outfits som ger extra belöningar, anta utmaningar och quests, och chatta med andra.

Överst avatar (människa rider på lejon med rosa varg framför) samt bars i rött, gult och blått. Nedanför tre kolumner: Vanor, Dagliga uppgifter och Att-göra-uppgifter. Uppgifterna markeras med olika färger.

Skärmdump från HabitRPG

Det finns tre kategorier för uppgifter: Vanor, Dagliga Uppgifter och Att-Göra-Uppgifter. När jag började var mina dagliga uppgifter att gå upp, ta medicin och äta tre gånger. Först andra dagen la jag till tandborstning på listan, med viss tvekan. Eftersom jag är känslig i munnen gör tandborstning ont, och det verkade orimligt att utsätta mig för det varje dag. Jag trodde inte det skulle hålla en vecka ens – men det gick.

Vanorna är sånt jag gör ibland som tar energi: att skriva ett mejl, duscha, gå ut med soporna… Jag får extra poäng om jag slänger något mögligt eller nollställer inkorgen (att ha öppnat alla mejl – det händer inte ofta!)

Att-göra-uppgifterna är sånt som bara händer en gång eller sällan: Skriv avsnitt x till boken, köp nytt kameraobjektiv, boka ny tid hos sköterskan… Ju längre tiden går, desto större belöning när en till slut bockar av det. Prokrastinering lönar sig (fatta hur mycket jag älskar det).

HabitRPG är inte perfekt: Det tar tid att sätta sig in i hur det fungerar om man är ovan vid rollspel. Tillgängligheten för personer med nedsatt syn eller finmotorik är tyvärr dålig i nuvarande version. Det går dessutom inte att ställa in alarm, och jag har inte hittat nåt sätt att synka med google-kalendern. Statistikverktyget är hopplöst: Jag kan inte se hur många gånger jag gjort en viss vana, eller när jag gjorde den senast. Android-appen har inte alla funktioner som finns i webbversionen.

Men trots det är jag väldigt glad att jag hittat HabitRPG. Jag ska alldeles strax bocka av vanan “Blogga” och att-göra-uppgiften “Äta godis för att fira 50 dagar i rad”.

Webbversionen. Android-appen. App för iPad och iPhone. FAQ och manual.

This entry was posted in Bilder, NPF, NPF-hantering and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to HabitRPG: Nya vanor lekande lätt

 1. Knyttet says:

  Hej och tack för en lärorik och väldigt bra blogg. Jag undrar om du skulle kunna ge mug råd? Min son har just fått diagnos autism och blir upprörd och säger att det gör ont när man skall borsta hans tänder. Finns det något man kan göra för att det skall kännas bättre för honom?

  • Immanuel Brändemo says:

   Det kan vara många olika grejer. För mig är det inte så mycket själva borstningen som gör ont, utan tandkrämen som torkar ut slemhinnorna i munnen. Så för mig underlättar det att ha en tandkräm som löddrar så lite som möjligt, och som har en väldigt mild smak. För en del andra kan det såklart vara själva borstningen när tandborsten skaver mot insidan av läppen, eller att behöva gapa stort. Och det är ju svårare att göra något åt.

  • Savox says:

   Kan vara värt att ta honom till tandläkaren och kolla så att han inte har tandköttsinflammation. Då gör det ont att borsta och blodet rinner, det vill jag lova! Men det enda man kan göra åt det är just att… borsta. Noga. 🙁

  • Ganska typiskt för barn med autism perceptionsstörningar. Hitta en så mjuk tandborste som möjligt och så mild tandkräm som möjligt och låt honom borsta själv så det känns bra och sen härmar du hans metod. Kanske tar längre tid men värt ett försök

 2. Caroline Henry says:

  Kan vara värt att prova en tandkräm utan natriumlaurylsulfat (Zendium är den vanligaste utan). Var som natt och dag för mig när det inte längre brände på tungan och fick mitt tandkött att blöda när jag borstade tänderna. Även om jag fortfarande vill använda extramjuk tandborste så är tandköttet inte lika känsligt längre. Men över lag så är det ju rätt obehagligt när andra borstar ens tänder och måste komma åt på en massa ställen, som Immanuel säger. :/

 3. radikalgnu says:

  Åh, jag måste berätta. Pga jag läste den här så blev jag påmind om att jag måste skaffa mig en rutin för att borsta tänderna. Asså jag borstar typ aldrig tänderna. Jag kan inte förklara varför. Det har bara fallit bort, känns ansträngande och jag har tendenser att skjuta på saker jag inte gillar. Nu har jag typ slutat skjuta på saker på jobbet så jag tänkte att nu ska jag fan ta mig an detta! Och så blev jag påmind om ditt inlägg. Så jag bestämde mig att associera tandbortsningen med något annat jag gör innan jag går och lägger mig. Detta + att det blir en grej, ett projekt, när en har bestämt sig för något har gjort att jag lyckats borsta tänderna varje kväll i en vecka nu. Det har nog inte hänt sen jag flyttade hemifrån för ett gäng år sen. Mkt stolt.

 4. Den här appen skall jag adda ner till minst tre av mina ungar! (Kanske mig själv med)

 5. Suzanne says:

  OMG OMG måste försöka med detta.

 6. Joel says:

  Äsch varför måste det vara en mobil-app när min mobil kommer från stenåldern 🙁 hade behövt det ju

 7. Crixan says:

  Känner igen mig med tandborstningen, är själv 33 år ung 😉 och har kämpat med den där förbannade tandborsten i hela mitt liv, men för två år sedan så införskaffade jag mig en eltandborste (vilket var som rena skräcken först iom att den låter och “skakar” så mycket inne i mun, ljudet gör fortfarande lite ont i öronen på sämre dagar) också hittade jag en bra tandkräm som inte skummar så man kräks, Sensodyne Fresh Gel.
  Det tog tid att vänja sig vid eltandborsten men jag tycker att det var värt det, den säger till med hjälp av en blinkande lampa då jag trycker för hårt, borsthuvudet är liten och rund så den tar inte så stor plats i mun, den säger till med hjälp av skakningar (som när man har telefon på vibrator mode) var 30e sekund och när det gått två minuter så skakar den med ett annat mönster.
  Jag har tydligen varit för hårdhänt då det kommer till borstningen samt att jag lätt har hamnat i min aspiebubbla och suttit där och borstat samma tand i evigheter, så när jag har kommit tillbaka till nuet så vet jag inte om jag borstat alla eller om jag varit still, börjar man då om så tar det ju hela dagen att borsta tänderna, det har varit en stor energi tjuv.
  Med eltandborsten så har jag nu borstat morgon och kväll så gott som VARJE dag, så pass att det börjar gå lite av sig själv 🙂
  Låter kanske konstigt för människor som tar tandborstning som självklar, personligen så känns det som att jag har klättrat ett oerhört stort berg för att nå den här punkten.

  Hur som, nu var det inte meningen att jag skulle yra på så här, vad jag ville ha sagt var att ALLA sätt är BRA, utom dom dåliga 😉
  Den här appen du skriver om verkar ju faktiskt vettig då man har problematiken, dessutom så peppas man att göra saker man tycker är jobbiga om det finns en belöning vid avklarad uppgift, det är ju lätt att strunta i saker man antingen inte tycker om/gillar eller om man inte kan ta till sig varför dom är nödvändig på ett sånt sätt att man känner sig manad att göra dem självmant. (nu ser jag skillnad på att ha vetskapen och KÄNNA vetskapen)

  Anyways, hoppas du får en kanon vecka 🙂

  • Immanuel Brändemo says:

   Jag hade eltandborste som barn, vet inte om det egentligen gjorde någon skillnad för mig. Men vet att det hjälper många.

 8. Sara says:

  Åh, vilken tur att jag blev ledd till din blogg. Jag ÄLSKAR den här appen! Att kombinera ett problemområde med en spelgenre(som råkar vara min favorit), är helt genialiskt.

 9. Yvonne says:

  Hej Immanuel!
  Tack för en fantastiskt bra och användbar blogg! 🙂
  Vill tipsa om en smakfri tandkräm, som inte skummar, för torra och känsliga slemhinnor. Den heter Salutem och finns med olika flourhalt för barn och vuxna. Jag har dock inte lyckats hitta den i handeln, men den finns att beställa på bl.a. apotea.se. Där finns också Proxident med mkt mild mintsmak, också för torra och känsliga slemhinnor (skummar inte). Till Knyttet: När min dotter var liten borstade vi länge tänderna utan tandkräm för att det inte funkade med mint- eller fruktsmak, plus att vi satt framför TV:n för att hon skulle vara lite distraherad. När vi hittade Salutem blev det mycket enklare. Ha det bäst!

Leave a Reply