Asperger på gymnasiet – boken är klar!

Igår eftermiddag gick den iväg till tryckeriet: Asperger på gymnasiet. Intervjuer med lärare och elever, om hur man kan få skolan att fungera. Men även om det bara är mitt namn som står på framsidan, har det varit ett lagarbete. Intervjupersonerna som delat med sig av erfarenheter och kunskap har varit fantastiska. Så många kloka saker de sagt, som har gjort mig stum av beundran.

Jag har fått frågan flera gånger om hur jag klarar att skriva klart, att slutföra projekten. Är det inte extra svårt när man har Asperger och ADHD? Då brukar man ju ha svårt att göra klart saker.

Ja och nej. Det är ursvårt när man inte vet hur man ska göra, innan man har fått struktur. Jag hattar runt, slösurfar på jakt efter inspiration. Då är jag hur lättdistraherad som helst, eftersom jag inte riktigt vet vad jag letar efter. Men när jag kommit på hur jag ska göra är det inte svårt alls. Då kliver min autism fram och får mig att hyperfokusera på skrivandet. Det gäller bara att undanröja hindren först, precis som med så mycket annat i livet.

Boken kommer att gå att köpa på npf-butiken.se (och den ingår på köpet för utbildningen Asperger i skolan).

This entry was posted in NPF and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Asperger på gymnasiet – boken är klar!

 1. Mika says:

  Hej, Immanuel. Jag har en fråga som inte rör det här inlägget men jag hoppas det är okej. Det är så att jag är en person som undrar om jag kanske är ftm men jag vill helst undvika att ta hormoner. Vet du om man kan byta kön lagligt i Sverige utan att ta hormoner eller någon annan medicinsk behandling? Tack på förhand.
  Mika

  • Savox says:

   Hej Mika! Som jag förstått det måste man åtminstone rekonstruera bröstkorgen (såvida man inte föddes utan bröstkörtelvävnad förstås, vissa ciskvinnor/transmän gör nämligen det) och i övrigt leva och uppträda som en man – klä sig i herrkläder, undvika damtoan, skaffa manligt yttre etc. Underlivsoperation är helt frivilligt eftersom det i dagsläget inte går att bygga en fungerande kuk på någon som har fitta. Karolinska institutet har dock fått en 3D-skrivare för utskrift av organ från ens egna stamceller, så kanske kommer det snart att gå! 🙂 Vad hormoner beträffar så fick jag höra att det inte var något direkt krav, men det säger sig själv att det inte är så kul att se ut och halvt låta som en 14-åring när man är i 25-årsåldern…

 2. Hej!
  Det var jag som kom fram och pratade vid FPES tältet i parken och hade glitterstjärnor på kinderna, jag lovade att skicka en kommentar här!
  Hoppas din Pridevistelse blev fantastisk.

  Kram!

 3. Och btw…. Jag har ingen autism, bara ADHD men jag hyperfokuserar också när jag väl kommer igång med nåt och då ger jag mig inte förrän det är klart 😉

 4. Dante Llor says:

  Jag har fått boken och är superimponerad! Tack för att du tog initiativet till att göra den!

Leave a Reply