Krishantering för autister

Autister brukar ha ett extra stort behov av förutsägbarhet: Att veta vad som händer just nu och vad som kommer att hända härnäst. Ovisshet är tärande. Det bästa brukar vara ifall allt är ”som vanligt”.

Just nu är det väldigt mycket som inte alls är ”som vanligt” längre. Oron för covid-19 präglar hela samhället, och har gett näring åt en infodemi. Många organisationer har ställt in sociala aktiviteter för att fördröja det nya coronavirusets framfart. Idag kom beskedet att gymnasieskolor och högskolor stänger ner all IRL-undervisning för att bromsa pandemin. Förmodligen kommer det ännu fler stora förändringar framöver.

 

Så hur kan man hantera detta kaos bäst, som autist?

Genom att hushålla med sin mentala energi, så att den räcker längre. Det krävs mycket energi för att hitta nya rutiner nu när världen förändras såhär snabbt.

 

Vad menar jag med rutiner?

Personliga regler som man har för sig själv, för att förenkla sin vardag.

Exempel 1: Jag har rutiner för var i bussen jag ska sätta mig. Om jag inte har såna rutiner kommer jag bli stående i mittgången för att jag inte kan välja plats. För bara två månader sedan var det socialt accepterat att sätta sig bredvid en annan människa på bussen – idag tror jag inte att det beteendet är ok på samma sätt. Hur människor beter sig socialt förändras väldigt snabbt nu. Det kan innebära att jag måste ändra mina rutiner för buss-plats-väljande.

Exempel 2: Rådet ”Rör inte vid ansiktet med otvättade händer” har jag personligen fått omtolka till ”Håll händerna ständigt nytvättade så att jag så ofta som möjligt kan peta mig i ansiktet när jag behöver”. Jag har dessutom ägnat åtskilliga timmar åt att avgöra var gränsen för ”ansikte” går, eftersom jag är väldigt förtjust i att pilla mig själv överallt på huvudet. Jag har alltså fått arbeta fram nya rutiner för att kunna fortsätta mitt ansiktspillande under säkrare former.*

Och så vidare. Att hitta dessa nya rutiner tar energi, men i längden är det energibesparande. Låt det få ta tid. Ha tålamod med dig själv.

Om du är elev så ska du fortsätta plugga ifall du kan, även när skolan stänger ner IRL. Att hitta rutiner för att plugga hemma kan ta extra mycket mental energi – var förberedd på det.

 

Till dig som jobbar med stöd till autister, eller är förälder till autist:

Hjälp till att spara energi; det är extra viktigt nu. Hjälp till att bygga upp nya rutiner, när gamla rutiner rasar. Var tydlig med vilka rutiner som ändras, och vilka som inte ändras. Var extra lyhörda för signaler om energibrist.

 

*) Mitt pillande är extremt viktigt för mig, och jag vill inte ha några “tips” för att sluta.

This entry was posted in FAQ NPF, NPF, NPF-hantering and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Krishantering för autister

 1. Mikusagi says:

  ”Håll händerna ständigt nytvättade så att jag så ofta som möjligt kan peta mig i ansiktet när jag behöver”

  Samma!

  Det kliar i mitt ansikte och min hud flagnar!!! Jag måste få klia bort huden som lossnar!

  • Immanuel Brändemo says:

   Jag med (fast jag försöker att inte klia utan bara massera/stryka), och jag måste hålla på att fixa ögonen jämt (dels fukta ögonen, dels ta bort gegg, dels rätta till ögonfransarna så att de inte ligger an mot ögongloben och skaver).

Leave a Reply