Gästbok

Här skriver du sånt som inte passar in någon annanstans. Du får gärna ställa frågor, men se till att det inte redan finns svar någonstans på dem, jag orkar inte svara på samma saker hela tiden.

Du måste uppge din mailadress, men den publiceras inte. Däremot, om du vill nå mig mer “privat” (nej, det betyder inte att jag är det minsta intresserad av att ha sex med dig) kan du skriva på Kontakta mig.

369 Responses to Gästbok

 1. Sara says:

  Jag läser din blogg ibland och tycker den är väldigt intressant och välskriven! Intressant med ett annat perspektiv på tillvaron (ej heteronormativt). Lycka till med allt!!

 2. Åh, tack 🙂 Nej, heteronormativ är nog det sista jag blir 😉

 3. Frk F says:

  Ursäkta mig, Trollhare! Jag testar previewfunktionen i feedly för att se om man kan kommentera via rss-läsaren. Du kan radera den omedelbums.

  Tack tack!

  Jag ställer upp som försökskanin om du skulle behöva det nån gång.

 4. Åh! MEn det var intressant att få veta ju. Jag testar också feedly, efter ditt tips 🙂

 5. misswedelin says:

  Hej Immanuel !

  Tänkte bara säga att din blogg är fantastiskt bra skriven och du verkar vara en väldigt intressant människa .
  Jag fastar i varje ord du skriver . Helt underbart !

 6. Ulrika says:

  Jag kan bara hålla med ovanstående! 😀

 7. Tasteless says:

  Jag kommer hädanefter att kalla mig “tasteless” och fylla i min bloggdomän. Bara så att du vet att jag är samma person. Fast, du kan väl din engelska! 😀

  /Smaklös: bloggar på

  http://underrubriken.blogspot.com/

  som

  tasteless

 8. P-O says:

  Hej

  Vi förvirrade barn av vår tid hittar inte Flickr-kontots adress, så idiotfrågan är, ser du vår mailadress till det kontont? I så fall skulle det vara hemskt vänligt om du kunde skicka över den som kommentar eller så, så har vi en rimlig chans att gissa lösenord som brukligt…

 9. Karin says:

  Hej!
  Jag har följt dig sedan Aftonbladet-tiden och även om vi inte är överens alla gånger återkommer jag hit gång på gång. 🙂 (Och jag avundas fortfarande din förmåga att lyckas observera saker och ting). En fråga angående utseendet på din sida: Hur gick du till väga när du valde en egen bakgrund? Jag har just registrerat mig hos E-blogg (verkar vara en svensk motsvarighet till WordPress om jag förstått det hela rätt) och är sugen på att byta mall då jag upplever standardutseendena som väldigt tråkiga. Vet du nåt om den biten?

  Ha det bra!

  Karin

 10. Jag vet inte hur det fungerar där, så det får du fråga någon som kan. Men jag använde css.

 11. DET ÄR PÅ TROLLHARES BLOGG DET HÄNDER!

  – här sitter jag lika mkt som på facebook och qruiser. Tre sidor uppdateras ständigt för att se om det händer nåt spännande, och det är facebook, qruiser och Trollhares blogg!

  TROLLHARE – bloggen där det händer!

 12. En snygg reklamslogan? 🙂 Sant är det, åtminstone nästan (kanske sitter något mer på facebook!).

  men varje gång jag fastnar i en intressant diskussion här, och det är nästan dagligen, så klickar jag mig in på sidan igen och igen och tänker “det är verkligen här det händer!”. Såhär mycket hände aldrig på min blogg, och såhär mkt händer inte ens på qruisers diskussionsforum.

  • Det beror nog på att jag lever här. Jag har precis bestämt mig för att försöka göra en “bloggfri” aktivitet varje dag, det säger nånting om hur mycket tid jag lägger ner här 😉 Det är så himla kul att diskutera ju!

 13. kontakt says:

  Det där borde jag ha avhållit mig från. Jag vill själv inte att folk ska använda min blogg som allmänt diskussionsforum, då bör jag inte göra samma sak hos andra… förlåt mig, det var dumt.

 14. kontakt says:

  Det mest idiotiska är att jag visste hela tiden “det här är dumt”. Jag borde inte blogga/kolla andras bloggar när jag är hungrig. Usel ursäkt för dåligt omdöme, jag vet.

 15. Pappi says:

  Jag håller med. Intressant. Kommer nog att besöka denna blogg med då & då.//Pappi

 16. kontakt says:

  Hördu, gillar du den här trådningen av diskussionsdelen? Jag tycker mest det blir rörigt, svårt att hitta vad som är nytillkommet. Bäst funkar det i de diskussioner där jag deltagit själv, för dem kan jag läsa via min dashboard – otrådat 😛

 17. Kristofer says:

  Du skriver väldigt bra och ärligt om dig själv. Jag måste nog erkänna att jag nog tillhör den där gruppen av människor som är obekväma i kontakten med personer med anorlunda sexuell läggning och samtidigt så har jag svårt svårt att svälja när var och varannan person stolt proklamerar på nätet att dom minsann lider av Asperger, ADHD eller är Bipolära. Det är säkert nyttigt för cynikern inom mig att läsa det du skriver om din situation och veta att du faktiskt existerar.

 18. Heahess says:

  Tack för ditt bidrag till samhället och välfärden.

 19. mia says:

  Jag tycker om den här bloggen.
  Jag tycker om värmen och vänligheten här. Och jag tycker om tonen.

 20. Eva Hamlin says:

  Hej! Kom av någon anledning in på din blogg, skulle egentligen gjort något annat, men fastnade hos dej nån timme eller två. När jag väl tog mej därifrån fanns det nåt som du nämnde som etsat sej fast i min hjärna. Kan inte släppa det, så här sitter jag igen.
  Du nämnde att en del kan tycka du är lat…………Jag hoppas du inser hur fel det är. För mej verkar du vara en av de mer hårt arbetande människorna jag har upplevt -jag kan tänka mej att det inte räcker med 8 timmar om dan som för de flesta ickelata personer. Många människor som ska verka normala kan vara så konstiga o oerhört svårförståeliga.
  Det värsta e att jag går på det titt o tätt, på bekostnad av min självkänsla o mitt självförtroende…….men så dyker det upp nån som Du som får mej att förstå hur galet dessa personer tänker. TACK Trollharen!
  Ur en annan vinkel -varför är det så fel att vara lat?

  Varma tankar från Eva

  • Åh, ja! Jo, jag tycker inte att jag är lat – längre. Jag accepterar mig själv bättre nu.

   Varför det är fel att vara lat? Tja, det är en sån sak som jag också grubblar över. Det är värre att vara “lat” än att vara “idiot”, tycker jag. Då är jag MYCKET hellre en idiot 😉

 21. solnatt says:

  Jag klarar inte rosa.

  *bryter ihop och famlar efter solglasögonen*

  HQ 😉

 22. kontakt says:

  Apropå en av dina liknelser är Sara Lövestams nätroman Udda läsvärd.

  http://www.kapitel1.se/sara-lovestam/udda/

 23. Testeless says:

  Trollhare,

  Skulle du kunna förklara fenomenet dissociation för mig? Om du vet vill säga.

  Jag känner väldigt stor skam ofta, och har börjat fundera kring olika teorier om vad det kan bero på. Jag kom in på ämnet dissociation när jag sökte runt lite, och undrar vad det är. Har även svårt att förstå känslor i mig själv, varför en förklaring om allt betyder vore sjysst… 🙂

  Tack på förhand!

 24. Sara says:

  Hej

  Gillar din blogg skarpt. Bra blanding av hbtq frågor och andra intressanta och viktiga ämnen. Gillar att du bjuder på dig själv så mycket.

  En fråga, har du testat lchf-kost mot din ibs? Det har hjälpt mig mycket.

  • Åh, tack 🙂 Njae, jag har testat att leva på en liknande kost (dvs helfeta mejeriprodukter och mycket frukt och grönt och väldigt lite spannmål etc), men det var inget medvetet val egentligen utan mer en biverkning av en aptitförändring. Det gjorde varken till eller från för min IBS.

 25. Isabll says:

  Mycket bra blogg!
  Ser att du får finfin kritik i din gästbok, och jag kan vara hålla med alla! Intressant och rolig läsning, jag skrattar, funderar, och häpnas!
  Fortsätt skriv, jag fortsätter iallafall läsa 🙂

  Varma kramar / Isabell

 26. James says:

  Hej.
  Du har skrivit ned nagra sidor for binders m.m. Men jag undrade om du kanske viste fler inom Sverige. Jag kanner mig inte sa saker pa att bestalla fran utlandet.

  Ursakta stavningen. Engelskt tangentbord.

  • Nej, de enda jag känner till som säljs inom Sverige är de som Hallongrottan säljer. Jag förstår att det inte känns helt tryggt att handla från utlandet, det tyckte inte jag heller innan jag handlade från T Kingdom.

   Om man absolut inte kan använda någon av de Hallongrottan säljer (jag tror btw att de kan ta in fler modeller om man frågar) och absolut inte vill beställa något från utlandet (och inte heller kan tänka sig att köpa begagnat, den möjligheten finns ju också), så får man nog förlita sig på annat som att linda, eller sy en egen binder, eller som en kompis till mig kom på, men som ingen jag vet har provat i teorin: Att försöka få tag på en passande kompressionsväst. Det är såna som de som gått igenom en bröstoperation bär, och det finns ett antal olika varianter. Någon av modellerna skulle kanske kunna fungera. Jag vet inte, det är ingen jag känner som har provat.

 27. mk says:

  Hej!

  Jag har läst din blogg en längre tid, och tycker att du ofta har intressanta och välformulerade tankar, som sätter igång tankar hos en själv!

  Nu fick jag precis veta att du och jag kommer vara med i samma radioprogram (är ganska säker på att det är du iaf?) där vi båda berättar om våra diagnoser och om vår syn på normalitet och sånt. Jag blev intervjuad av Anna Iversen från radio för nån månad sen.

  Det ska bli jättespännande att höra din del av programmet nästa onsdag!

  //Märta Kajsa

 28. Sanna Findahl says:

  Hej Immanuel!

  Jag läste din blogg fram tills den stängdes för oss oregistrerade – var det två år sedan? Tänkte väl inte på att jag kanske kunde registrera mig och fortsätta läsa, utan började istället sakna dina texter. Det du skrivit har berört, upprört, fascinerat och talats om sedan dess. Nu sitter jag och lyssnar på P1, och är så glad att höra dig igen! På google hittar jag också en blogg som går att leta sig in på.

  Jag vill bara säga tack tack tack för att du är den du är, och för allt du skriver. Det du gör är viktigt.

  Önskar dig allt väl.

  Sanna

 29. Olle says:

  Hej Trollhare
  Jag är intresserad av att göra en kort intervju med dig. Hör av dig.

 30. kiumbe says:

  tja. sprang på en länk till en gammal artikel. finns säkert massa liknande. körde sök på din sida för att se vad du skrivit om den, men hittade inte rubriken.
  om du har tid över kan du ju kolla här:
  http://www.mercatornet.com/articles/vile_bodies_and_quack_remedies
  …kanske du kan skriva nåt smart sen oxå 😉

 31. Zakia says:

  Tack för din kommentar. Kul att hitta din blogg! Jag har lagt den till mina favoriter.

 32. En starkt politiserad och världsligt kontrollerad kyrka som den svenska lider av två problem. Problemen är också mina. Min samhälleliga och demokratiskt fostrade sida säger att jag inte kan neka någon annan varelser att söka sin lycka. Det spelar ingen roll vilken sexuell läggning denna människa har – jag har ingen rätt att lägga mig i.
  Bibeln, tron, uppvisar en helt annan inriktning. Vissa saker är helt omöjligt förenliga med kristen tro. En hbt-lagd person kan inte kalla sin läggning kristen när den utövas. Inte heller sin samvaro med en person av samma kön som äktenskap. Det går inte ihop. Jag ska inte trötta med bibelcitat, men kort sagt handlar det inte om “demokratiska rättigheter, ett vanligt ord med den världsliga synen inom den svenska kyrkan, utan om nåd. Ordet verkar skrämmande och stötande bland Svenska kyrkans präster och biskopar. Ett ord som uppvisar att man måste be om någonting, inte någonting man kan tvinga sig till.
  K G (Klas Göran?) Hammars bultmann-teologi som är en ren förvanskning, d v s avmytologisering, handlar om att göra kristendom till vetenskap. En tro kan aldrig vara betenskap, trots idoga försök att inbilla oss det. Ordet tro är inte fint i Darwins pånyttfödda tidevarv. Vetenskap ska det heta. Det är däremot fint och acceptabelt och tas emot med doktorshattar och andra nobla insignier.
  C S Lewis har sagt något verkligt bra i en bok, så här: “Försök inte urvattna kristendomen. Det går inte att inbilla sig att man kan utelämna dt övernaturliga. Så vitt jag förstår är kristendomen den enda religion som det mirakulösa inte kan särskiljas ifrån. Du måste faktiskt argumentera för det övernaturliga från första början.”
  Jesus red på en åsna…

  • “Vissa saker är helt omöjligt förenliga med kristen tro. En hbt-lagd person kan inte kalla sin läggning kristen när den utövas. Inte heller sin samvaro med en person av samma kön som äktenskap. Det går inte ihop.”

   Det beror ju på vad man menar med kristen tro och hur man läser bibeln. För visst, är man bokstavstroende finns det mycket som är oförenligt med kristen tro.

 33. Jesu ord i Matteus-evangeliet, dessutom var han uppvuxen i judisk miljö och säkert undervisad av någon judisk rabbi. Paulus har sagt hårda ord i ämnet och det kan man tycka en massa om. Man kommer ändå inte undan att det var han – som tidigare hette Saulus och med judisk bakgrund – som grundade den kristna kyrkan.
  Det jag skrev om omöjligheten av äktenskap för en hbt-person är det inte nödvändigtvis min åsikt. Det är tänkt i tredje person singularis och uppvisar bara varför problemen blir stora då allt och alla ska inkluderas i ordet kristendom och kyrka.
  De första kyrkofäderna – läs gärna Elaine Pagels böcker – menade att människan i allo var född fri och heller inte kunde tvingas till tro. Allt var ett erbjudande och det stod var och en fritt att tacka ja eller tacka nej. Vi kanske äntligen nått dit…
  Svenska kyrkans ledare fegar i ämnet. Ettdera säger man JA eller NEJ i ämnet. Utreda en sådan sak…

 34. En historisk parallell. Med en historiebok i handen kan vem som helst se hur de första kyrkofädernas öppenhet reducerades till instängdhet. Det handlar om makt, Immanuel, makt. Och hur får man makt? Idag med bajonett på, kulor och krut. Förr genom tvånget till tro. Gustaf II Adolf ville med vapen reducera katolska kyrkan. Hans tro var den lutherska. Under min skoltid var han en frihetshjälte. Men – vad hände i Sverige när klostren var stängda och munkarna drevs i landsflykt? Jo, bara EN sorts tro fick gälla, den protestantiska. Katolik? Packa ränseln.
  Det är just därför jag tycker om vår egen tid. Alan Richardson har pekat just på värdet av ateismen och ateisten. Det är ett grekiskt ord där a är den nekande satsen. Richardson menar att ateisten kan inte vara ateist utan att peka på Gud. Den troende blir alltså på så sätt hela tiden medveten om Guds existens.
  Är inte vår tid den bästa i troshänseende? Man får tro vad man vill. Man får till och med erkännande som asa-troende.

 35. Du får vara den du vill och behöver inte dölja din identitet. Du är en människa bland alla andra. Precis vad jag tycker – alla människor har rätt till sin egen identitet. Oavsett läggning.

 36. Timmi says:

  Måste säga att det är en nåd att få dela internet med dig.

  Tack för den bästa bloggen just nu.

 37. Majoy says:

  Hej Trollhare!
  Din blogg är så fantastiskt j****a BRA!! Tack för uppfriskande tankar och formuleringar! hit kommer jag definitivt komma tillbaka!

 38. William says:

  Grym blogg :):):)

 39. Flingsalt says:

  Ja, en grym blogg, en grymt härlig människa, ett grymt perspektiv, en sanslöst flöde, en sann tänkare, en makalös inspiratör….

  Jag skulle bara önska dig en glad midsommar.

  Allt gott till “min” Trollis.

  /Nike

 40. Ylva says:

  Jag har funderat lite. Kan personer med Aspergers uppfattar den pinsamma och spända stämningen som kan bli i ett rum när fel person säger fel sak? Har du märkt av den någon gång?

  • Det är olika från person till person. Själv har jag tränat upp min förmåga att känna av den, eftersom jag ser det som ett bra verktyg för att lära sig vad som går an och inte. Problemet är att det är ofta som jag känner av den stämningen, men är osäker på om

   1. Jag tolkat stämningen rätt
   och
   2. Vad det beror på den här gången

   Jag har en misstanke om att jag överdriver och alltid tolkar allt till min egen nackdel: Allt är såklart mitt fel 😛

 41. Emma says:

  Då har man hittat en intressant blogg med livet i perspektiv…. Mkt bloggar om mode o smink o så…. Orka bry sig….

  Jag gillar människor som vågar stå för den de är och som kämpar för att nå sina mål…

  Ha det gott! 🙂

 42. David says:

  Är det Pride-arrangörernaś egna initiativ att flytta festivalen till Sjöhistoriska till nästa år? Om det är fallet, anser jag att man helt enkelt vill skyffla undan människors rätt att uttrycka sig.

 43. Paul Stjernberg says:

  Det var roligt att träffa dig på Prideveckan !

 44. Hej!

  Jag heter Vincent och arbetar på Laika Film & Television.

  Vi har under fem års tid arbetat med en unik dokumentärfilm – Sämre än djur – som handlar om människor med HBT-identitet vilka lever med hederskultur-problematiken. Filmen är nu färdig och kommer att visas på biograferna i Stockholm (Rio 28/9), Göteborg (Roy 30/9) samt Malmö (Spegeln 30/9).

  Jag tänkte mig att det skulle vara en intressant film för er att se då den kommer att skapa en hel del debatt här Sverige.

  Mer information finns på: http://www.laikafilm.com/samre-an-djur/

  Mvh
  Vincent

 45. Alexandra says:

  Hej!

  Jag och min fru åt lunch i Pridegarden en dag och efter lunchen lyssnande vi på ett samtal om aspiequeer. Jag tror att du var moderator. Det var oerhört intressant. Hälsa de andra att de var modiga som ställde upp. Omvärlden behöver veta att det finns aspiequeers! Och om du eller någon annan vill komma och prata om aspieqeer för HBT-sossarna så mejla mig! Ja, och om du vill så skulle jag bli jätteglad om du gästbloggade på bloggen HBT-sossen om aspiequeer!

 46. Yrvaedret says:

  Hej vännen. Nu var det länge sen jag kikade in hos dig, alltid lika roligt att läsa din blogg.

  Jag brukar också undra hur fasen hundar med ADHD kan komma undan med sina beteénde, men vi andra bokstavskombinantionsmongon får bannor när vi råkar välta omkull en vas eller dregla ner någon butiksägare.

  Hur som helst får jag mig ett gott skratt när jag läser det du skriver.

  Kramar

  Yris

  • Det hänger väl på charmen 😉 Ett litet barn kan komma undan med detsamma, och även en människa som ser tillräckligt gammal ut. När jag var yngre hände det att jag försökte “spela utvecklingsstörd”, och när jag blev äldre “spela galen” för att komma undan sånt som jag visste att en “normal” människa borde klara men som jag inte fixar.

 47. annieellen says:

  Har sagt det förut, men vill säga det igen – du är fantastisk!

 48. Johan says:

  Din sida gav mig tröst idag. Det behövde jag. Många tack.

 49. nollkoll says:

  salve

  trillade in pga av nån jefla anna anka länk. blev uppriktigt förvånad. det är typ en promille av alla bloggare som har tänkt igenom det dom skriver så jag läser aldrig bloggar men som sagt jag blev glatt överraskad. du skriver ‘pretty close to truth’ 😉 mkt bra. kuriosa – jag lämnade oxo östersund som ung men nåt helvete var jag aldrig med om. var fanns det? jag åker visserligen inte tillbaka heller om jag kan undvika men någrar yror har det trots allt blivit…

 50. Mellanvärld says:

  Vad har hänt med sidan?

 51. dean says:

  schnygg design! jag gillar den skarpt. ojoj vad jag gillar den. har låtit din blogg vila ett tag (det blir så mycket att läsa och ju mer man skjuter upp desto mer blir det) men det här blir kanske en “nytändning”, om inte annat kan jag ju glo mig mätt på de blåbärsmjölkrosa kanintapeterna…

 52. annie says:

  Ramlade in här och fann en mkt intressant och personlig blog, kul!

 53. Lotta says:

  Hej. Läste ditt svar på Magdalena Ribbings vett och etikett-sida om folks matlådekommentarer och surfade till din sida – la den genast under favoriter =D
  Lotta

 54. Åh… Intressant! 😀

 55. Vild Krukväxt says:

  Kolla in den här personens spellista om queer topics:

  http://www.youtube.com/view_play_list?p=E764A630E498EB0C

  Argumenterar lika klart och tydligt som du, Trollhare. 🙂

  Får jag kalla dig för Trollhare, eller föredrar du Immanuel?

 56. Åh! 😀 Vilket som går bra 😀

  • Vild Krukväxt says:

   Jag gillar dig som och är mest van vid Trollhare. 🙂

   Jag har ett jätteovanligt namn på riktigt – IRL. Det är varför jag inte väljer att skriva det här, eftersom jag skulle bli lätthittad och det är inte alltid kul. 😛
   Har du fått något otrevligt hem eller så, med tanke på att du är öppen med ditt namn?

 57. dean says:

  om man får komma med tips… skulle du inte kunna skriva ett inlägg om hur man hanterar obehagliga åsikter på internet (som ju som bekant uttrycks med mer emfas och mer agg än irl), rasistiska, antifeministiska och homofientliga tex. jag tänker mig iallafall att du har lärt dig genomskåda sådant, och själv blir jag så rädd och ledsen och tar åt mig varje gång. du brukar ju skriva en del guidande saker som är mycket användbara.
  bara en tanke. gör det inte om du inte känner dig bekväm med det och sånt. kram.

  • Hm… Ja, kanske det. Fast hur menar du?

   • dean says:

    ja, hur menar jag… hur har du själv lärt dig att stå emot alla aggressivitet, utan att ta på dig offerrollen eller blotta strupen? eller, du kanske inte har lärt dig att hantera det. det verkar iallafall som att du kan med det rätt bra, ta lätt på det liksom. jag antar att det är för att du varit så utsatt, som du lärt dig att gå ifrån det destruktiva, rädda, och bli stark. har jag rätt?

    • Eh… Jag brukar väl vara väldigt bra på att just ta på mig offerrollen? Det tycker i alla fall jag. Jag har gett upp att försöka kasta av mig offerkoftan och istället broderat lite regnbågar och rosa kaniner på den så att den ser snyggare ut, bara.

 58. Paul Stjernberg says:

  Nu har jag skaffat mig en minidator med mobilt bredband så nu kan jag sitta hemma och surfa !

 59. Daniel Johansson says:

  Hej Immanuel. =)

  Har ingen aning om hur långt detta kommer att bli men jag känner att jag behöver skriva av mig lite. Jag vet inte riktigt vart jag ska börja men jag har under en viss tid haft en känsla av att jag skulle kunna vara transsexuell. Dock började dessa föraningar träda fram ganska sent i mitt liv och jag har inte haft samma upplevelse som du har haft sedan barnsben. Tvärtemot dig så var jag en ganska livlig unge, min bästa vän var en pojke och mina intressen kunde vara allt från att klättra i träd till att leka med bilar. När jag bytte skola och började 3an tog min livsstil en kraftig vändning. Jag blev den tysta “tjejen” som umgicks med sina tysta tjejkompisar och försökte hålla sig i bakgrunden. Detta höll i sig under några år tills jag i 6an någon gång fick ett ryck, rakade av mig håret och färgade det grönt. Från den stunden har jag mestadels klätt mig i “döljande”, maskulina kläder och har många gånger blivit misstagen för att vara en “riktig” kille. Vissa trodde att jag var min bästa väns pojkvän.

  När jag började gymnasiet för 1.5 år sedan höll jag fortfarande fast i den klädstil jag hade i högstadiet. Enda skillnaden var mitt längre hår. Mitt hår är faktiskt det enda som avgör hur främlingar behandlar mig. Jag känner att jag börjar bli lite långrandig här så jag ska försöka komma fram till vad som stör mig, men det är så svårt för jag har så mycket jag skulle vilja berätta och jag vet inte riktigt i vilken ordning jag ska placera det på. Men i alla fall, nu till saken.

  Jag har en pojkvän. Vi har hållit ihop i.. jag vet inte hur länge, inte alls länge, snart ett år tror jag. Jag brukar inte hålla koll på sånt. Vad jag vet är att jag ser mig själv i honom, vi kommer bra överens och jag tror att vi kan hålla ihop mycket längre än så – om det inte var för mitt problem. Sexet. Det går bra i vissa perioder. Jag fejkar fram lite kvinnlig gosighet och låter mig påsättas. Och det funkar. Det är inte så att jag ogillar sex. Tvärtemot, jag älskar det. Men till slut hinner jag ikapp mig själv. Jag bryter ihop och tänker för mig själv om och om igen att det är fel. Jag vill inte bli påsatt, jag vill påsätta. Jag vill ha kontrollen, jag vill.. ja, allt det där klassiskt manliga. Många gånger har jag drömt om sex med en tjej, inte lesbiskt sex, utan heterosexuellt sex med mig i min riktiga kropp.

  Jag brukar följa med min pojkvän till hans kompisar och umgås. En av hans kompisar brukar jämt se mig som “min pojkväns flickvän” och det gör förjävligt ont i mig. Jag vill inte vara “min pojkväns flickvän”. Mest av allt vill jag bara vara Danne och en i gänget. Jag vet att det aldrig kommer att bli så, och det har jag märkt. Om jag råkar befinna mig bland en grupp pojkar märker jag att de inte riktigt vet hur de ska behandla mig. Ska de vara försiktigare, vågar de rapa? “Ja, för fan!”, tänker jag. Fis allt ni vill, jag bryr mig inte. Jag är som vilken kille som helst. Det är så frustrerande att inte bli behandlad som man vill. Att inte kunna se ut som man vill. Mycket av detta och andra versioner av samma sak, att någon kallar mig tjej eller vad som helst, är stora anledningar till de kollapser jag får när jag känner mig nere.

  Jag är en trummis också. Mitt mål är att bli duktig, att bli känd. Men jag vet inte riktigt om jag vill bli det. Många kommer tänka “haha, en tjej som tror hon kan spela trummor” eller “åh, vad bra hon är! Det bevisar verkligen att tjejer kan!”, men jag vet att det endast är på grund av vad jag har mellan benen, utan någon insikt i vad jag faktiskt spelar. Jag vill inte bli världens bästa kvinnliga trummis. Jag vill bli världens bästa trummis. Jag vill kämpa på lika villkor som alla andra. Hellre en medioker trummis än världens bästa kvinnliga trummis. Hellre okänd än känd för min fitta.

  En sak till. När jag råkar vara ensam eller i en grupp med tjejer och någon råkar nämna något i stil med en mildare version av “män är svin!” kan jag inte hjälpa mig själv utan jag tar åt mig så in i helvete. De skulle aldrig sagt något sådant om jag var med. -Jag-. Ursäkta alla svärord som kan ha uppkommit i texten, men detta är ett extremt känsligt ämne för mig. Bara min pojkvän nämner något i stil med “men jag är kille, det är därför jag-” får mig att vilja banka huvudet i väggen. Jag är också kille, men du kan inte se, du tar det i varje fall inte på allvar. Och om jag var det skulle du inte vilja ha mig, för du är heterosexuell. Jag tror jag bestämde mig för några månader sedan att om det tar slut så ska jag raka av mig håret återigen och leva som kille på heltid. Problemet är att jag vill ha långt hår. Jag vill vara hårdrockare. Men folk skulle inte se mig som hårdrockare. Folk skulle tänka “åh, en till tjej med långt hår, vad ovanligt”, så det är inte ens ett alternativ för mig.

  Sådärja, det tog ett tag, men har jag skrivit av mig. Jag blev inspirerad när jag såg Fråga Olles dokumentär om dig. Den fick dessa känslor att återigen blossa upp. Jag vet inte om det är bra eller dåligt. Att du bor i samma stad som mig gjorde att jag tog åt mig lite extra. Tack. Jag vet inte vad jag är, kanske är jag bara en förvirrad tonåring som går igenom någon fas. Jag hoppas verkligen att det är så. Dock tror jag aldrig att jag kommer att kunna vara mig själv till fullo utan att ses som konstig i denna kropp. Hoppas du kan svara på det här. Det känns så fel att gå till en psykolog som inte alls vet hur det känns. Du har ett problem liknande mitt, tror jag i alla fall. Ha det trevligt, nu ska jag få lite sömn.

  /Danne.

  ..åh, jag är för blyg för sånt här. Har suttit i en timme och försökt skicka kommentaren (eller snarare novellen). Men nu, nu gör jag det. Snart..

  • Tack för ditt inlägg. Jag sitter och läser och tänker att du är väldigt modig som vågar ta tag i det, och uttrycka dig i ord. Tyvärr har jag inga perfekta råd att ge, men jag känner igen SÅ mycket av det du beskriver från mig själv.

   Men hm… Jag tror att jag mailar dig. Sånt här är svårt att diskutera “offentligt” 🙂

  • dean says:

   hej, förlåt att jag lägger mig i, tänkte bara säga att jag också tycker att du är modig som skrev allt det här, plus att jag känner igen mig i en hel del saker (fast jag inte är ts). hoppas du hittar något du trivs med och mår bra i snart!

  • Johan says:

   Håller med dean: jag känner också igen mig i mycket av det du skriver, och beundrar ditt mod.
   Berättelser som din gör så mycket för andra människor som går i liknande tankar. Och kanske lika mycket för dem som aldrig tänkt något sånt själva; alla som utmanar det kön som omvärlden tillskriver dem bidrar ju till att tänja på gränserna och skapa mer frihet för alla att leva som de själva vill.

   “Har suttit i en timme och försökt skicka kommentaren”
   Jag vet precis hur det känns. Jag är glad att du fick iväg den till slut.

   • Aaaaaw, tack 😀 Jag hoppas det iaf 🙂

    • Johan says:

     Alltså, nu var mitt svar egentligen riktat till Danne …
     Fast att du, Immanuel, också är modig och full av vettighet, det är ju ett etablerat faktum. 😛

     Själv har jag just hittat till en kurator på RFSL, som verkar fantastisk. Kanske kan det vara något också för Danne och andra som är lika förvirrade som jag? Vill i alla fall tipsa om att det finns nån som förstår.

     • Hashaha, okej, det framgick inte riktigt 😀 Men jag håller med 😀 Japp, kuratorer på RFSL är nog ett bra “första steg” för många, om man bor i en stad där de finns.

     • Daniel Johansson says:

      Hehe, äntligen vågade jag kolla till kommentarerna. Av någon anledning har jag gått runt i veckor, rädd för att öppna Immanuels blogg, (hur intressant den än är att läsa) och bemöta svaren. Det känns bra att få det överstökat. Sedan jag skrev inlägget har det brustit och mina föräldrar vet numera min situation. De är väldigt stöttande och jag är nästan besviken på mig själv för att jag inte orkat berätta tidigare. Jag har också bokat tid med en kurator på ungdomsmottagningen – det kan ju vara bra att ta tillvara den chansen så länge man är ung nog. Jag hoppas verkligen att det kan leda till något.. det enda jag är ute efter är frid i mitt inre, om så krävs att jag måste matcha det med mitt yttre för att få det bemötande jag eftersträvar så innerligt.

      Stort tack för alla snälla ord förresten! 🙂
      De utgjorde högpunkten på min dag. Eller kanske vecka?

 60. HelenaQ says:

  F-n vad svårt jag har att bestämma mig för vilken länk jag ska lägga. Min WP eller AB;s 🙂
  Nåja det var inte det jag skulle skriva utan mer föregå än att föregås..

  Vill inte genera dig men kan inte låta bli. Du är bara så jävla fantastisk.

  Du fick ett eget inlägg på min AB blogg

 61. Åh…. Såg det nu. Tack 🙂 Så gulligt av dig 🙂

 62. Johan says:

  Tänkte bara tipsa om en fin ny film jag såg nyligen: Mary and Max (http://en.wikipedia.org/wiki/Mary_and_Max).
  En allmänt queer animerad film om vänskap, galenskap, liv, död, Aspergers syndrom och tusen andra saker.

  Kramar åt alla fina varelser som hänger på den här fina bloggen!

 63. Åh… Toni Collette också! 🙂 Den verkar bra 😀 Tack för tipset 🙂

  • Johan says:

   … för att inte tala om Philip Seymour Hoffman, en av de (relativt få) riktigt personliga skådisarna inom den amerikanska filmen (åtminstone den del av den amerikanska filmproduktionen som når Sverige, ska jag väl säga för att lätta på fördomsfullheten en smula ).

 64. Katarina says:

  hej!
  Jag ramlade på den här bloggen av en slump, när jag läste idioten Ströms grej i Expressen. Vilken fantastisk blogg du har! Nu har jag bokmärkat dig och lär återkomma ofta. Ta hand om dig.

 65. Mellanvärld says:

  Får man kalla dig “transbög”? 😉

 66. 40 plussare says:

  Hej,
  Idag tog nyfikenheten överhanden och jag klickade in mig till dig!
  Tycker det är trevligt att “hälsa” om man besökt någons blogg.
  Läste lite om dig Trollhare och i mina ögon verkar du vara en oerhört sympatisk & klok person. Jaa inte bara världens äldsta utan också väldens klokaste fjortonåring :).
  Ha det gott!

 67. Hej! Den femte december ordnar vi Vegomässan i Stockholm – en helt vegansk julmässa. Vi tycker själva att det är ett fantastiskt bra sätt att visa folk vad vegansk mat kan vara, och undrar om du vill hjälpa oss med att skriva en rad i bloggen eller lägga upp en banner? Och så hoppas vi på att se er alla där. Ta med en misstänksam förälder eller kompis som funderat på att bli vegetarian så gör vi vårt bästa för att få dom på bättre tankar tillsammans. Kram från oss på Vegomässan!

  • Hade jag bott närmare Stockholm hade jag nog definitivt gått 🙂

   Jag funderar över hur jag ska skapa något slags flöde för “saker jag tycker är intressanta” till bloggen. Vi får se hur jag gör 🙂

   • Vilken härligt bestämd osäkerhet : “nog definitivt” 🙂 hoppas det är okej att göra reklam på det här viset förresten, jag är själv lite allergisk mot folk som skickar ut information om gud vet vad. Samtidigt vill jag ju veta när det händer nåt roligt.

    Jag tror jag kände lite gemenskap för att jag är gammal vegan och faktiskt pluggat genusvetenskap ett tag på riktigt (ett år) men det är ju svårt för dig att veta när man är såhär anonym och märklig på internet. Nåja. Nu är budskapet framfört iaf.

    • Haha, det är lugnt. Jag brukar inte gilla spam, men jag vill ju gärna ha tips på sånt som faktiskt ÄR intressant. Och djurrättsgrejer brukar folk öht inte spamma om 🙂

     Jag har btw aldrig pluggat genusvetenskap, inte en enda poäng. Det måste vara det vanligaste missförståndet, tom. vanligare än att jag är manshatare 😉

 68. Marta says:

  http://sydsvenskan.se/lund/article568973/Aktivister-utlovar-nya-queeraktioner.html

  “En kille omhändertogs därför att identiteten var oklar.” 😀
  (Ifall du inte hade sett det…)

 69. Shit! :O *måste läsa*

 70. Jessica says:

  Hur ska man bäst bemöta en med aspberger?
  Min storasyster har aspberger och för mig har det inte ändrat någonting sedan hon fick diagnosen. Hon är fortfarande min storasyster, inte storasyster med aspberger.
  Men mamma har pratat om att jag måste tänka på att hon har aspberger.
  Jag har försökt tänka mig in hur det skulle vara utifrån det jag hittat på internet. Men det blir ändå fel någonstans i tänkandet.
  Att vara inriktad på en enda sak är inget konstigt, jag kan ju själv sitta fyra timmar i sträck och lägga pussel.
  Eller det kanske är rutinerna som gör att det blir fel i tänkandet? Fast enda skillnaden enligt mig är att jag hellre går upp tidigt och lägger mig tidigt medans min syster går upp sent och lägger sig sent.
  Och alla har väl ändå ovanor?
  Men en sak kan jag inte förstå, och det är hur man kan överleva utan att kunna förstå(ta in?) kroppspråk. För mig är det så nödvändigt för att kunna undvika folk som vill bli kompis med mig och bara kommer tjata om ” det var såå länge sedan vi träffades, vi måste hitta på något!” Om jag bara hade orden att gå på hade jag ju inte kunnat förutspått någonting.
  Det känns konstigt att man får höra att man ska tänka på att syrran är aspie när man själv inte ser det som en konstighet.
  Okej, nu spretade tankarna iväg lite, men hoppas det inte blev alltför svårläst.

  • Du tänker klokt: Din syster är ju samma person oavsett om hon har en diagnos eller inte. Det är ju bara ett ord som beskriver lite av hur hon fungerar, men som de som inte har Asperger kan behöva tänka på när de umgås med oss som har det 🙂

   Det är en bra fråga du ställer också. Nu vet jag inte hur gammal din syster är, och du själv? Men om jag säger såhär:

   Alla med Asperger är olika, precis som alla UTAN Asperger också är olika. Så när du läser beskrivningar av “hur Asperger är” så är det ju inte samma sak som “hur din syster är”. Det jag menar är ungefär såhär: Det är MÅNGA aspisar (=personer med Asperger) som har lätt för att fastna i något och sitta med det jättelänge – men det är inte något som ALLA aspisar gör. Och det är inte heller alla som gör det så mycket att det blir problem: Att man tex. skolkar från skolan för att få spela datorspel, eller glömmer bort att gå och lägga sig och sitter uppe hela natten och läser. Det är inte alla som har såna problem, men ganska många. Förstår du skillnaden?

   Det som däremot i stort sett alla aspisar har problem med är just det med att “läsa av” andra människor: Förstå kroppsspråk och så. Ganska många utvecklar någon slags plan för hur de ska göra ändå: Man gissar sig fram, analyserar och tänker mycket. För mig till exempel är människor som ett mysterium som jag försöker lösa, eller som ett pussel jag försöker lägga. Jag lägger mycket tid på att försöka förstå och räkna ut sånt som ni “normala” tar för självklart.

   Jag tycker att du har en bra inställning. Nu vet jag som sagt var inte så mycket om er, men jag tänker att din mamma kanske säger så för att hon menar att din syster kanske behöver att man är lite extra tydlig när man pratar med henne. Inte för att man är ointelligent när man har Asperger, men just en sån sak som att man kan behöva få höra saker rakt ut.

   Till exempel: Om någon frågar mig “Vet du vad klockan är?” är mitt första svar, om jag inte hinner tänka efter: “Ja”. För jag tolkar det som en fråga: Vet jag? Ja, det gör jag. Jag måste tänka efter för att komma på att folk säger så när de vill veta vad klockan är. Det kanske är såna saker din syster har svårt för?

 71. Mellanvärld says:

  Är denna kartan till hjälp för dig?

 72. Mellanvärld says:

  Får önska dig ett gott midvinterblot imorgon.

 73. Detsamma, får man väl säga? Även om du inte firar…

 74. marie ch says:

  god jul
  hej
  Tack för din stötta angående min son det är lugnt nu.Hon som inte mådde bra hon
  utöva psykisk misshandel på min son.Det finns tvärtom med så är det.
  tack vännen
  kram marie christine
  du är duktig

 75. Mellanvärld says:

  Och ett gott nytt år!

 76. Daniel Johansson says:

  Jag känner bara att jag måste dela det här med er.

  I helgen har jag varit och hämtat ett trumset jag nyligen köpt. Jag åkte två gånger och fick på så sätt skapligt bra kontakt med försäljaren. Även fast jag presenterade mig med mitt “riktiga” namn, så kallade han mig för grabb, pöjk och bra karl! Det var en så otroligt skön känsla. Han såg igenom fasaden och tittade på -mig-, mitt verkliga jag. Allt detta utan att jag behövde ändra mitt beteende på något sätt eller låtsas vara överdrivet macho. Inte ens min röst betydde något. Kanske var det myten(?) om att tjejer inte kan spela trummor (vilket jag inte kan bevisa, eftersom jag inte är någon) som räddade mig, men jag är glad i vilket fall. Jag passerade!

 77. cecilia says:

  Hej!

  Vilken fantastisk kul blogg du har – och vad fint du skriver! Gillar verkligen dina skarpa analyser och påpekanden om vad som händer i Svreige och världen. Ett vasst och fräscht perspektiv som en präktig akademisk tvåbarnsmamma som jag verkligen behöver för att inte slumra in i den oifrågasatta vardagen.

  Underbara du!

 78. Knappnytt says:

  Hej!
  Redaktionen från Knappnytt här. Vi tyckte att dina åsikter om vargjakt var väldigt intressanta så vi använder dig som källa i vårat kommande avsnitt som släpps imorgon fredag.
  Spana gärna in våran sida eller lämna en kommentar på våran Facebookgrupp.
  Ha det kalas!
  Redaktionen på Knappnytt

 79. genrep says:

  Immanuel har du läst inlägget: http://mariakornevik.blogspot.com/2010/01/har-psykiatrin-gatt-vilse-bland.html
  Om du inte gjort det, kasn du säkert få inspiration till ett inlägg.

 80. Ylva says:

  Barn behöver kärleksfulla föräldrar – inte heterosexuella: http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article6488205.ab

 81. Mikael says:

  Jo haha, gästboken hade varit bättre. Klurade ut det i efterhand lol.

  Jag vill inte ha någon debatt. Jag har jagat siffror på hur många det egentligen är under mer än ett år nu, på mer el mindre ineffektiva sätt. Fram tills för för ett par veckor sedan. Jag har som så många andra trott att det inte finns några exakta siffror. Men tji fick väl jag lol.

  Bokstavs communityn på nätet är relativt liten, och dessa siffror är ju inget politiker och massmedia skyltar med, av sina egna skäl. Men personer med diagnos lär ju vara intresserade.

  För massmedia så gangar det ju dom att spela på folks negativa känslor för att sälja tidningar. Att få dom att gå ut med hur många abc patienter det faktiskt finns är väl inte det första som händer. Det samma gäller väl politiker som kommer undan med att snåla med pengar på kidsen, eftersom det är ju så fasligt många, eller hur var det nu?

  Ingen kan förneka att abc diagnoser har hos allmänheten mötts med lite förståelse och mycket fördomar. En stor fördom är att man skriver ut abc diagnoser till höger o vänster, så att det inte betyder något.

  Jag är själv otroligt skeptisk emot abc diagnoser, men jag är partisk pga mina egna erfarenheter. Så det är väl bra att tänka på det när man läser mitt gnäll.

  Oavsett vilken inställning och åsikt man har. Så är det ju bra att underbygga ens åsikt med realistiska fakta.

  När det kommer till psykiatri så är det ju mycket uppfattning som florerar. Att det skulle vara 25% som är psykiskt sjuka är ju bara en uppfattning. Det stämmer inte.

  Precis som för abc diagnoser, så finns det psykiatri statistik för alla diagnoser. För ungarna så är det ca 5% som har kontakt med BUP, av en massa olika diagnos skäl. Sen är det ju inte så att alla som hamnar i öppenpsykiatri klassas som psykiskt sjuka. Mentalt dåligmående med psykosomatiska symtom. Men kroniskt psyksjuka är det kanske inte ett sånt ofantligt antal personer av.

  Om man lyssnar på en psykatriker som säger 25%, när det samtidigt är en stor skillnad mellan diagnostiserade, och påstådd uppfattning. Då är man ju sällektiv i vad man tror. Om nu psykiatrin missar så otroligt många patienter, och lyckas endast att ställa diagnos för 1/5. Är det inte så att man kan anta att psykiatrikern har fel i sin uppskattning och är partiskt insnöad i sitt yrke, där han utgår från sin kunskap och uppfattning vad beteenden o symtom beror på.

  Varje år så har ca 1.5 miljoner kontakt med all sjukvård för allehanda diagnoser. Långvarig sjukskrivning ligger på ca 400.000, sen är ett x-antal på sjukersättning. Det finns lixom inte patientantal för att 25% ska vara psyk patienter.

  Det verkar som det mesta i antalsväg som psykiatriker kläcker ur sig, måste tas minus 4/5 (1/5 av det påstådda antal), så kommer man närmare sanningen.

  Att man hänger på och tror att det är hur många som helst. Underbygger bara misstro hos ickepatienter. Om det påstådda antal är så långt ifrån det korrekta antal, så är det klart folk reagerar.

  Och det är väl här folk verkar reagera mest. Folk tror inte att var o varannan unge har abc diagnos. Det stämmer ju också. Jag tycker det är vettigare att ange det konkreta antal istället. Säger man 1-3% med abc diagnostiserade personer så är det ju inte så mycket att knorra om. Visst har det varit en markant ökning rent procentuellt. Men från inga alls till några tusen personer, ger ju en helt annan bild än att säga att ökningen är 3-400% varje år, som känns väldigt osannolikt mycket.

  Hopps du hänger med.

  • Det är ingen som har sagt att 25% är psykpatienter/långtidssjukskrivna/diagnosticerade, men att 25% har psykiska problem. Det är inte alla som söker vård, för tex. depressioner, fobier, ångestsyndrom, ätstörningar, självskadebeteende osv., fast de lider och skulle behöva hjälp. I de 25% ingår både människor med kroniska depressioner som lärt sig att leva med dem och som har jobb att gå till, arbetslösa och orkerslösa ungdomar som är för sjuka för att ens söka vård, och så de som är “öppet psyksjuka”, bland annat.

 82. Nikki says:

  Detta är den bästa bloggen jag någonsin läst i hela mitt liv!
  Du är bäst! 😀

 83. Sven says:

  Bra slida.

 84. Paul Stjernberg says:

  Rikkie berättade på senaste A6-träffen att du hade deltagit i någon av hans drömmar, något som irriterade honom. “Imme tar sig in i mina drömmar !”.

 85. Ilone says:

  Tack för att du sätter ord på saker och ting, det hjälper mig att förstå hur jag fungerar. Du är en del av min spegel där jag försöker finna mig själv. Ibland gör det ont, men det e för att jag hittar såren som jag har i mig själv och det är på detta vis jag får dom att läka.

 86. Ingrid says:

  Fin blogg som jag råkade hamna på! Djup, klarsynt och väl formulerad. Härligt att läsa! Du kommer nog att hjälpa många människor. Lycka till med livet och stor kram

 87. danitra says:

  Hej på dig!

  Tänkte ställa en fråga som du kanske har svar på och om inte annat vet någon som har svar på.

  Jag tittar på filmen Elizabeth och slås av mäns längtan efter att klä sig i kvinnokläder. Om jag inte misstar mig så är det något som återkommer i vår historia och är aktuell även idag. Det är inte bara en skämtsam grej utan en drift som får svenssonmän att i djupaste skam dölja sina spår efter att ha provat frugans underkläder och läppstift. Många skulle spontant vilja dö om dom blev avslöjade men kan ändå inte hindra sig.

  Men jag har aldrig hört om en enda kvinna som i skam och smyg provar kalsonger och tar på lösskägg.

  Min fråga är egentligen om det finns några vetenskapliga teorier kring detta. Eller är jag fel ute? Finns det mer information som du känner till som jag kan ta del av?

  (Och nej, jag frågar INTE dig för att jag tror att du är en crossdresser. Vill bara vara tydlig med det. Du verkar bara vara insatt i HBT-frågor och annat som rör människors sexualitet och könstillhörighet)

  • Jag tror det handlar mer om tabu. Att en tjej lånar pojkvännens kallingar är inget jättetabubelagt, utan det går lätt att förklara med att de är bekvämare. Och så är det på de flesta områden.

 88. m i a says:

  Hejsan, skrivit kommentar och fråga hos dig förr 🙂 kikar in igen och läser runt och tycker också du är en otrolig människa!

  Besök gärna min blogg och kolla in UNIKA FÖRÄLDRAR
  Vi försöker få till ett nätverk av föräldrar här uppe i Norrbotten som man kan bolla sina tankar med, stötta och hjälpas åt!

  Samtidigt skriver vi lite allmänt, tipsar och om våran verklighet.
  Jag skrev med dig om androgyna – asperger, om du minns?

  Ha en bra dag!

 89. Mia says:

  Det är helt okej 🙂 jag hade kvar frågan och la ut den på min blogg med länk hit till dig! För nu läser jag Tony Attwoods bok och då framgår det att just Asperger personer (aspies) tänker logiskt och det var min första frågeställning i mitt långa inlägg hos dig om detta att logiskt se personen istället för könet!

  Hoppas du får en bra vecka…
  //Mia

 90. Mati says:

  Hej, ville bara skriva att din blogg är fantastisk (det vet du nog redan) och aspiequeersymbolen är underbar! Skulle verkligen inte ha något emot att ha den på en tröja eller väska.. 😀
  I egenskap av en Aspergare med, hm, stora tvivel på sin egen könsidentitet så känns det befriande och lärorikt att läsa dina texter. Tack för det 🙂

 91. Hejsan, mia här igen men via min andra sajt UNIKA FÖRÄLDRAR, ville fråga dig om jag fick länka till dig i ett inlägg på den sajten?

  Jag har gjort den tillsammans med en vän, vi vill samla info, som vi kände att vi behövt en gång i tiden, då våra barn fick NPF diagnoser. Vi skriver lite blandat med fakta och våra egna erfarenheter.

  Länkar till olika saker i inlägg men har också flikar där man kan kommentera, tipsa och ge råd. Fliken “nätverk” kan man kommentera och lämna blogg länk själv och skriva vilket län man kommer ifrån, så man kan finna andra och inte känna sig ensammen, som många föräldrar gör i början, innan man funnit andra bloggande föräldrar. Alla är välkomna att kika in och jag skulle vilja länka till din blogg i ett inlägg om det är OKEJ? Vill länka till ditt inlägg “mitt språk kallas beteendestörning”

  //mia

 92. Mia-Marie says:

  Superbra, då ska jag fixa detta senare, Tack!

 93. Åsa Forsman says:

  Tack för en fantastisk blogg (och vilken vacker bild på dig Immanuel!), engagerat mig och tänkt och känt massor under några dagar. Tror jag drabbats av Trollharefeber på ngt vis. Tack för att du är du. Varm kram om jag får Åsa

 94. Marta says:

  http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=181835

  Kyrknytt igen. Jag bloggar nästan inget för närvarande men jag tänker mig att du nog gör 🙂 Om det är av intresse. Det är väl inte säkert att det har med könskorrigeringen att göra, men kanske värt att nämna ändå.

 95. Marta says:

  (mer om hbtq i finska kyrkan finns här http://tidningen-anti.se/?artikel_id=243)

 96. Jo, jag såg det. Väldigt trist :/

 97. kimpan says:

  Tja!

  jag är en ftm o behöver lite råd av dej som redan genomgått de här .

  du får gärna höra av dej.

  / kimpan

 98. TonePus says:

  Hei! Likte bloggen din, utrolig stilig! 🙂
  Du er flink med design. Og teknik 😛 I motsetning til meg..

  Har du noen tips til hva jeg kunne gjort med designet på min blogg?

  Du kan svare meg på bloggen; prinsessetonepus.wordpress.com
  eller mail.

  Puss och kram, Tone <3

  • Hej! Tack 🙂 Nu är jag inte så jätteduktig, jag har bara gjort en egen header och lärt mig grundläggande CSS. Det är inte jättesvårt 🙂 Det finns bra handledningar på nätet, det är bara att söka sig fram 🙂

 99. TonePus says:

  Hadde du hatt tid til å hjulpet meg med det?
  Evt lagt meg til på msn for å snakket om header detaljene.
  Jeg skjønner minus, ser for meg en lik din i grunnlaget.
  🙂

  • Nej, tyvärr. Jag är inte så bra på att lära ut sånt eftersom jag bara kan precis det jag själv har provat 🙂 Men kolla i wordpress forum, där finns det människor som kan sånt bättre 🙂

 100. agencybureau says:

  Hm.
  Jag vet ju inte hur jag ska göra för kolla om du svarat på den fråga jag har….? 😀
  Men jag ställer den.
  Hur fungerar ett boendestöd?
  Jag fattar liksom inte vad de ska göra egentligen?
  jag har fått frågan men eftersom jag inte vet vad det egentligen innebär så
  har jag då “avslutat” samtal kring detta.
  Jag har ADHD/Bipolär och lever med fyra barn ensam.
  Två är tonråingar med samma samsjuklighet som jag.
  De två yngsta (4,6 år) är vilda och allmänt underbart “dampiga”…
  De fyra barnen har två olika pappor som om en vecka eller så, ska bli sambos.
  Eller kombos heter det kanske?
  Dvs. Pappa 1 flyttar in till pappa 2- tvärsöver gården där då jag bor.
  Men jag vill ju inte att någon av de ska ha någon form av “spring/stöd” funktion i min vardag.
  Mer än att de tar de minsta killarna de dagar som jag drar iväg i hypomani och målar…skriver…eller ja…vad som.

  Vad gör du och ditt boendestöd?
  Vore tacksam om du hade tid att berätta lite….

  Vi syns vidare här!

  • Det är svårt att svara på, för dels ser det olika ut på olika orter (ibland även inom en och samma kommun), och dels så beror det så mycket på vad man har behov av, och så. Jag tror att det är lättare att du frågar handläggaren istället, helt enkelt 🙂

 101. Eva says:

  Tack för att du finns!

 102. Casper Mathias says:

  Hej Immanuel! (Innan jag börjar…min svenska är inte perfectomente…så jag ber om ursäkt i fall av stavfel!) Jag läser din blogg nu i tre månader,varje vecka…och börjar tycka om dig mer o mer. Varför?? Det kan jag förklara! Jag började ta nebido för tre månader sen,och sen dess kolla jag hur du mår. Så ser jag hur jag komma att må i sex månader…fattar du? Du är min “rolemodel” kan man säga. Men jag läsa inte bara för detta din blogg. Jag tycker väldig mycket om hur du skriver och uttrycka dig. Du har den slaggs humor jag gillar. Jag ska läsa nu Buck Angels intervju på QX. Jag såg honom på Holländska teevee och tycker han är asscool! (Erm…jag är från Holland/Nederländerna förresten) Mail mig om du vill, jag kommer i alla fall fortsätta att läsa din blogg!!
  Kram,

  Casper Mathias

 103. Tonic says:

  Jag vill jätte gärna börja utredning (är transsexuell) men min psykolog blev jätte förvånad när jag bad henne skicka remiss om det. Men vad jag har läst så kan man be sin psykolog om det. Blev jätte förvirrad och har ingen aning om hur jag ska göra längre. Gissar på att du är lite mer insatt och kan ge något förslag.

  • Det är tyvärr en ganska vanlig reaktion från psykvårdspersonal att bli förvånade. Många av de som inte jobbar specifikt med transsexuella patienter har aldrig träffat en transsexuell förut (iaf inte som de vet om…), och många har dålig kunskap om dels vad det innebär att vara transsexuell och dels om hur de ska göra för att hjälpa en vidare. Dessutom är det många som blir förvånade över att man kommer ut inför dem, så de liksom får fullt upp med sina egna känslor och tankar. En del har en inre bild av hur de tror att transsexuella ser ut och är och så, och då kan de bli jätteförvirrade när man liksom inte matchar deras fördomar.

   Nu vet inte jag i vilket landsting du bor eller hur gammal du är, så jag vet inte vilket utredningsteam som de ska skicka remissen till. Jag vet inte om det räcker med en remiss från en psykolog; jag tror att teamen kräver att den ska vara skriven av en psykiater (läkare). Men ja, de ska kunna skriva en sådan remiss.

   Här kan du läsa mer:

   http://transformering.se/transformering/vard

 104. Tonic says:

  Okej men tack i alla fall.

 105. Det här måste ju ligga under gästboken, då det är helt OT dina blogginlägg…
  Men jag sorterade upp lite gamla seriealbum häromdagen och stötte då på serien där Hulken slåss mot Paragon. Det slog mej då att trots att det dröjde rätt länge innan folk kunde vara öppet homosexuella i Marvel-serierna (eller stora mainstream-serier öht), så bytte faktiskt Paragon kön redan på slutet av 70-talet!

  Såhär var det. Ett gäng galna vetenskapsmän ville ta över världen med hjälp av en egen superhjälte som dom skulle styra som en marionett. Först skapade dom en superhjälte som dom bara refererade till som Han – senare tog han sej dock namnet Adam Warlock. Han bröt sej dock fri från vetenskapsmännens kontroll.
  Vetenskapsmännen gjorde ett nytt försök och skapade ännu en superman med fantastiska krafter, Paragon. Men även denna gång sket det sej, och Paragon bröt sej loss från sina skapare.
  När Paragon nu hade fri vilja och kunde göra vad han ville, så upptäckte han att han inte visste VAD han ville göra med sitt liv. Han la sej i den kokong som han klonats fram ur för att fundera över saken. Till slut kom han fram till att meningen med hans tillvaro måste vara att leta upp Adam och bilda familj med honom, alltså skaffa (biologiska) superbarn ihop.
  För att detta skulle vara möjligt så bytte Paragon kön, och blev superhjältinnan Kismet (pga sina superkrafter så kunde han typ byta kön bara genom att bestämma sej riktigt hårt).

  Av olika anledningar så blev Kismet och Adam aldrig nåt par, och Kismet letade vidare efter en superman som kunde bli far till hennes barn istället för Adam. Till slut lyckades superhjälten Quasar övertyga Kismet om att hennes extrema önskan att skaffa barn inte var nåt självständigt beslut från hennes sida, utan bara var en rest av dom galna vetenskapsmännens ursprungliga “programmering” (dom ville att deras superhjälte skulle föröka sej, även om dom förstås hade tänkt sej att kontrollera även avkomman för sina egna syften).
  Kismet och Quasar blev superhjälte-partners för en lång tid framåt. Så småningom så fick dom faktiskt också barn ihop.

  Händelsen när Paragon blev Kismet var alltså sent sjuttiotal. Otroligt märkligt, när man tänker på vad konservativ serievärlden var i övrigt på den tiden… Maken föreslog att detta kanske kunde passera för att Kismets stora barnlängtan gjorde henne väldigt normativ… Eller så kanske det var för att en person som kan byta kön bara genom att tänka på saken är så far out att det liksom inte blir hotfullt? Lustigt är det iaf.

 106. Jag kanske läser för mycket på din blogg… inatt hade jag nåt sorts transsexuellt tema på min dröm: http://dpossen.blogspot.com/2010/05/ha-och-hej-med-farbror-freud.html

 107. Hej says:

  Jag blir så skrattig och glad när jag läser din blogg 😀 Tack!

 108. Gabriel says:

  Hej Immanuel!
  Jag har följt din blogg i nästan ett och ett halvt år nu och läsningen av dina kloka ord har blivit lite av ett livselixir 😉 Nu tänkte jag be dig om råd i en ganska intressant fråga. I sommar har jag och min familj planerat att ha ett “namnkalas” för mig där vi ska bjuda in diverse släktingar och vänner som behöver veta vad det är jag håller på med och att det är namnet Gabriel som gäller i fortsättningen. Istället för att hålla ett helt föredrag tänkte jag skriva ihop ett litet informationskompendium som de kan ta med sig hem och läsa i lugn och ro. Bland annat ska jag ha ett avsnitt som heter transkompetens och skulle vilja ha lite förslag på vad som borde vara med i en kortfattad grundkurs i ämnet. Eftersom du är mer insatt och har större erfarenhet av att informera om sånt tänkte jag att du kanske kunde hjälpa mig lite med vad som är extra viktigt att belysa. Det kanske verkar konstigt att en som själv är transsexuell inte kan knåpa ihop ett sånt kapitel på egen hand men jag är så bortskämd med sjyst bemötande att jag har dålig koll på de vanligaste misstagen omgivningen gör när de träffar på transpersoner. Därför frågar jag dig som har mer koll^^ Hoppas det är okey.

  Kram å tack!
  Gabbe

 109. Islin says:

  Men, vart har alla söta djur i headern tagit vägen?

 110. Mellanvärld says:

  Har du bytt layout på sidan eller nåt? (ser inte riktigt ut som den brukar…)

 111. N. Yanikyan says:

  Bra skrivet! Gratulerar modigheten av denna sidans både webmastern och deltagande. Men det finns flera orättvisor liksom ovan-avslöjat fall! MIGGAN slår rekord —i antalet ertappade. MUTOR, vad annars?! Visst; igenkänd… Jo, hon&hennes samverkande offrar flera på olika sätt, inte minst fifflet… denne X tvingar min tjej också att vara gratis städare i sitt bolag säte i Sollentuna sitter XX som styrelseledamot medan X manliga samverkande trakasserar/utnyttjar min tjej i alla…(fruktansvärt…kan inte ens avslöja…) vi tvingas ständigt att blunda för oegenligheter.. annars skulle jag inte få TUT, mina anhöriga också riskerade vi att missa arbetskraftsinvandring 7 AT-UND på LMA-kortet som alla drabbade förstår väl… … Kära Svenska samhället: synskadade ni allihop??? titta på vårat LMA-kort och fråga vad 7 AT-UND innebär, hur beviljas detta undantag om min tjej inte skulle acceptera deras……..krav………. vi gråter nu dag och natt…….hurdan slags barn skaffar vi i detta läge………….hjäääälp, snälla!

  N. Yanikyan

  [inlägget är modererat, då namn är anonymiserade]

  • Jag förstår inte riktigt din kommentar? AT-UND är alltså undantag från kravet på arbetstillstånd, det vet jag. Och din tjej har alltså fått det för att bli utnyttjad av en person som tvingar henne att jobba gratis? Det är fruktansvärt. Det har ju varit några liknande fall i media, så det förvånar mig tyvärr inte alls.

   Det jag undrar är: Vad kan man göra? Vad kan jag göra?

 112. Mellanvärld says:

  Har du stängt av trådade kommentarer?

 113. Japp, det blev för rörigt.

 114. Ylva says:

  Hej!

  Jag vill tipsa om radioprogrammet “Kropp och Själ” i P1 den här veckan. Det handlar om att välja bort sex, delvis om asexualitet. Jag tänkte att det kanske kunde intressera dig. http://sverigesradio.se/p1/kropposjal

  kram

 115. Åh,tack för tipset 😀

 116. Har du läst Neil Gaimans the Sandman? Jag håller på och läser om den serien. Mycket är väldigt bra, vissa grejer lite… sunkiga.
  Dels verkar det finnas ett lite sunkigt särarts-tänk och rätt trång kvinnoroll i Gaimans fantasi faktiskt. Och sen detta med TS. Jag mindes serierna som att HBT är med som en helt naturlig grej. Men nu vid omläsning så inser jag ju att det bara är homo- och bisexuella som får vara med helt naturligt, och som Gaiman inte verkar ha några fördomar om öht… Men transkvinnan Wanda som är med i “a game of you”, hon behandlas ju rätt taskigt. Tror att hon är en kvinna men är egentligen ingen riktig kvinna för det sitter minsann i KROMOSOOOOOMERNA inte själen eller könsorganen. Urk.
  Funderar på att göra ett blogg-inlägg där jag sammanfattar vad som är negativt med Sandman, så fort jag är klar med min ny-genomläsning av serien (alltså, mycket är som sagt väldigt bra också, men den serien har redan blivit så himla hyllad så vad den behöver kanske snarare är lite kritik).

 117. Nej, jag har inte läst så mycket serier alls, så jag har ingen som helst koll på det 🙂

 118. Meh, varför tror jag hela tiden att du ska ha nån sorts koll på serier då? Är det kanske för att du ger ett lätt nördigt och alternativt intryck, och om man är både lite nördig och alternativ så brukar man läsa serier? Förmodligen.

  Jaja, om du nån gång känner att du vill börja har du ju fått lite tips av mej iaf… 😉 Grant Morrissons Doom Patrol eller the Invisibles av samma författare, med skitcoola transhjältar.

 119. Hahahaha, jag är rädd för seriemänniskor. De ger mig komplex över att inte kunna teckna 😉

 120. Elin I. says:

  @DP: Jag kan inte motstå att hoppa in här, eftersom jag håller på att läsa om hela Sandman-serien för närvarande.

  Jag fick aldrig intrycket att Gaiman själv skulle ha cissexistiska åsikter; han verkar snarare känna ganska starkt för vars och ens rätt att själv definiera sin identitet. Ett exempel är ju hela grejen kring Wandas namn, inklusive slutet … och att de enda som envisas med att se Wanda som man är hennes trångsynta släkt och en ytterligt självisk månkultshäxa från antiken.

  Däremot håller jag helt med dig apropå särarts-tänk och trånga kvinnoroller. Sen har vi dessutom den bara alltför vanliga överdödligheten bland HBT-personer i berättelserna. =(

 121. Elin I. says:

  Förtydligande (så slipper jag noja över att ev. ha trampat i något klaver):

  Med “Jag fick aldrig intrycket att Gaiman själv skulle ha cissexistiska åsikter; han verkar snarare känna ganska starkt för vars och ens rätt att själv definiera sin identitet” menar jag bara att det gör det svårt för mig att tro att Neil Gaiman själv skulle tycka att människor måste vara bundna hela livet vid vad deras biologi, familj eller någonting annat föreskriver. Typ, “vi är tänkande varelser och vi måste faktiskt inte göra som Naturen vill alla gånger”.

  Faktum är att det känns lite som ett genomgående tema i det albumet – handla i enlighet med sin natur (på instinkt) eller själv forma sina förutsättningar.

  Nu ska jag sluta ranta om den här serien och gå och lägga mig …

 122. Elin, uppenbarligen VILL han göra ett statement för transpersoners rättigheter. Samtidigt så känns det som att han inte riktigt klarar av att leva upp till detta. Alltså, med homos känns det som att han genuint tycker det är helt jämställt med att vara hetero och inget konstigt. När det gäller Wanda känns det som att han TÄNKER “nu ska jag visa att det inte är fel att vara trans” men inte riktigt lever upp till detta.
  För liksom… varför ska mångudinnan dissa Wanda? Jag fick inte intrycket att Thessaly bara hittat på nån regel som sa att transkvinnor inte fick vara med, utan att det var nån gudagiven regel. Och Wanda själv kommenterar ju att hon kanske inte är den kvinna hon trodde att hon var, för en RIKTIG kvinna (med X-kromosomer, enligt odöda George så är det ju där det ligger) kan vandra månens väg som en helt naturlig grej, istället för att freaka ur när saker och ting börjar bli övernaturliga och spooky. (Jag misstänker att jag själv skulle faila det “riktig kvinna”-testet ganska hårt…). Jag menar, om vi nu köper den väldigt underliga premissen att det är typiskt för kvinnor att kunna ta det här med talande lik och vandra på månens väg som en naturlig grej, varför kan då inte transkvinnor likaväl som ciskvinnor klara av det? Det om något verkar ju vara nånting som inte är direkt kopplat till vilka könsorgan man är född med…
  Så därför känns det som att Gaiman inte direkt är 100% nere med transandet utan snarare lite kluven.

 123. Jo, jag sitter och funderar på vad jag ska säga om det 🙂

 124. Reb says:

  Öhm. Har du börjat moderera alla kommentarer, eller har jag gjort något för att bli misstänkt troll helt plötsligt?

 125. Åh, jag såg det nu. Det händer ibland att wp får för sig att moderera kommentarer från personer som definitivt inte är troll, tex. hade jag problem med Mikusagis och POs kommentarer ifjol som bara blev modererade hela tiden. Tror de går på att ip-numret liknar ett trolls eller så. Önskar det fanns något sätt att vitlista användare…

 126. Anneli says:

  Gomorron´!!

  Jag tror att jag är asexuell. Jag känner ingen sexuell lust till endera könet, men däremot känner jag att jag kan ÄLSKA eller tycka väldigt mycket om och t o m bli kär i det motsatta könet!
  Varför blir det så? Beror allt på tidiga erfarenheter i barndomen eller nån liknande djuplodande orsak? Jag saknar en närhet till nån. Någon som man kan få värsta björnkramen av och kunna pussa på eller bara sova tillsammans med och känna närhet den vägen…..Det kanske låter underligt men en av mina högsta önskningar är att träffa, helst en man, att ha som allra bästa vän! En man kan prata om allt med…skratta, gråta, trösta varandra. Allt utan att det ska uppstå nån som helst sexuell spänning som ska förstöra hela närhetskänslan. Förstår du hur jag menar? Jag har redan nu levt i självvald (?) celibatism under 17 år. Kan ju i och för sig bero på att jag aldrig fått uppleva en självvald sexuell handling! Allt har tvingats på mig, sen barnsben…..Är min asexualitet bara en “frukt” av dessa fakta?

  Jag har alltid varit en sk “pojkflicka”. Ingen har väl nånsin sett på mig med en sexuellt, intresserad blick, utan de FÅ gånger jag haft sex så har den andra parten varit antingen mycket berusad eller hög på olagliga substanser!! Jag har nån av gångerna även jag varit påverkad, så till den grad att jag ej kunnat värja mig! Naturligtvis så har jag ju nu under många år mått så dåligt över detta att jag behövt gå igenom en lång behandling med bl a traumabearbetning/exponering på schemat. Så trots att jag har pratat och pratat om allt detta så har ju inte min sexuella lust infunnit sig efter det heller. MEN jag verkligen saknar någon att ty mig till, få känna mig “liten” hos, prata om allt med och kunna lita på! Lita på att det ALDRIG ska väckas någon som helst sexuell spänning hos den andre…..Jag finner det enklare att prata med män, inte bara förstås, men oftast! Jag har aldrig haft ett längre förhållande, jag känner heller ingen lust att tillfredställa mig själv, det finns inte där bara!! Var hör jag hemma om man nu överhuvudtaget ska placeras i ett fack?? Jag har blivit medlem i the Acebook, men inte ännu utforskat möjligheterna där på det forumet. Jag har försökt leta information om detta men min känsla är att det inte finns speciellt mycket skrivet om detta med asexualitet…..Kan du rekommendera nån/nåt där man kan få reda på mer?
  Jaag skulle vilja vara öppen med detta, men är rädd att min familj ska sätta igång och ifrågasätta mig igen, precis som när jag var i tonåren och aldrig skaffade pojkvän/flickvän!!
  När andra i min familj pratar sex så vill jag helst lämna rummet, jag vill inte höra på dem när de berättar om sina “erövringar”!!
  Förlåt om detta blev långt men det är första gången jag frågar någon utomstående om detta och vet väl inte riktigt vilka de “rätta” frågorna är!!
  Men hjälp behöver jag! Jag känner mig inte hemma nånstans…Jag känner mig ensam!!
  Kram // Anneli

 127. Hej Anneli! Jag skulle egentligen vilja skriva ett långt svar, men det skulle lätt bli FÖR långt. Så jag får sammanfatta det jättekort:

  Det låter som att du är heteroemotionell och asexuell, dvs. du dras emotionellt till killar, men vill inte ha sex med någon oavsett kön. Men det är bara du som kan avgöra vilken läggning du har, ifall du tycker att det är viktigt att definiera. Sedan vad det beror på är egentligen underordnat, så länge man trivs med det.

  Sedan är det ju det stora problemet för många asexuella, att de längtar efter närhet, utan att veta var de ska leta. En del har den strategin att de letar efter andra asexuella, men det är ju ganska få som är öppna asexuella, och andra letar tex. i polyvärlden, för de tänker att det är lättare att hitta en partner som kanske är sexuell men som nöjer sig med att ha sex med andra partners så man “slipper” det själv. Åter andra lever i ett (mono-)förhållande med en sexuell, och det kan leda till stora problem.

  Men det finns grupper där asexuella träffas och pratar och umgås, även i Sverige. Det finns tex. Nätverket Asexuell som ordnar träffar i Stockholm. Du är inte ensam, även om jag vet att det är lätt att känna sig så.

  Jag vet inte hur gammal du är, men jag gissar att du är 20+ (utifrån att du inte är tonåring längre), och om du aldrig har haft “pojkvän eller flickvän” eller så är det inte otänkbart att din familj funderar över om du är homosexuell och har svårt att komma ut. Mao så vet de nog redan att du inte är heterosexuell. Att vara öppen kan göra saker lättare.

  Några länkar:

  http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=36823

  Det är nätverkets klubb på Qruiser. Man måste vara medlem på Qruiser för att kunna se sidan. Qruiser är ett HBT-community som är gratis att bli medlem i, men det kan vara kö vid inloggningen för de som inte har betalat för “guldmedlemskap”. Nätverket som sådant är alltså inte en del av Qruiser, men mycket av kontakterna asexuella emellan sker där.

  http://www.asexuality.org/home/

  http://asexuellt.blogspot.com/

  http://a6aktivism.wordpress.com/

  http://mikusagi.blogspot.com/search/label/Asexualitet

  http://magnihasa.blogspot.com/search/label/Asexualitet

  http://sv.wordpress.com/tag/asexualitet/

 128. Tobias Cim says:

  Du är briljant, Immanuel!

 129. Tänkte på en sak presic… Vet du vad ditt namn betyder?
  Du har ett så fint namn så jag kollade upp betydelsen…

  Immanuel (Immanu El) betyder “Gud med oss”.

 130. Ja, jag vet 🙂 Det var inte huvudanledningen till varför jag valde det namnet, men liksom ett plus i kanten 🙂

 131. Hoppas att du har varit inne på min blogg. Inte för att jag är så jätte aktiv och skriver där men iaf. Där finns ju lite info om vem jag är iaf och så har jag min lilla “ego” vägg.

 132. svalin says:

  Hej! Jag behöver hjälp att svara på en kommentar jag fått på min blogg om personer som har behov att ändra kön. Den som har skrivit kommentaren menar att beteckna någon som transperson är djupt diskriminerande som kan jämföras med förtal.
  Är det diskriminerande och vad ska man säga istället? Jag tycker det är rätt många som är transpersoner som använder den beteckningen på sig själva utan problem, men det kanske är högst personligt från person till person?
  Kan vissa vara rädda för att bli utpekade och stigmatiserade?
  Är transperson ett skämmigt ord?

 133. Åh, jag känner igen argumentationen. Frågan om transsexuella och f.d. transsexuella ska räknas till transpersoner är ungefär lika svårlöst och omöjlig som palestinakonflikten. En del ts/f.d. ts tar otroligt illa vid sig av det, andra tycker det är helt i sin ordning. Men många av de som argumenterar för att ts INTE ska räknas till tp gör det med ett språkbruk som låter som om de talar för alla ts. Det stämmer inte, såklart.

  Jämför med detta:

  http://trollhare.wordpress.com/2009/01/06/om-du-moter-en-nynazist-pa-gatan-inte-fragar-hen-om-du-ar-transvestit-eller-transsexuell/

  Jag kan respektera att enskilda personer inte vill bli inräknade i en grupp de inte känner samhörighet med, men samtidigt gör de som klagar på språket hela tiden det väldigt komplicerat att försöka förändra något, i synnerhet som en del inte ens tycker att man ska använda något ord alls. Det norska fallet är ju extremt, men som du nog vet finns det såna krafter även i Sverige.

  Om jag inte satt och snöt ur mig hjärnan för stunden skulle jag skriva ett inlägg om det, men det finns en risk att det tar hus i helvete då…

  Fram tills nyligen har det känts rimligt att kalla alla som har behov av någon könskorrigerande behandling (med undantag där det är direkt relaterat till ett is-tillstånd) för transsexuella, eftersom det trots allt har varit den enda diagnosen som har räknats för att faktiskt få tillgång till vård. Jag kan förstå att en del känner sig lite förvirrade av begreppet transpersoner där, eftersom många transpersoner inte behöver någon könskorrigering.

 134. En fråga…

  Hur ofta tar du dina T sprutor?
  Jag antar att du kommer att få ta dom för resten av ditt liv.

 135. Ungefär var femtonde vecka 🙂 Japp, resten av livet. Om man har äggstockarna kvar KAN man, om man av nån anledning skulle vilja, göra uppehåll. Men utan äggstockar är man beroende av hormontillförsel utifrån för resten av livet.

 136. Om du inte sett filmen “Glen or Glenda”, http://dpossen.blogspot.com/2010/07/glen-or-glenda-typ-varldens-mest.html , skitkonstig film från 1953 som försvarar transpersonsers rättigheter men som… ja… verkligen är SKITKONSTIGT, så borde du göra det!

 137. Den här till de där filmerna som jag har tänkt att se 🙂

 138. Jag kom på att i superhjälte-seriernas värld har det faktiskt funnits en transkille… typ. Det var superhjälten Walter “Sasquatch” Langkowski, som först var en cis-man. Sen råkade han (lång historia) få en kvinnokropp istället, och bytte namn till Wanda. Men egentligen så ville han ju vara man, och till slut lyckades han byta tillbaks till sitt rätta kön, och blev Walter istället. Man kan alltså säga att han började som cis-kille men sen blev en trans-kille.

 139. Hannah says:

  http://meny.nu/nyheter/1.901420-acceptans-viktigare-an-skonhet

  En artikel ur lokaltidningen här i Örebro, Nerikes Allehanda.
  Kanske intresserar, kanske inte. 🙂

 140. Tobias Cim says:

  Hej Immanuel!

  En annorlunda fråga;
  Om du skulle tatuera in ett citat/låttext på din arm, vad skulle det då vara?
  Tycker du brukar ha kanon bra citat- texter på bloggen så jag tänkte be om din hjälp, jag behöver inspiration!

  Förresten, du funderar inte på att släppa en bok? -den hade sålt som smör i solsken;)
  Tjo //Tobias Cim

 141. Oj… det får jag nog fundera på. Men chansen att det skulle vara ett Salo-citat är väldigt stor 😉

  Jodå, jag har funderat. Och funderat. Och insett att det kanske blir nåt i framtiden.

 142. pew says:

  Här har jag varit stortsett helt bortkopplad från dig under ett år. inte hängt med alls i vad som händer med dig.
  Åsså får jag se en person med mer skägg än hela min släkt tillsammans!

  Grattis mannen!

 143. Malin says:

  Vilken fin bild på dig du har skaffat högst upp på sidan! Är det du som har ritat?

 144. Ja, fast jag har bara kalkerat av ett foto 🙂

 145. Malin says:

  Snyggt i alla fall!

 146. Stina Sundberg says:

  Det finns saker jag inte kan släppa och bara måste säga. Saker som retar mig när nuvarande riksdagspartier vill visa att de kan hbt politik. Min ilska är varierande till olika partier självklart och i olika frågor Nu är det (M). I partiledardebatten på pride hade de en slutreplik att själv välja den viktigaste frågan för hbt. Då svarade Reinfeldt att deras jobbpolitik vänder sig till alla. Inget om hbt. Varför göra ett sådant val av slutreplik?! Mitt svar är just att han symboliserar/illustrerar hur partier har gjort oss till särintresse och inte integrerar i sin politik. Det hade varit lätt – om han hade menat allvar och hade en kunskap värt namnet – att säga att i (M)s jobbpolitik ingår att transpersoner ska kunna byta namn på gamla betyg så att de kan få arbete. Det sa han inte. Stina Sundberg, F! (Vi behöver vara där för att påminna och lyfta in diskrimineringsperspektiv i all politik)

 147. Ja, jag tycker det var väldigt talande det han sa. “Det ska löna sig att arbeta”, det är Ms viktigaste HBT-fråga… *skakar på huvudet*

 148. Paul Stjernberg says:

  Vill verkligen be om ursäkt för att jag smet undan som jag gjorde under Pride, men jag mådde inte särskilt bra och insåg att jag skulle inte vara mycket till sällskap.

 149. Jag saknade dig, men det är lugnt 🙂

 150. Hannah says:

  Hej!

  Jag har precis startat min blogg så jag har inte kommit igång med design, inlägg osv än så det finns inte så mycket att kolla in men jag undrade om det är okej att jag länkar till din blogg från min? 🙂

 151. maria eriksson says:

  Hej, du är en person som gjoer avtryck i mitt liv! Vi kanske hörs.
  Allt gott till del från mej1

  kram / Maria

 152. maria eriksson says:

  Hej

 153. Åh, vad fint sagt 🙂 Detsamma!

 154. Immanuel, har du läst nån bok av Oliver Sacks? Jag håller på med “An anthropologist on Mars” just nu (tror iofs den finns på svenska också). Så otroligt fascinerande! Det handlar just om folk som har olika hjärnskador och/eller handikapp som gör att dom fungerar annorlunda, upplever världen annorlunda osv. (Sacks är alltså neurolog, så han kommer i kontakt med sånt i jobbet.)
  Bl a en man med Tourettes som jobbade som framgångsrik kirurg. Sacks var med under en operation. Innan operationen, när alla detaljer skulle gås igenom med sköterskor, narkosläkare m m så låg kirurgen på golvet och sparkade vilt med fötterna, men hans kollegor var så vana att dom inte brydde sej… men så fort han började skära i patienten kom han in i ett “flow” och var helt lugn.
  Det mest fascinerande hittills är nog beskrivningen av skillnaden mellan att vara blind och se… det är lätt att tänka sej att blinda liksom bara SAKNAR nånting som andra har, men det är ju väldigt förenklat.
  Ta det som ett boktips. 🙂

 155. Det är många som sagt att jag borde läsa den boken. Jag borde väl ta och göra det någon gång 😉

 156. Anneli says:

  Hej Immanuel!

  Hoppas allt är bra och att föreläsningarna flyter på…..

  Jag ville bara skriva och tacka för tipset jag fick av dig vad gäller Acebook!
  Jag skrev ju och undrade efter tips, var man kunde vända sig som asexuell.

  Jag har redan en kontakt med en jättefin kille, vi har inte träffats än men vi skriver
  och vi är nästan helt eniga om det mesta vi skriver om…..

  SÅ, tack än en gång!!! Jag ser SÅ fram mot livet igen!!

  MVH // Anneli

 157. Åh! Härligt att höra! 😀 Håller tummarna för dig 🙂 Grattis! 😀

 158. Zettermark says:

  Trollhare snälla skriv om denna trailer/film/bok! En komedi om en kille med Aspergers och en trailer med en massa heteronorm (och kvinnomisshandel!). Jag skrev lite, men är ju inte hälften så insatt som du är och dessutom alldeles för trött för att vara välformulerad idag.

  http://www.sf.se/filmer/film/16002754/I-rymden-finns-inga-kaenslor

 159. Jag har funderat på att skriva om den, men det har inte blivit av och jag har svårt att komma på vad jag egentligen vill säga. Den är märklig.

 160. Min spontana tanke är: Ska aspie-killen frälsas av en crazy glad spontan tjej alltså?

 161. Eva-Britt says:

  Tack för en intressant artikel i dagens Länstidning. Lärorik. Lycka till med resten av ditt liv.

 162. Åh, tack 🙂 Jag har inte hunnit se den själv än (fast jag har fått läsa texten innan, såklart). Ska bli spännande att se den 😀

 163. maria Pettersson says:

  Hej! Tack för att du ställde upp för LT och Öp. Östersund behöver mer kunskap om detta och du verkar vara en bra kunskapsförmedlare. Skulle vara kul att ses någon gång om du kommer “hem2 till Östersund igen. MVH mia P

 164. Tack för det, men det är nog väldigt osannolikt att jag återvänder någon gång de närmsta åren 🙂

 165. Lottie says:

  Hej Immanuel.

  Jag och en vän har anmält oss till en föreläsning om Asberger och trans … tror bestämt det är du som skall hålla den. 😉

  Tycker iofs det verkar tufft för dig så snart efter operation och det, men vi är såklart egoistiskt otåliga att få se och höra dig … ändå. Du är ju stark alltså, och beundrandsvärd.

  Vi bor i Norrköping och föreläsningen skall vara den 30 sept.

  Syns!

  Lottie

 166. Haha, ja, jag kommer att få en rivstart med föreläsningarna. Men kul att ses då! 😀

 167. S says:

  Du, jag är så himla glad att jag började läsa din blogg för något halvår sedan, så mycket jag har lärt mig, snacka om att man behöver sådana här ögonöppnare! Nu sitter jag här i Skåne och håller tummarna för att din operation ska gå så smidigt som det bara går. Lycka till!

 168. Mellon says:

  Har du sett att Jonas Gardell använder dig som faktakälla i sin blogg på Aftonbladet?
  http://blogg.aftonbladet.se/jonasgardell/2010/09/oppet-brev-till-maud-olofsson

  Nu är du lite mindre subkulturell och lite mer allmänmedia. Coolt tycker jag.

 169. Michaela says:

  hej!
  har precis snubblat över din blogg och gillar den! undrar hur du ser på kvinnoseparatism? Är med i en sådan grupp. För även om jag (och jag tror alla andra i denna grupp) vill ha en värld utan kön, lever vi just nu i en som har det, och där vi blir diskriminerade för det.
  Vi känner att vi behöver tid och utrymme utan män. Även i queera sammanhang finns en tendens till att män och/eller manlighet får högre status, tolkningsföreträde och mer utrymme. Därför har vi känt ett behov av fortsatt kvinnoseparatistisk organisering. Men detta har fått intergender -personer att känna sig diskriminerade eller osedda. Så nu försöker vi omformulera oss på ett sätt som inte ska göra detta, utan att kompromissa med vårat behov av ett utrymme och en plats för kvinnor.
  Förslag?
  Kolla gärna in vad som står på vår facebook-sida och kommentera!
  Mvh Micha
  /www.facebook.com/home.php?#!/profile.php?id=100000387964986&v=info

 170. Mellon: Ja, jag såg det. Men allmänmedia? Jag? 😉

  Michaela: Oj, sånt där är svårt. Men jag tycker att om man ska ha ett separatistiskt ställe så tycker jag att man isåfall ska ha en policy där “alla som har erfarenhet av att leva som kvinna” eller där “kvinnor och transpersoner” är välkomna.

  Jag tycker det är lite olyckligt formulerat:

  “People with a predominant male identification and/or achieves male privileges in
  society, we ask you too please respect that this is a women-only space and not for you”

  Tex. en fittfödd kille som lever som man kan känna ett behov av att inte tappa kontakten med den feministiska rörelsen bara för att han kommit ut. Han kan ha levt i en kvinnlig könsroll i 20, 30, 40 år – är han inte välkommen då? Eller som du säger, en person som tex. är intergender.

  Frågan är om det ska vara kvinnoseparatistiskt, eller om det ska vara fritt från personer som saknar erfarenhet av att leva som kvinna (vad nu det är)?

 171. Mellanvärld says:

  Jag vet inte hur det är för andra; men själv känner jag ett starkt obehag av, att vistas i utrymmen som benämns: endast kvinnor/män.

 172. Jag med. Jag kan tom. känna obehag av att en viss tillställning är öppen för “alla kvinnor och män” (tex. ett 8-mars-firande), men sånt är olika.

 173. Michaela says:

  Hej
  Jo det är ju svårt att formulera det hela. Förstår att man inte vill tappa kontakten med feministrörelsen om man varit en del av den och sedan gjort en könskorrigering/kommit ut.

  Jag har själv inte så jättestor erfarenhet av detta, men många queera kvinnor av olika “slag” har dock berättat att de känner att på många sätt skaffar sig många transkillar ett liknande manligt beteende som sk. cismän och tar över och dominerar och att det är högre status att vara transkille än transtjej. Vet inte om du håller med?

  Men vårat problem, om man nu ska uttrycka sig så, har ju aldrig varit varken intergender eller transpersoner, utan att vi alla kommer från olika delar av politiska och subkulturella miljöer med total mansdominans. Att försöka verka i dessa miljöer och kämpa till sig utrymme kan vara väldigt tröttsamt som kvinna, för att inte tala om alla “vanliga” ställen i samhället, skola, jobb, puben, etc. Precis som det säkert är om man är queer. Vi har behov av ett mansfritt utrymme att stötta, peppa varandra, utvecklas och växa i, just p.g.a. av hur omvärlden ser ut, inte p.g.a. våra egna önskemål om den som indelad i män och kvinnor. Tvärtom!

  Så jag hoppas du “mellanvärld” förstår att det inte handlar om att vi är så förtjusta i uppdelningen man/kvinna som det kan verka, utan tvärtom inte gillar den, inte tycker om att vi alltid blir behandlade just utifrån det kön/könsroll vi blivit tilldelade, utan vill ha ett utrymme där alla har samma erfarenhet och där kön därför inte blir viktigt och vi kan få vara bara personer. För faktum är ju att vi vare sig vill eller inte vill vara kvinnor men oavsett vad vi vill så blir vi sedda som det, utsatta som det och alltid behandlade som det i alla sammanhang där män finns med. Det finns inga “blandade” utrymmen som är könsneutrala. I alla fall har jag aldrig varit på något sådant.

  Och även om en sk. cis-kvinna inte blir utsatt för samma diskriminering som t.ex. en transkvinna, blir alla kvinnor utsatta för förtryck för att de är kvinnor, även normativa hetrokvinnor. Att mena att kvinnor inte behöver en egen kamp, eller egna utrymmen är som att säga att queers inte behöver det. Vem ska avgöra det? Kvinnor och queers själva eller andra?

  Vårt problem har aldrig varit trans – och eller intergender personer, som sagt. MEN ett stort problem har varit män som försöker ta sig in på våra tillställningar, och då talar jag om de män som inom queer rörelsen benämns som ”cis-män”. (är inte själv så förtjust i cis-termen, eftersom jag känner att andra klistrar fast den på mig och låser in mig i en roll jag inte vill ha, men det är en annan diskussion). Män som faktiskt väldigt uppenbart är män, som är där för att provocera, eller för att de blivit provocerade av en kvinnorörelse de inte kan kontrollera.

  P.g.a. detta har vi blivit tvungna att ha koll i dörren, en situation som är väldigt tråkig, då vi varken vill eller kan avgöra kön på någon annan, egentligen… Och ändå är det väldigt uppenbart ibland. Hoppas ni förstår hur jag menar. Och problemet ligger ju just här, hur vi än vrider och vänder på det. För om vi inte skriver bara ”för kvinnor” på affischer etc, utan för t.ex. trans och intergender också, så hamnar vi tillslut ändå där vi ska avgöra något, te.x om någon är trans eller inte i så fall! Hur gör vi det?!

  Därför försöker vi på hemsidor etc förklara så gott det går vad vi menar med att vi är för kvinnor. Att varje person som kommer själv måste ta ansvar för om det är en tillställning för dem eller inte, om de har kvinnoerfarenhet och systerskapsbehov eller inte. Vårt fokus ligger också på kvinnor och att lyfta kvinnor ur kvinnors underordning i samhället och låta dem och oss själva få utrymme, oavsett om de är queer eller ej. Vi tycker queerpepp-grejer är bra, vi tycker klasskamp är bra, vi tycker djurrätt är bra os.v. men vi har valt att lyfta och arbeta med just kvinnors underordning, det betyder inte att vi per automatik inte bryr oss om något annat, eller att vi skulle anse att andra inte kan är förtryckta. Många är dubbelorganiserade i olika grupper…

  Men tillbaka till ursprungsfrågan; att hitta en bra formulering är svårt… Men det kanske räcker med att säga att man ska ha erfarenhet av att leva som kvinna? Man skulle ju kunna utrycka det som ”alla icke-män” men det känns ju otroligt tråkigt att benämna oss själva utifrån att vi INTE är något…..

  Förlåt att det här blev så långt… svårt att utrycka sig kort om, rätt lätt att det blir fel…

 174. Michaela says:

  hej
  jo läste igenom vad jag skrivit och ser att det låter som att ingen av oss ( i yo go grrrl) definierar sig som queer, det är inte sant, det är det många som gör-
  hoppas du kryar på dig snart och smärtorna avtar. väntar med spänning på svar!
  mvh Micha

 175. Anna says:

  Hej Immanuel!
  Nu tittade jag in på Andet och såg att du har föreläsning i Köping den 8 och 9 november. Det är ganska nära mig och jag bestämde mig direkt att gå på kvällsföreläsningen den 8 november! Ska bli jättespännande och intressant!

  /Anna

 176. Kul att du kommer 😀 Se till att anmäla dig i förväg bara:)

 177. Elin Bergman says:

  Tack för en intressant och smart skriven blogg!

 178. Anna says:

  Tack för en väldigt bra och intressant föreläsning ikväll! Jag kände igen mig i en del, trots min (egendiagnostiserade) neurotypism! 🙂 Framförallt från tonårstiden i skolan (för mig högstadiet, då allt handlade om att passa in). Men jag inser samtidigt att mina upplevelser då troligen var bara en bråkdel av det du tampades med inuti.

  Det gladde mig att höra att du faktiskt fann insikten att det som andra säger inte nödvändigtvis är rätt bara för att de säger det (och tror det själva)! Att du fann din självtillit och självkänsla och insikten att DU vet bäst vad DU behöver!

  Du inspirerade mig ikväll och det tackar jag för!

 179. Tack själv 😀 Det var jättekul att du kom. Och jag tror förresten att många NT också kan behöva lära sig att hitta självtillit, det är ju inget unikt för aspies 🙂

 180. Anna says:

  Precis! Just så är det. Självtillit och självkänsla kan vara svåra grejer för många, diagnostiscerade som odiagnosticerade.
  🙂

 181. Mellanvärld says:

  Något har hänt med sidan din, nytt tema?

 182. Mattias says:

  Hej, jag har inte läst i din blogg eftersom jag har svårt för att läsa saker (väntar på diagnos för detta 😉 men tycker att det hela verkar intressant och ska därför göra ett försök när jag inte längre sitter på kontoret. Jag kom faktiskt hit efter att i sökningar om asperger ha hittat ett infoblad om din kommande turné. Eftersom jag går utredning för asperger och ADD och är nybliven man sedan 3-6 år tillbaka låter detta som något jag inte bör missa. Därför kom jag hit för att se om du hade någon “påminnelsefunktion” (=nyhetsbrev) vilket jag tror att jag hittat. Det var allt just nu, hoppas jag ser dig när du kommer till Västerås /M

 183. Åh, kul att du hittade hit 🙂 Jag fattar, det är många som “klagat” på att jag skriver alldeles för många inlägg, så de inte hinner med också 😉 Men om det är enklare att lyssna än att läsa, så finns det en knapp längst upp på sidan (audiofeed). Den leder till en sida där en talsyntesröst läser upp blogginläggen 🙂

  Ehm, påminnelsefunktion? Du menar “prenumerera via email”? Det är blogginläggen då, alltså. Inget separat nyhetsbrev. Men tack för att du påpekar det, det ska jag kolla upp, för det vore ju en smart funktion.

 184. Jeanna says:

  Läser med intresse dina bloggar då och då … Har tittat in och tittat ut i nästan alla dessa ovan nämnda rörelser, snart finns en vrå för alla … Jag menar nisch.
  Mina vänner är allt från he, bi och ho och även trans men de är färre. Jag är nog he(tero) men avstår från sex för jag tycker det är tröttsamt pga de antingen heltokiga eller dödstråkiga heterofiler jag råkat på … När jag var liten ville jag absolut vara en pojke, döpte om mig och allt. Sedan rycktes jag med av bara farten från 13 år och in i ofrivilliga landskap. Manövrerar ständigt för att hålla min egen kurs och må bra. Frågan är om jag är feminist på djupet “bara” eller om borde ha gått samma väg som du. Bäst trivs jag i vanliga “bögars” sällskap, orkar med dem hur länge som helst. Ja de jag känner vill ju kallas så … Nu ska här slutas och sovas. Natti natt från mig och mina husdjur här i norra Stockholm … (Har gått Bibliotekshögskolan i två hela år för ett åtskilligt antal år sen och lärde då känna Gbg också … litet grann.)

 185. Charlie says:

  hej
  E bara en fråga…du hade iofs svarat på en fråga om binders såg jag o blev nyfiken när du sa att man kan köpa begade…vart? eller menar du via kompisar o så…
  E själv ganska ny med binders så sitter liksom o stirrar på nätet var o varann dag utan att bli klokare känns det som. Har en från t-kingdom o den funkar ju…skulle iofs vilja ha bättre(eller vad man ska kalla det) då jag har stor byst 🙁
  Såg oxå att du hört om de binders man har om man har gynekomastioo o funderar på sån just för de e mycket som en t-shirt tydligen….nä nu svamlar jag…
  Ha det 🙂
  /charlie

 186. Det är ffa via vänner, i Sverige. I USA finns det en grupp som organiserar binderbyte, dvs. att de som har en binder de inte behöver (som tex. efter masto) kan skänka den, och så skickas den gratis till någon som behöver en:

  http://www.thetransitionalmale.com/BBUB.html

  Men så långt har man inte kommit i Sverige. Däremot… alltså, mina binders har legat i botten av tvättkorgen sedan september. Jag vet inte om det är värt att försöka skänka dem till någon, för de är så slitna att de nog inte håller så länge ändå.

 187. Charlie says:

  Bara för att vara sån…ja men varför inte 🙂 nån måste väl vara först ut 😉
  bara en tanke…borde ju var anåt för rfsl eller nån annan att starta då….:-p

  tack för svaret ska kolla länken….får väl jaga de man vet gjort masto 😀

 188. Poppe/Shari says:

  Hejsan Immanuel!
  fick tips av mina nära och kära om att läsa i anonsbladet för några dagar sedan men fick aldrig tidningen :'( så nu på natten tänkte ja att den kanske fans på internet och hittade då din artikel
  att du va tjeje från början och nu äntligen <3 blivit kille
  hur det som skrevs stämmer in så extremt mycket på mig själv!
  jag är själv transsexuel vad jag själv vet… men det är tyvär inte lätt att få läkarna och annat folk att ta en på allvar… jag undrar om du skulle ha tid att prata lite. vore extremt tacksam om du skulle ha tid

 189. Hej!

  Jag vet, det kan vara jättetufft att få folk att ta en på allvar. Men stå på dig 🙂

  Jag är ganska dålig på att svara på mail i perioder, men du kan skriva här:

  http://trollhare.wordpress.com/gastbok/kontakta-mig/

 190. Poppe/Shari says:

  oooooh, hittade inte den länken innan :$ kommer skriva lite där, hoppas att du kan komma med några goda råd <3

 191. Hellie says:

  Hej. Vill bara säga tack för en informativ blogg. Den har varit en jättestor hjälp för mig när en av mina vänner kom ut som transexuell. Hoppas i varje fall att jag inte ställt några dumma frågor till henne… Anyway, keep up the good work!

 192. Charlie says:

  Hej…bara undrar om du vet några forum för/med TS som fortfarande aktiva? googlade men hittade inga som var aktiva 🙁

 193. Hm… Inga på rak arm.

 194. Berit Johansson says:

  Hej !
  Jag vill tacka dig för att jag fick ta del av din värld idag.
  Det var en mycket bra eftermiddag i Varberg.

 195. Åh, tack 🙂 Kul att höra 🙂

 196. Jag läste just en novell av sci-fi-författaren Alistair Reynolds, som utspelar sej i ett helt kvinnligt samhälle. (Handlingen cirkulerar dock inte kring att alla är kvinnor, utan handlar om robotar som fått medvetande.) Förklaringen till att alla är kvinnor är att man i detta samhälle börjat framställa människor artificiellt snarare än att avla barn på traditionellt vis. Och då är det mer praktiskt att göra kvinnor, eftersom detta samhälle far runt en jäkla massa i rymdskepp, och kvinnor bl a tål acceleration bättre än män. Alltså är alla kvinnor.

  Hur som helst. Till saken. Jag började fundera på om det fortfarande skulle dyka upp transsexuella män, ifall ALLA hade en kvinnokropp från start och det hade varit så i decennier eller t o m århundraden. Om man aldrig har sett en kuk i hela sitt liv, möjligtvis på riktigt gamla bilder men aldrig i verkligheten – skulle man fortfarande kunna längta efter en? Vad tror ni?

 197. Mellanvärld says:

  Man borde väl fortfarande kunna känna att det saknas en kroppsdel / finns en kroppsdel som inte borde vara där; däremot skulle det nog inte finnas någon social dimension i det.

 198. Jag tror som Mellanvärld. Jag tänker att det fanns massor av transsexuella innan Christine Jorgensen kom ut, som visste precis vad de kände även om de aldrig hört talas om att det var “möjligt” att känna så. Så varför inte?

  Däremot, i en värld där det INTE fanns någon som helst tillgänglig kunskap om penisars existens, inte ens bilder eller “sagor” eller något alls, i synnerhet om det är en värld där det faktiskt aldrig HAR existerat penisar, någonsin – DÄR kanske man inte skulle kunna ha “penisavund”. Kanske.

 199. Dom transsexuella som fanns innan ordet och diagnosen var uppfunnet var ju iaf fullt medvetna om att det fanns två kön, och såg två olika kön dagarna i ända. Jag tänkte att om man alltid bara umgicks med ett enda kön och möjligtvis sett en kuk på bild nånstans, så kanske det iaf skulle yttra sej lite “luddigare”… typ man kanske kände sej lite allmänt obekväm i kroppen eller nåt, men det kanske skulle vara väldigt svårt att sätta fingret på vad känslan handlade om…

 200. Jo, jag vet. Men jag har uppfattat det som att det ändå sågs som “otänkbart” att ens tänka tanken på att “gå över gränsen”, det är därför jag gör liknelsen.

  Tänk dig en person med ett mindre tydligt intersexuellt tillstånd som lever i en värld där hen uppfattas som man eller kvinna av omgivningen; en värld där folk har för vana att alltid vara påklädda och där det inte förekommer någon sex- och samlevnadsundervisning, och där man inte ens badar ihop “enkönat”. Det finns tydliga mans- och kvinnoroller, men vari skillnaden består kroppsligt är bara underförstått. Och det finns ingen kunskap om könsvariationer, inget begrepp som beskriver en person som inte går att sortera som man eller kvinna så självklart.

  Trots att denna person inte vet så mycket om hur “de flesta” ser ut och fungerar under kläderna så vet hen att hen är annorlunda. En diffus känsla, trots att ingen annan ser det på henom, och trots att hen inte har sett några tydliga bilder eller har vana att se nakna kroppar i ett duschrum eller så, trots att intersexualism officiellt sett “inte finns” i det samhället – så kan hen ha en känsla av att det är något som inte “stämmer”. Om hen sedan en dag tex. får se andra nakna kroppar och jämför sig med dem, så kanske hen inser vad den där känslan bottnar i.

  Det är så jag ofta uppfattar det när jag tex. läser om personer som outats som intersexuella förr i tiden. Sedan har omvärlden lagt på sina värderingar, och uppfattat det som att personen är utsänd av Gud eller som en demon som ska drivas ut, som något fascinerande och kittlande, eller som skrämmande och ont, eller som beklagligt och ömkansvärt eller som sexigt och porrigt. Och den filtreringen styr en stor del av hur personen agerar känslomässigt utifrån insikten.

  MEN: den ursprungliga känslan, om den inte bara är en efterhandskonstruktion, den borde kunna gälla även för transpersoner utan intersexuella syndrom.

 201. chenjiringu says:

  Hej!
  Ville bara säga att du har en intressant blogg. Ska läsa mer när jag orkar. Gillar designen med.
  //Tanya

 202. Mia says:

  Hejs! Hittade hit via Lady Dahmers blogg, men försent såklart, ser att du redan varit i både Katrineholm å Eskilstuna och föreläst, nyligen dessutom..gah! Hade varit riktigt intressant!
  Kommer du att dyka upp i krokarna igen någon gång?
  Har du stora eller små föreläsningar?
  Jag är ledare (gillar egentligen inte det ordet, men nån ska ju vara det på pappret) för en grupp vuxna med Asperger.
  Är dessutom förälder till en tonåring med Asperger och Tourette, hen är homo eller möjligtvis bi.
  Själv har jag en “ospecificierad npf-kombination” (inte ens när det kommer till diagnoserna så kan jag lyckas hålla mig till normen..hehe)
  Jag har alltid varit en sk “pojkflicka” men aldrig haft känslan av att jag är född i fel kropp, däremot att samhällets förväntningar varit felande..alltså att jag som tjej “ska” vara på ett visst sätt. Detta hindrar dock inte mig att vara som jag är och själv bekväm med det. Värre då med samhällets förväntningar på vad jag ska klara trots de svårigheter jag har, samt oförmågan att ta tillvara på de fördelar jag kan bidra med.
  Nu ska jag läsa vidare i din blogg! 🙂

 203. Hej 🙂

  Haha, jag gillar din “diagnos” 😉 Jag är ju själv inte normal ens för att vara aspergare 😉

  Det var ju typiskt att du skulle missa föreläsningen 😉 Jag vet inte vad du menar med stora eller små föreläsningar? Menar du hur långa de är eller hur många som brukar komma? Antalet deltagare varierar, men längden på den föreläsning jag hållit nu är 2½h. Däremot kommer jag att börja ge en annan utbildning som vi har tagit fram också, och de två tillsammans blir en heldag.

  Tyvärr har jag inte planerat in så många öppna föreläsningar alls den närmaste tiden, utan kommer att ägna mig mer åt grupputbildningar. Men det går bra att boka utbildningarna, läs mer här:

  http://www.andet.se/

  och om du har några frågor om det kan du maila till info@andet.se

  🙂

 204. Mia says:

  Hejs å tack för ditt svar!:-)
  För egen del är ju själva längden på föreläsningar av intresse då jag sällan klarar att sitta still några längre stunder i taget, men det brukar ju gå att lösa. Tänkte mest om du hade något krav på min-max antal deltagare.
  Det med grupputbildning lät intressant!
  Behovet finns att öka kunskap å vidga vyer i inskränkta Katrinehåla!;-)
  Främst inom skolan, som inte alls fungerar för “normbrytande” elever.
  Vi är ett gäng som jobbar dels direkt mot skolan men vi försöker även få till olika former av samarbete när det gäller föreläsningar och liknande.
  Så ska kolla in länken!

 205. Mellanvärld says:

  Såg nyss denna tråd; har du något att säga om detta?

 206. hetapricken says:

  Tack för en bra föreläsning i Hyltebruk! Vilket datum det nu än var… 😀

 207. hetapricken: Tack 🙂 Det var veckan innan påsk, har jag för mig 🙂

 208. Jag tänkte blogga om det, men det har inte blivit av 🙂 Är dock osäker på den exakta definitionen och hur det förhåller sig till ordet “neuroprivileged”.

 209. Igårkväll blev jag felkönad på stan. Jag var på väg till makens klubb iklädd liten top, små shorts, nätstrumpor och höga stövlar samt massvis med smink. Går förbi ett gäng amerikanska turister (killar). När jag passerat så hör jag en säga “Hey, that was a GUY!”. En annan svarar “No way!” och den första säger “Yeah totally, I’m certain, that was a GUY!”. Sen började dom busvissla som tokar, typ som att det var världens roligaste grej att busvissla efter en transa. Jag bara knatade på och låtsades som ingenting.
  Det är inte konstigt iofs att dom tog fel, jag har ju ganska “manlig” form på kroppen (smal och muskulös, breda axlar och inga kvinnliga former att tala om). Och många associerar ju transvestiter till After Dark och såna shower, vilket innebär att dom i sin tur associerar massor av smink till transvestiter snarare än kvinnor. Men det är ju sjukt att dom måste göra sån enorm affär av det.
  Antar att riktiga transor råkar ut för sånt här jämt och ständigt…

 210. Savox says:

  Hallå, veganen! Kommer snart att börja lägga upp recept på min blogg. Det är för det mesta i grunden vanliga recept jag talar om (är köttätare och trivs med det) som man i vissa fall kan göra vegetariska/veganska genom att byta ut en ingrediens eller två, t.ex. smör mot mjölkfritt bakmargarin i småkakor. Idén fick jag när min mamma prenumererade på Allt om mat där de alltid markerar med ett par diskreta symboler om en rätt är naturligt gluten- och/eller laktosfri eller lätt kan bli det.

  Tycker generellt receptsamlingar är dåliga på att ange alternativ på det sättet, t.ex. skriver man “Tillbehör: creme fraiche och vetebröd” vid soppreceptet istället för “creme fraiche (ev. laktosfri) eller soyafraiche och vitt bröd (ev. glutenfritt)”.

 211. Ylva says:

  I andra halvan av Studio Ett i P1 i fredags talade de om de nya reglerna som kommit angående idrottare med eventuellt tveksam könstillhörighet. Eftersom du bloggade en del om Caster Semenya så tänkte jag att det kanske skulle intressera dig (eftersom du inte bloggat om det antar jag att finns en risk att du inte hört om det.) Ha det bra!

 212. Tack för tipset 🙂 Jo, jag såg det men har inte orkat/hunnit lyssna på inslaget.

 213. Ylva says:

  Om du har lust vore det intressant att få höra vad du tycker. 🙂

 214. SMS-terrorist says:

  Hej Trollhare!
  Jag heter Edin och jobbar som boendestödjare för NPF-folket (inte för att det spelar någon roll)
  Jag har läst din blogg i ett par månader men först nu “hinner” jag skriva till dig lite kort …..och får dig veta att det finns en “smyggläsare” här i Smålands Eksjö.
  Din blogg är helt underbart läsning, fortsätt så i 100 år till
  MMMMMvh Edin (MMMMM=många)

 215. alex says:

  Hej! Jo jag har en fråga som jag har gått runt och tänkt på. Jag är 15 år och intergender. Jag undrar vilka som kan bli kära/förelskade i intergenders, för hetero blir ju kära i motsatt kön, homo i samma kön o bi i ‘båda’ könen, alltså kille eller tjej. Jag förstår att queers kan bli kära i intergenders, men kan tex homo bli kära i intergenders, vi är ju lite av båda/ ingenting? Hoppas du förstår hur jag menar. Jag har läst din blogg rätt länge och jag älskar den! Tack på förhand 🙂

 216. Jo, jag förstår hur du menar, men det är inte så lätt att svara på det. Men jag kan försöka:

  Jag tror att precis som könsidentitet så är läggning inte bara två-tre olika lådor att sortera sig själv i. Jag menar, om du frågar en grupp heterosexuella tjejer vad de attraheras av hos killar rent fysiskt, så svarar de antagligen väldigt olika saker. För någon är det viktigaste att han har snygg häck (vad nu det är), för någon annan att han har stora muskler och är vältränad, för någon tredje är det de sminkade ögonen hos emokillar och någon fjärde faller bara för spinkiga, blyga nördar – och någon femte säger att det spelar ingen roll hur han ser ut, bara han är snäll. Ändå räknas det som att de har samma läggning, bara för att kön anses vara så viktigt.

  Ibland kan det bli väldigt förvirrande för en cisperson (=person som inte är transperson) som blir kär i en transperson, för att de flesta har lärt sig att kön är jätteviktigt för vem man faller för och inte. De flesta människor har dessutom dålig koll på vad det är att vara transperson, vad orden betyder och så. Det händer att omgivningen inte alltid är så stöttande heller. Sånt kan göra det svårt att våga stå för det man känner. Men förmågan att bli kär i någon har egentligen väldigt lite att göra med om man kallar sig själv hetero, homo eller bi.

 217. alex says:

  Okej, tack för svaret!! Själv har jag någon slags ‘neutral’ läggning tror jag, jag tror jag kan falla för alla. Alltså åt qeer-hållet. Men jag måste säga att androgyna personer är vääldigt fina 😉

 218. Johannes says:

  Då jag förtillfället lider av mild ångest över att vara unik, gick jag ut och sökte efter andra internsexuella på nätet för att inte känna mig så ensam och konstig så hittade jag dig. Nära skjuter tydligen haren till trots.
  Jag skulle gärna skriva något begåvat och tankeväckande men jag har svårt att formulera mig (hänger samman med en annan av min skruvade kropps förvridna vrår) på kort tid, så jag tänker på saken och sover en stund så får vi se vad som kläcks.

 219. alex says:

  Varför har du inte bloggat på så länge? Inte illa ment alls, bara undrar:)

 220. Jag har haft väldigt mycket att göra i jobbet, bara 🙂

 221. Mellanvärld says:

  Bloggen ser inte riktigt ut som den brukar…

 222. Vad tycker du om ändringarna? 🙂

 223. Mellanvärld says:

  svårt att säga…

 224. Savox says:

  Detta är skåpmat, men ändå. Du skickade brev till partierna innan valrörelsen 2010 där du frågade om bl.a. deras queerpolitik. Jag undrar om du (1) skickade till SD också och (2) vad de i så fall svarade – om de nu svarade… 😉

 225. Savox: Jodå, jag skickade till SD, och fick inget svar…

 226. Savox says:

  Hm, är det bra eller dåligt? 😉

 227. Savox says:

  Berglin om hen.

  http://www.svd.se/kultur/serier/berglins_5017.svd

  Jag brukar gilla den serien, följer den slaviskt. Men ibland så… 🙁

 228. Rennieh says:

  Tror jag ska börja läsa din blogg och skippa skolan sen när sommarlovet tagit slut, lär mig massa mer här än i skolan! Tusen, tusen tack!
  Andra helt osammanhängande saker: snyggt skägg! Häftigt namn, trollhare, betydelsen är fan helhärlig! Såg någon kommentar om Varberg, din stad eller föreläst där? Läste lite på regler för kommentarer, och jag hoppas att det är ok om jag kanske upprepar frågor? För jag har sjukt svårt att koncentrera mig när jag läser, så det är svårt att kolla upp alla möjliga ställen det kan finnas svar på min fråga på(hittade din blogg idag, kan hända att det blir en del frågor från mig i framtiden så är bra att veta i förväg).

 229. Rennieh says:

  Aha, okej. Själv kommer jag från Falkenberg(antar nu helt enkelt att du vet vart det ligger) från början, Varberg är ett fint ställe minsann. Skulle vara spännande att gå på en av dina föreläsningar, kommer du till Varberg någon gång igen? För till min lilla byhåla där jag bor nu kommer ingen…

  • Vi får se, höstens planering är inte klar än 🙂

   Men mina föreläsningar handlar alltså ofta “bara” om Asperger och adhd, det är inte alla föreläsningar som ens tar upp transgrejen 🙂

 230. Rennieh says:

  Okej:)
  Men jag vill gå för att jag gillar att lära, för att du verkar vara en härlig människa att lyssna på och för att jag finner det väldans intressant. Nyttig kunskap, jag älskar att lära och har dessutom en vän med asperger som jag vill förstå mig på lite bättre:) trodde inte att det skulle vara om transgrejer alls faktiskt så då var det som jag trodde!

  • Okej 🙂 jo, jag har ju föreläst om mitt liv, och då har jag pratat om både npf och trans. Nu i vår t.ex. utifrån min nya självbiografi: http://trollhare-bok.se

   Men till hösten blir det mer renodlade Aspergerutbildningar, bl.a. en om Asperger i gymnasiet. vi håller precis på att boka lokaler för det, och jag tror jag får avslöja att Halmstad är en av de tänkta orterna 🙂 det kommer komma upp mer info på http://andet.se snart 🙂

 231. Rennieh says:

  Okej, spännande:) Jag får ta och kolla på länken på morrnen eftersom att jag just nu är supertrött!
  Det jag är som allra mest intresserad av alltså:D Precis på rätt ställe!:D Ska hålla noga kolla där och varna finkusinerna om att jag kommer komma på besök, och att de ska med mig på föreläsning! Hoppas jag kan komma och lyssna till dig!

 232. Mellanvärld says:

  Så, du har skaffat ny hemsida…
  och trådade kommentarer verkar fungera igen.

 233. Linda says:

  Hej!
  Jag blev jätte glad när jag blev tipsad om din sida, då min son går igenom samma sak som du. Han är 14 år nu och har påbörjat hormonstoppsbehandlingen, men han har en lång väg kvar. Ville bara skicka en stooooor cyberkram till dig – tack för att du finns 🙂

 234. Savox says:

  http://www.aftonbladet.se/halsa/article15815771.ab

  Artikel om hur ADHD-mediciner minskar risken för att dras in i kriminalitet. 🙂

  Dessutom har det kommit ett läkemedel mot IBS, tänkte att du kanske var intresserad.
  http://www.aftonbladet.se/halsa/mage/article15740537.ab

 235. Isabelle says:

  Hej, tänkte tipsa lite om en grym serie jag hittat på nätet. Älskar den grymt mycket då den beskriver icke heteronormativa relationer på ett fantastiskt sätt, med och motgångar.. http://www.khaoskomix.com/archive.

  Tack för en underbar blogg också 🙂

 236. Suzanne says:

  Hej! Jag har inte hunnit följa din blog så jätte länge men jag är glad att den finns. Jag förmodar att du säkerligen läst mycket om ämnet testosteron men jag vet inte om du läst just detta som jag skal citera. Jag har länge funderar över att homo,bi,transpersoner får sin sxualitet av helt naturliga själ via generna och anpassat efter hur mycket testoteron eller östrogen modern producerat i livmodern. När jag höll på att skriva en uppsats igår om Plastens påverkan på människan och hur många ämmen i plasten skadar Y-kromosonen så hittade jag denna artikel på wikipedia om testoteron och hajde till över detta citat (nu är inte allt på wikipedia 100% sant) Men jag fann ett samband med att du förklarade att du hade socialahandikap.http://sv.wikipedia.org/wiki/Testosteron
  “Testosteron under fosterstadiet [redigera]
  Djurförsök har visat att testosteron, bildat av fostrets egna testiklar och av modern, bidrar till en könsutvecklng av hjärnan under graviditeten. En grupp forskare har i anslutning till detta hävdat att autism och andra sociala handikapp kan definieras som en “övermaskuliniserad hjärna” som orsakas av att fostret utsatts för onormalt höga testosteronnivåer under fostertiden. Det saknas dock forskning på området.[1]
  Höga värden fritt testosteron (testosteron som inte är bundet till transportproteiner), det vill säga det biologiskt aktiva testosteronet, under fosterstadiet korrelerar med låg födelsevikt, och det kan finnas en omvänd korrelation (ca 0.24) mellan höga värden testosteron under fosterstadiet och skallens tillväxt under första levnadsåret.[2] Testosteronnivåerna under fosterstadiet har antagits påverka barnets språkutveckling negativt, men en studie från 2010 har antytt att detta endast gäller pojkar. För flickor kan höga testosteronnivåer under fostertiden möjligen minska risken för en störd språkutveckling.”

  Jag tror dock inte att du har några problem med språket då du skriver en D-uppsats i engelska. Men däremot så tyckte jag mig finna fler källor som pekade på att man blir mer maskulin om modern producerar mer tesoteron i livmodern. Så jag hoppas det kommer forskas mer på denna bit för att folk skall förstå att det mesta har en naturlig förklaring.

 237. Johan says:

  Hej! Lyssnar på dig på radio1, intressant och starkt! Keep up the good work helt enkelt!

 238. jack says:

  Hej Immanuel, jag har en fetingfråga om sexual/personlighetstillhörighet som jag menar allvar med och som jag nog inte hittar i övrigt i din blogg, och som jag hoppas att varken du eller någon annan tar som en förminskning, sarkasm eller förolämpning. Jag har tänkt på detta ett tag. Hur ställer du dig till om någon (född till människa) skulle föredra att vilja leva som/transformeras till något slags djur? Är det rimligt att då kräva av samhället att få till exempel en svans inopererad eller att forma öronen spetsiga eller dylikt? Ibland känner jag mig mer hemmahörande hos en viss djurart. Det är ett jättetabuämne. Mycket tacksam för dina tankar!

  • Immanuel Brändemo says:

   Jag vet inte tillräckligt mycket om det, så det är svårt att säga något. Så mycket har jag fattat att det verkligen är en stark identitet för många teriantroper och otherkin. Men när det gäller vård så ska det ju finnas en vetenskaplig grund för att motivera behandling. Och utan att vara påläst gissar jag att det inte finns så mycket medicinsk forskning på teriantropi och otherkin (och om den finns är den säkert gjord på ett nedlåtande och stigmatiserande sätt :/ )

   Men det jag tänker mest är: Kan man bevisa att det finns en tydlig dysfunktion/dysfori, som är kopplad till att kroppen inte stämmer med identiteten? Och hur bevisar man att behandlingen är motiverad, att dysforin lindras betänkligt av det, att det känns efteråt att det var värt det? Om man ska skriva diagnoskriterier (det behövs någon form av diagnos för att kunna sätta in behandling), hur skulle de då se ut?

   • jack says:

    Verkligen intressanta frågor, tack så mycket. Jag funderar på om en hypotetisk diagnos skulle kunna baseras på transsexualitet, en sorts undergrupp, då “patologin” handlar om att känna sig främmande i den infödda kroppen? Sedan kan det spinnas vidare på skillnader efter att denna första grundproblematik konstateras. Eller anser du att mänskliga genus ej kan likställas animaliska/andra? Jag förstår om så är fallet.
    Tack för att du tar mig på allvar.

 239. P-A says:

  Hej Immanuel!

  Var på din seminarium 20013-12-06. Riktigt bra och bra information du gav till folk. Tummen upp!

  Måste ju finnas annat sätt att vara på och leva än tvåkönsnormen. Hur ser du på annat sätt att vara som person och annat sätt att leva på?

  Har en blogg som tex. tar upp, hur man är sig själv och mår bra och annat också såsom utan för normen med mera. http://monster211.blogspot.se/

  Ha en bra dag!

 240. Susen says:

  Hej Immanuel!
  Jag fick just tips om din blogg för att jag äntligen vågade ta upp min genderconfusion på en Helgontråd och det var ju jättebra. Jag tror inte att vi har så jättemycket gemensamt förutom att jag oxå har Asperger (men nån jävla diagnos har jag förstås inte fått, bara varit allmänt deprimerad och oförstådd hela livet men nu börjar det rör på sig) och är född i en kropp jag inte känner igen mig i. Jag ser mig dock som totalt könlös.
  Men jag ska beställa din bok iaf. Kolla gärna in min blogg. Skriver inte så ofta för det tar så lång tid för mig att värka ur mig det jag vill säga. Men första inlägget hamnade i en förkortad version i DN iaf. 🙂

 241. Susen says:

  Hej igen!

  Skrev fel adress på bloggen i förra posten. Nu funkar länken. 🙂 I huvudet på en aspie heter bloggen.

 242. Savox says:

  Jag hittade den här artikeln och insåg hur väl allt han skrev stämde in på hur du tog dig upp ur skiten. För om ditt liv en gång i tiden inte var crappy vet jag inte VAD som skulle vara det.

  http://www.cracked.com/blog/5-things-that-have-to-happen-before-you-fix-your-crappy-life/

 243. Ida says:

  Jag beundrar ditt engagemang verkligen! Du behövs 🙂 tack för du delar med dig av dina tankar här på din sida!

 244. Jess says:

  Hej!!
  Halkade in på din blogg och blev så glad när jag läste vad du tyckte om Måns Möllers “stand-up show”.
  Jag trodde jag var den enda som var negativ till denna. Visst skrattade jag i land, men när den var klar så hade jag en obehaglig känsla i kroppen och i stort så ratade jag hela denna showen!
  Har Asperger i min absoluta närhet och kan inte skratta bort hans liv, sk fixeringar och tankesätt!!
  Han är den han är pga sitt funktionshinder!! Gör aldrig narr av en “sån”!!!!!!
  Tack!! …..och trevlig helg!!

 245. Jennifer says:

  Hej hej!
  Jag var på en föreläsning med dig och Torbjörn Andersson förra året som handlade om diagnoser och så vidare. Jag kom att tänka på er i helgen när jag var i Göteborg på en filmfestival som hette Driving Us Crazy. I stort sett så handlar festivalen om personer som har hamnat inom psykiatrin och blivit väldigt dåligt behandlade och bemötta. Personer som har blivit medicinerade och fått diagnoser mot sin vilja osv. Jag har själv erfarenhet kring psykiatrin och jag känner starkt att denna information måste komma ut. En film heter “Open Dialogue” den handlar om hur man jobbar i Finland med människor som har mått dåligt och haft psykoser osv (denna finns på youtube). Och detta görs då utan medicinering. Man bemöter personen som har mått dåligt på ett väldigt medmänskligt sätt till skillnad från dagens psykiatri. Detta är något som just nu håller på att spridas runt om. Det kommer hållas en konferens i London om detta i februari bland annat. Jag ville bara göra dig medveten. Hör gärna av dig om du vill veta mer. Du hade en jättebra föreläsning i Norrköping förra året hoppas det blir fler! Mvh Jennifer Rosander

 246. agenderautist says:

  Hej! Jag vet inte om min förra kommentar fastnade i något spamfilter eller om den försvann av någon annan anledning. Men det spelar ingen roll. Det jag ville säga var egentligen bara att jag verkligen uppskattar det du skriver och har skrivit. Jag kan också tänka mig att du gör ett väldigt viktigt jobb för oss när du föreläser. Stort tack 🙂

Leave a Reply