Om mig

Hej!

Jag heter Immanuel, och jag är en helt vanlig kille. Eller också inte. Hursomhelst har jag helt vanliga hobbies som förutom att blogga innebär att umgås med mina vänner, läsa, tänka och skriva, städa och rasta kameran på skogspromenader. Jag går i skolan också, och skriver på en magisteruppsats i Engelska, men den vilar lite för närvarande. Sedan hösten 2010 jobbar jag nämligen heltid som föreläsare för Andet.

Immanuel framifrån

Immanuel

Gillar djupa samtal, men är rädd för intelligenta människor. Ogillar fördomsfullhet, och mår illa av att höra människor uttrycka sin högljudda tolerans. Du behöver inte säga att du “tolererar” eller “accepterar” mig – det tar jag för givet att du gör, så länge du inte säger det högt.

Det var den mer ytliga förklaringen till vem jag är. Om du vill veta mer om mig som person kan du läsa här.

76 Responses to Om mig

 1. punkfairy says:

  Sötare än brunost? Gulle! 😀
  Og Sasha skal altså uttales “SAH-shah”, ikke “SasHA”.
  Shurik er også et gulligt smeknamn for Alexander når jeg tenker på det.

 2. trollhare says:

  Shurik? Hm… det är fint ^^

 3. punkfairy says:

  Mm.. uttales SHU-rik. 😀

 4. trollhare says:

  förstod det 🙂

 5. punkfairy says:

  HA! hvor ble det av din “tjurig” kommentar? 😉

 6. trollhare says:

  den försvann nog, jag håller på och försöker byta tema och inget fungerar…

 7. punkfairy says:

  Åh nej. Hvilket påminner meg om at min norske blogg behøver en helrenovering.
  Om jeg bare hadde ork og konsentrasjon til å gjøre det bra 🙁

 8. trollhare says:

  *bjuder på ett piller*

 9. Vilken jättefin beskrivning och jag måste säga att din resa rent kroppsligt märks på bild. Jag har sett några bilder av dig senaste tiden och jag blir så glad, för du är så glad på dessa bilder. Och inte minst, du är ju så himla snygg Immanuel. Klart att du är man, jag tvivlar inte en sekund.

 10. David says:

  Mysko. Har ADD och Asperger syndrom. Kallar mig för ÄlveKatt på nätet. Tycker katter är vackra, så på nätet låtsas jag att jag är en sagokatt. Drömmer om en Akademisk bana inom Kognitionsvetenskapen som jag ska söka till i Umeå nästa år. Är 28 år. Har en sida på Deviant art. http://alvekatt.deviantart.com Det här är läskigt, eller är det bara jag som inbillar mig alla paralleller?

 11. Marie says:

  Oh, du underbara Trollhare!
  Du skriver och beskriver på ett sätt som få! Och du är en sann överlevare! Det märks på ditt sätt att skriva. Nu fick jag ju veta av BA att du är snygg också, vilket jag iofs anade ändå – utan att ha en aning om hur du ser ut. Men jag utgår väl mest från din personlighet.
  Nu fick jag förklaringen på namnet Trollhare också. Ja, du är allt lite överjordisk! 😉
  Jag tror du har förtrollat oss alla! 🙂

 12. David: Hm… Det är visserligen vanligt bland aspiga nördar att både vara otherkin och hänga på deviantart, men att du vill plugga kognitionsvetenskap… Det skulle jag också vilja! Det är LITE läskigt 😉

  http://en.wikipedia.org/wiki/Otherkin

  Marie: Tack 🙂

 13. David says:

  Du kanske saknar mitt SF-intresse… Men men. Det där med otherkin vetitusan. ÄlveKatt är eskapism (och kanske en fetish), inte en religion, för mig. Och jag är inte direkt HBT. (Förutom en och annan tvekönad utomjording i teckningsblocket…)

  Det är en sak jag undrar, hur tusan lyckades du råplugga i sexton år med ADD? Jag kom ingenstans i skolan förrän jag fick centralstimulerande. (Folk tog för givet att jag var lat, så jag fick mina diagnoser som vuxen och på eget initiativ. Jag menar, de var ju överens om att intelligensen var det inget fel på, och då måste det ju vara lathet…)

 14. Jag har Asperger också, och en TUNG luthersk ryggsäck. Jag lärde mig redan i tvåan att om jag ansträngde mig dubbelt så mycket som de andra så kunde jag nå nästan samma resultat. På högskolan däremot la jag snarare ner tredubbelt så mycket tid. Mina kursare pluggade kanske 30 timmar i veckan, medan jag la ner 100 timmar. Hyperfokusering är det som tog Michael Phelps (os-simmaren med ADHD) till åtta guld (eller hur många det nu var), och mig till bättre betyg…

  Sedan har jag ett fotografiskt minne som spar mycket tid eftersom jag i princip kunde slå upp sidan där det där intressanta citatet stod på ett ögonblick; om jag mot all förmodan inte mindes de exakta orden så visste jag åtminstone på vilken sida det stod.

 15. Pingback: Psycho chic « trollhare

 16. Marianne says:

  Hejsan!

  Otroligt spännande blogg…

  Måste läsa mer.

  Kom indampande från DN

  Tack!

 17. Pingback: Dagens ord: Funktionsmedsättning « trollhare

 18. Ulrika says:

  Hej trollharen. Intressant att läsa om dig och din resa. Själv så började jag leta diagnoser för att hjälpa min dotter att slippa “smart men lat” stämpeln som jag har haft genom hela min skoltid, när jag insåg att det nog är så att det finns några bokstäver man skulle kunna stämpla mitt psyke med också… Fotografiskt minne är rätt praktiskt. De stunder i skolan som jag faktiskt var närvarande så snappade jag upp tillräckligt mycket för att få lika bra (inte bättre) betyg som de flesta andra.
  Fördelen med högskolestudier är att då läser man ett ämne i taget, lättare att hyperfokusera på en sak i taget, än på 15 olika som på gymnasiet. Så när jag väl hade samlat mig i några år, och kommit på att jag nog inte var helt värdelös, så gick högskolan som en dans!
  Det sägs att ADHD är vanligare hos killar än hos tjejer, jag tror nog på mer diagnosticerat hos killarna. Vi är nog ganska många hypo-aktiv kvinnor som inte vet. Morsan har levt i 70 år utan att komma på hur hon ska hantera sitt liv.

 19. Jag känner igen mycket av det du säger. Och visst är det så, kvinnor och flickor är underdiagnosticerade. Läs här:

  http://trollhare.wordpress.com/2008/09/03/adhd-har-inget-kon/

 20. eva says:

  Hejsan:)Har en utmaning som väntar dig på min blogg:)

 21. mammsen74 says:

  Hej Hej
  Halkade in här av en slump och har nu klickat runt här på din sida i en halvtimme. Vill bara säga att en diagnos bara är ett hjälpmedel(i mina ögon alltså). Har två grabbar med läs och skriv svårigheter som de ärvt från båda sidorna av släkterna. De kämpar på och deras tro (liksom din tro)på sig själva lyfter och för dom fram i livet. kommer att återvända till din sida ofta för du berör mej med det du skriver.
  Tack Tack!

 22. Japp, en diagnos är ett hjälpmedel. Det var en bra förklaring 🙂

 23. Tandgnisslur says:

  Förlåt. Jag är ett sånt där troll vars ip-nummer kanske ryker, för jag läste inte “om” innan, jag läste det senaste inlägget och det första. “Om” brukar komma senare. Kanske för att jag vill göra en bedömning själv. Nu var det dags. Och då kom skammen krypandes på mej en aning. Däremot skulle det aldrig falla mej in att skriva en kommentar som inte har med inlägget att göra.

 24. J says:

  Har sett din blogg några gånger, men inte kommitmig för att läsa förrän nu. Har varit lite förvirrad över borderlinebrud till bög. Men fick min förklaring nu eller? 14 år som kille innan dess tjej? Kanske är trög men tolkade det så….Intressant läsning det jag läst om din resa…Men stort steg att ta antar jag…
  ska läsa vidare

  • Oj, den formuleringen om “borderlinebrud” har jag inte använt på flera år. Jag skulle säga att jag alltid har varit kille även om min kropp var en tjejs. Jag är 29 år, men är mitt uppe i puberteten och känner mig väldigt mycket som en fjortonåring. 🙂

 25. J says:

  Oki då fick jag svar på min fråga…
  tack

 26. Marta says:

  Du, jag tänkte bara säga: Kan inte du blogga om “vanlighets”-testet på http://jarnvagsjobb.se/ ? Du hade gjort det så himla bra. Jag tänker i ljuset av Hägglund…

  Jag fick “du är vanligare än vad som är vanligt och det gillar vi”. 😀

  Om du vill, that is. Men jag tror att du hade rett ut det jag tänker men inte riktigt orkar formulera.

 27. nina says:

  Måste man leta bland bögar för att hitta genusintresserade män? (Om man bortser från sånna som genusnyttsnissen)

  • Det var en bra fråga. Jag tror att bland HBT-killar (oavsett vilken eller vilka av bokstäverna de tillhör) finns det lite fler genusintresserade än genomsnittet, men inte bara där 🙂

 28. Din E says:

  Wow, snubblar in via Aftonbladet och läser. Och läser. Och läser. Blir nyfiken. “Om mig” verkar spännande. Hittar att du härstammar från Helevetsstaden du också. Usch. Stackare. Skönt att vi tagit oss därifrån!

 29. Malin says:

  Jag håller med dig om det här med kommentarer om acceptans och tolerans. Jag får faktiskt kommentarer som “Jag accepterar det” eller “Jag tycker det är helt okej” ibland när jag berättar för folk att jag är nykterist (faktiskt, och det tycker jag nästan är konstigt, för SÅ ovanligt kan det väl inte vara att inte dricka alkohol?). Då får jag nästan lust att svara “tur för dig då, för nu är jag här och jag skulle inte ändra på mig även om du inte accepterade mig”. Jag tror att sådana kommentarer oftast är misslyckade försök från att visa att man inte dömer någon för att personen är annorlunda – men i stället markerar man bara att man tycker att någon är just annorlunda. Bästa sättet tror jag är att inte reagera alls, att bara svara “jaha” när andra berättar att de är homosexuella, transexuella, nykterister eller vad det nu kan vara. Då visar man att man bara tycker att det är ett faktum och inte något konstigt som man måste reagera på. 🙂

  • Ja, precis. Det är som om jag skulle säga “jag accepterar det” när folk säger att de har skaffat pojkvän (fast de är tjejer, liksom heterosexuellt), eller att de är med barn, eller att de jobbar på ICA, eller att de spelar innebandy eller är folkpartister…

  • Elin I. says:

   Communitiet Helgons diskussionsforum för homo- och bisexualitet hade ett tag så många trådar på temat “jag accepterar homosexualitet!” att det till sist spikades en tråd just för det syftet. Det postades rätt friskt i den också. Jag vet inte vilken av de sakerna jag tycker är konstigast/mest komisk …

 30. hundramil says:

  En väldigt spännande press 🙂

 31. Pingback: Dagens ord: Acceptansintolerans « trollhare

 32. Josef Boberg says:

  Ca 10 % av befolkning har ju en mer eller mindre övervägande homosexuell läggning – så Du är ju i mångas sällskap – tycker Josef B. 😉

 33. helamig says:

  Trollhare! Är du tillbaka, eller var du aldrig riktigt borta?

 34. mimmi says:

  Hej Immanuel!
  Mitt namn är Mimmi Olai och jag går mitt första år på gymnasiet på en
  skola som heter Ljud och bild skolan. Vi håller på med ett arbete där
  jag ska intervjua någon som har/är Transvestit, homosexuell eller
  bisexuell och hur det var att vara det under 90-talet och jag undrar
  bara om det finns någon möjlighet att jag kan intervjua dig
  via mail?
  Tack!
  MVH Mimmi Olai

 35. mimmi says:

  Hej Helena!
  Mitt namn är Mimmi Olai och jag går mitt första år på gymnasiet på en
  skola som heter Ljud och bild skolan. Vi håller på med ett arbete där
  jag ska intervjua någon som har/är Transvestit, homosexuell eller
  bisexuell och hur det var att vara det under 90-talet och jag undrar
  bara om det finns någon möjlighet att jag kan intervjua Jonas Gardell
  via mail eller via Telefon. Eller om du vet något om det?

 36. Klara says:

  Hej! Jag ville bara säga att jag verkligen verkligen älskar din blogg! Som feminist med inte så stor kunskap om intersexualitet/transsexualism är det kul att se saker och ting ur en annans synvinkel. Jag tycker det är mycket viktiga frågor du tar upp och tråkigt att se hur lite folk verkligen tror på mänskliga rättigheter för alla.

  Klyschigt men jag beundrar dig för din öppenhet när många andra känner att det är i princip omöjligt att “komma ut” som det ser ut idag.
  Tack för bloggen, tack för all kunskap!

  Jag har länkat till dig på min blogg, jag hoppas att det är ok. Annars får du säga till! (Det står bara bra saker)
  Kram Klara

 37. Monica says:

  Fantastisk sida du har!
  Ville bara säga att du borde få utrymme i tv med dina “smarta” tankar och kommentarer. Har haft en jobbig tid här i Bjästa med allt som sagts om oss!!

 38. ante says:

  hej!

  Intressant aspekt på det här med tolerans. Jag säger ofta att jag är tolerant, men i synnerhet när jag pratar med människor som påvisar en uppenbar brist inom begreppet. Att ofta prata med människor som har svårt att acceptera att människor är normala fast de är olika, kanske sätter “jag är tolerant” som ett mantra i huvudet. Det kanske man kan betala om man lyckas presentera några dörrar till ett mer harmoniskt liv för någon.

  Men tolerans förstås i förstahand som en handling, inget man klistrar på bakrutan till bilen. Där är vi helt överens. Kram på dig.

  • Ah, ja, då kan det ju vara ett bra ord 🙂 Precis som det är skillnad mellan att säga “jag har inget emot homosexuella” om någon annan först har sagt “bögar är äckliga” jämfört med om en kille precis har sagt “jag och min man var i Grekland i somras”. Som protest mot homofobi är det bra, men att säga det bara sådär för att man råkar träffa någon man uppfattar som homosexuell blir det lite konstigt.

   • ante says:

    Haha… Ja, ”jag har inget emot homosexuella” på ”jag och min man var i Grekland i somras” är onekligen väldigt märkligt. Helt ärligt så trodde jag få var så befriad från social taktkänsla.

    Åt andra sidan trodde jag att sverigedemokraterna skulle vara historia vid det här laget.

    • Jodå, det har hänt att folk har reagerat så. Eller ännu värre: Någon ska ge en kritik för någonting man har gjort fel och börjar med att säga något i stil med “ja, alltså, det är inte för att du är transsexuell som jag säger det här, men du borde ha skickat in de där papperen igår” eller för något de tror att man gjort, som man inte har, och där de drar den slutsatsen just FÖR ATT de vet att jag har Asperger och därför borde vara benägen att skylla på min diagnos: “ja, du får inte tro att jag inte förstår att det är svårt att ha Asperger, men du får faktiskt följa samma regler som alla andra” .

 39. ante says:

  Hmm, fick en känsla av att mitt förra inlägg handlade väldigt mycket om “människor”.

  Men jag kan ha fel…

  Människor… så det var sista. 😉

 40. Matthew says:

  Hej Immanuel! Jag har läst din blogg och måste säga att jag är imponerad ^^
  Jag är också en man men är en flicka biologiskt. Jag är i och för sig bara 17 men de har väl ingen betydelse.
  Är det ok om jag ställer några frågor till dig? Jag tycker att det är ganska svårt att hitta den information jag vill ha :/

 41. Hur menar du? 🙂 Det finns en bra sida som tar upp hur man söker vård, hur processen går till och sånt:

  http://transformering.se/transformering

 42. Kardemummakatten says:

  Hej! Tack för din blogg. Inspirerande och intressant läsning, alltid!

 43. Tror att jag ska prenumerera på din blogg. =)

 44. Anna says:

  Det här är precis en sån blogg som jag surfat runt och letat efter i veckor!
  Vettiga åsikter och mycket gemensamt i övrigt, det här kommer bli standardläsning framöver! Tack för att du finns och ger lite perspektiv på saker som många förbiser!

 45. Linn says:

  Hej Trollhare!
  Har inte följt din blogg, men däremot ramlat in på den några gånger och allt jag läst har varit väldigt intressant, välskrivet och genomtänkt. Såg dig även på TV för en tag sedan.

  Jag har en fråga, som jag antar att du fått höra dig less på, men hur mycket jag än funderar på det kommer jag inte fram till något tillfredsställande svar. Som queer anser jag att könsdefinitionerna helt borde upphöra existera, dvs de sociala könen, de vi uppfostras in i. Att vissa föds med snippa och andra snopp är ett oföränderligt faktum, men enligt min syn på saken ska och borde inte detta påverka vår identiteter. Det är basic.

  Transsexualitet strider lite mot detta, eftersom det då finns människor som anser sig vara födda till fel kön. Den känslan idag kan jag förstå, eftersom könsrollerna fortfarande finns kvar i samhället. Men som queer – som försöker jobba bort könen/könsrollerna, så borde vilken kropp man föds in i inte spela någon roll för att kunna vara den man vill vara. Borde inte transpersoner då sluta existera i ett queert samhälle?

  Eller handlar transsexualitet helt enkelt om obekvämhet i den egna kroppen? Skulle det då inte kunna jämföras med exempelvis viktnoja eller bodymodification?

  Du har säkert skrivit om detta någonstans, och jag skulle gärna vilja läsa om det. Vill verkligen öka min förståelse för transsexualitet.

  Tacksam för svar (gärna till min mail)

 46. genrep says:

  Kära Trollhare! Jag fick nyss en uppenbarelse I TV:n: du. Nä, det ät nog så att du har en dubbelgångare:http://www.imdb.com/title/tt0485947/

 47. Eh… Vid vilken ålder är Jared Leto lik mig?! :O

  Alltså, jag var kär i honom en gång i tiden. Gör mig inte förvirrad nu 😉

 48. “Gillar djupa samtal, men är rädd för intelligenta människor. Ogillar fördomsfullhet, och mår illa av att höra människor uttrycka sin högljudda tolerans. Du behöver inte säga att du ”tolererar” eller ”accepterar” mig – det tar jag för givet att du gör, så länge du inte säger det högt.”

  Wow! De där meningarna önskar jag att jag hade skrivit! Tack för din fina och roliga blogg! Titta gärna in på min!

  Allt gott!

Leave a Reply